Založ si blog

Igor, čarodejník z krajiny sĺz

To, že nový premiér hádže z brucha rôzne čísla, už badať nejakú tú tlačovku. Že každú tlačovku začína „prázdnou špajzou“, je tiež už jeho Trnavský folklór. Občas ju ukončí aj slzami na krajíčku. Čisté plytvanie emóciami a časom novinárov, podľa môjho názoru. Nuž, ale musia v tej krajine sĺz istú dobu pobudnúť.

Posledné dni však premiér, ktorý pri nástupe žiadal o trpezlivosť s ekonomickými opatreniami, lebo prioritou sú predsa „Ludské“ životy, doslova tápe.

Predikcie, ktoré boli 31.marca zverejnené, hovoria o „peaku“, teda vrchole ochorenia, na prelome júna a júla. Prvé predikcie hovorili o polovici júna. Získali sme tak vďaka včasným opatreniam predchádzajúcej vlády a doplnením nových opatrení tej novej, ďalší čas. Pri dodržaní všetkých opatrení sa tak predpokladá menej chorých, než pôvodne a to že ochorie 3, 2% populácie. Je preto priestor sa poriadne nadýchnuť, doobstarávať pre zdravotníctvo to, čo treba a konečne sa zamyslieť aj nad ekonomickými opatreniami pre hospodárstvo. Blúzniť o nejakom black oute na tri týždne o ktorom rozhodne nejaká anketa, či prieskum, je nateraz vrcholne nepatričné. O tom nás nepresvedčí ani Čarodejník z krajiny sĺz, Igor.

Prvé ekonomické opatrenia, ktoré samozrejme s letáčikom v ruke, prezentoval premiér v nedeľu na pompéznej tlačovke, ako „Prvá pomoc“ sú také „nijaké“. Týkajú sa najmä podpory  na mzdové výdavky vo výške 80% pre podniky, ktoré boli obmedzené z dôvodu opatrení proti šíreniu korona vírusu, podľa poklesu tržieb. Ďalším opatrením je odklad podania daňového priznania, započítanie straty z podnikania z rokov 2014 až 2018 do daňového priznania za rok 2019. Tým si firmy znížia výšku ziskov roku 2019 (to mi trochu dlhšie trvalo pochopiť, ale vlastne im tým pádom vyjde nižšia daň k zaplateniu a teda následne aj nižšia výška preddavkov). PRÍSPEVOK na ošetrovné počas celej doby zatvorených škôl už predstavili predtým. Vraj ide o najväčší balík peňazí, takmer 1 miliarda eur, v histórii Slovenska na pomoc ekonomike. Lepšie niečo, ako nič.

Mňa ani tak nehnevá (rečou premiéra z jeho statusu „neserie“) to, že tej Remišovej neustále padá rúško, keď reční. Mne padá sánka z nej, z jej neschopnosti niečo normálne povedať. Lebo vystúpiť na tejto očakávanej tlačovke po premiérových slovách o prázdnej špajzi s tým, že bývalá vláda rozhajdákala peniaze a rozdávala a teraz oni nemajú, nám má ako pomôcť? Povedala len to isté, čo premiér, len inou formou a dodala, že pomoc je najväčšia v histórii. Nič konkrétne. Prezidentka je dlhšie ticho, ale jedna z posledných vecí, ktoré po nich chcela bolo, aby sme sa zjednotili a prestali sa obzerať do zadu. Na druhej strane má vraj Veronika na stole balík 500 miliónov eur z EÚ a aj nevyčerpané eurofondy v objeme 4 miliardy eur, ktoré by sme vedeli použiť. Len treba vyjednávať a to čím skôr. Čo vôbec neodznelo, že či teda robí, alebo kedy dostaneme súhlas Európskej komisie na presunutie a na ich využitie.

Dnes nabehli všetky zamestnávateľské zväzy (v počte 7), ktoré zastupujú zamestnávateľov, ktorí dovedna zamestnávajú cez milión zamestnancov. Mali svoju tlačovku.

Rázne, bez zbytočných omáčok vyzvali! premiéra, aby sa stretli a vytvorili ekonomický krízový štáb. Čo najskôr.

Mali pravdu najmä v tom, že doterajší strop predstavenej podpory 200 000 eur pre subjekt, je pre niektoré fabriky naozaj nedostatočný. Veď len taký Decodom, ktorý ohlásil hromadné prepúšťanie, má mesačné mzdové výdavky 1 milión eur. Namietali tiež, že vláda vlastne selektuje zamestnancov v našom spoločenstve a tiež upozornili, že práve mnohé malé a stredné podniky sú napojené na veľkých zamestnávateľov a teda podporiť tých malých, bez podpory tých veľkých, nebude mať veľký význam pre udržanie ekonomiky.

Pozrime si teda celkovo na typy zamestnancov a ľudí, ktorí pôsobia v našom ekonomickom prostredí.

Možno na niekoho zabudnem a asi ani nie je priestor na zoznam všetkých, tak sa ospravedlňujem.

  1. Zamestnanec štátnej a verejnej správy (lekári, zdravotné sestry, policajti, úradníci, učitelia, zamestnanci miest a obcí, župani a ich ansámbel, rôzne kontrolné inštitúcie, štátne podniky, ministerstvá, politici , duchovní platení tiež zo štátnej kasy, vedci a podobne)
  2. Samostatne zárobkovo činná osoba, živnostník, remeselník, jednoosobové s. r. o. (malopredajcovia, služby, kozmetičky, kaderníčky, maséri, takmer všetky remeslá, gastronómia, ale tiež súkromní lekári …)
  3. Zamestnanci vo výrobnej sfére (fabriky strojného priemyslu vrátane automobilového, hutníctvo, potravinársky priemysel, textilný, obuvnícky, chemický, IT sektor atď. ) a veľké reťazce a ich predavači.
  4. Farmári, poľnohospodári
  5. Doprava (súkromní prepravcovia v osobnej a nákladnej doprave )

Teraz sa však pozrime na reálny život jednotlivých typov zamestnancov.

Zamestnanci typu 1. sú na tom vlastne bez škrtania miezd. Okrem tých, čo ostali s deťmi na tzv. OČR. Tí dostanú len 55% hrubej mzdy. Miesto však po návrate majú garantované. Mnoho úradov výrazne obmedzilo svoju činnosť a tak je ich počet v úrade obmedzený a zvyšní úradníci do práce nechodia, ale mzda im beží vo výške 100 percent. Detto ostatným z tohto segmentu, čo sú doma. Verejnosť je vyzývaná, aby odložili veci, ktoré nie sú nutné a nešli vybavovať na úrady. Naopak silno makajú lekári, záchranári, policajti, vojaci, hygienici, laboranti, hasiči..

Zamestnanec typu 2, dnes vie dostať onú schválenú podporu do výšky 80% mzdových nákladov od vlády. Po splnení podmienok (zníženie tržieb a podobne, ktoré zamestnávateľ deklaruje čestným prehlásením).

Zamestnanec typu 3, je zatiaľ v práci, alebo ak napríklad automobilka rozhodla zavrieť, je doma zrejme zatiaľ na 100%platu (na ktorý, ale fabriky za chvíľu nebudú mať a podpora od štátu sa na nich zatiaľ nevzťahuje). Predavači však fičia nad rámec svojich síl a veľké obchodné siete ohlásili mimoriadne odmeny a dokonca hľadajú nových zamestnancov.

Zamestnanec typu 4: zatiaľ farmári zasiali. Prišli však mrazy, straty na ovocí budú zrejme veľké. Majú tiež problém napríklad s ovcami. Narodili sa mladé jahňatá avšak do Talianska, kam mali putovať logicky nepoputujú. Bude preto problém, čo s toľkými ovečkami. Ale to som odbočila. Pokles tržieb, asi bude možné kvantitatívne vyjadriť neskôr.

Skupina 5 sú teda pracovníci v doprave. Kamionisti, ktorí zásobujú krajinu v týchto časoch, kuriéri, ale aj vodiči súkromných prepravcov autobusári ak chcete (časť strát dopravcom vo verejnom záujme vykrývajú župy, i tak však poklesli ich výkony). Dôjde k poklesu miezd? Alebo k ich nárastu? Eshopy vraj praskajú vo švíkoch. Je tam ľudí dostatok? To je pre mňa neznáme. Zatiaľ však niektorí verejní dopravcovia autobusári, ohlasujú znižovanie miezd.

Finančné zdroje na platy zamestnancov v skupine 1, vytvárajú všetky ostatné skupiny ľudí a ich zamestnávatelia. Šetriť by teda mal a mohol v tomto období aj štát na svojom aparáte a na svojom chode všade, kde sa dá. Svojím zamestnancom, ktorí teraz nie sú vo výkone, znížiť platy. Práve v záujme udržania si zdrojov, ktoré plynú na chod štátu, by mal štát mať záujem, udržať čo najviac ľudí v skupine 2 až 5 v stave „zamestnaný“.

Matovič dnes povedal trochu alibistický blud. Parafrázujem: „nikto nemôže chcieť, aby sme im vykrývali straty“. Nie, on ani vláda nemá vykryť  straty firmám, ale svojimi rozhodnutiami má náš čarodejník, ak má dobrý aparát zaistiť, aby boli čo najmenšie, ak nemôžu byť úplne že „žiadne“. Popasovať sa dá s fixnými nákladmi podnikateľov. Sú zaťažení rôznymi poplatkami štátu, daňami z majetku a stavieb (tie dokonca samosprávy vysoko navýšili), poplatkami za rôzne posudky, revízie, emisie, atď.

Vyzuť si topánky pod stolom nestačí, kým nejdete bežať po rozpálených uhlíkoch do nejakej show, pre dobro našej krajiny.

Treba si vyhrnúť rukávy a robiť pre ľudí.

Ps.
Otvoriť školské jedálne pre deti a seniorov je kardinálnou hlúposťou. Nemáme sa navštevovať rodiny navzájom, ale máme poslať starčeka na obed do jedálne. To som absolútne nepochopila.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:17

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392400x
Priemerná čítanosť článkov: 5031x

Autor blogu

Kategórie