Založ si blog

Poskočiť v rebríčku, len kam?

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné.

V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku

Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka !

Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, keďže v porote sedia všetci „vaši“ odborníci, tak najviac plus bodov v zlepšovaní a odstraňovaní „faldíkov“ dostane váš zverenec. Síce nevyhrá, to by bolo okaté, ale výrazne poskočil v rebríčku, oproti minulému obdobiu. Máme tlieskať?

To isté len v „bledomodrom“ sa nám udialo na Košickej župe. Logicky musela Košická župa urobiť najviac pozitívnych krokov, keď im ich ODPORUČILA organizácia, ktorá má na „transparentnosť“ priam licenciu. Obstaranie služieb TIS pre Košický kraj pritom predchádzalo najprv Trnkove zrušenie povinnosti zverejňovať zákazky s nízkou hodnotou na nete kraja. Až potom audit veľmi transparentne obstarali a TIS dala „prekvapivo“ najvýhodnejšiu ponuku. TIS vtedy vraj netušilo, že tender nebol verejný a stále verejným subjektom odporúčajú zverejňovať zákazky…..heheh, len tu to nevyšlo, čo už. Po audite TIS bolo ako jedno z opatrení, odporúčanie zverejňovať všetky obstarávania na webovom sídle kraja. Výborne. Čiže Trnka opäť zaviedol to, čo ON SÁM zrušil. Trnka sľúbil, že novou smernicou sa budú riadiť všetky organizácie pod jeho vedením. Nedeje sa tak dodnes. Ale to si Transparency už nejako nevšimla. Dokonca ocenili transparentnosť personálnej agendy v kraji. Určite z vážnych dôvodov došlo k rapídnemu navýšeniu zamestnancov (z počtu 208 z čias Trebuľu, na dnešných 232). Hlavný kontrolór kraja pritom Trnkovmu vedeniu vyčítal toto obsadzovanie najmä v roku 2018. Transparency asi nezachytila ani takú „nezaujímavú skutočnosť“, že niektoré vedúce posty po verejných vypočutiach obsadili zamestnanci, ktorí boli viac ako pol roka poverení riadením daných rezortov. Výberové konanie bolo zrejme len formalitou. Podľa prezentácie TIS, k zverejnenému rebríčku, bolo vraj v priebehu rokov 2018 a 2019 všetkých 104 referentských miest v Košickej župe obsadzovaných na základe výberových konaní. K tomuto dospeli na základe DOTAZNÍKA, ktorý im ochotne vyplnila župa. Čistá komédia. Dotazník znesie všetko. Je totiž zarážajúce, že existujú nálezy hlavného kontrolóra, ktorý odhalil prijímanie zamestnancov (najmä v turbulentnom roku 2018 po nástupe Trnku do funkcie) bez zverejnenia o voľnom pracovnom mieste. U niektorých pozícií „výberko“ nebolo, alebo sa uskutočnilo zverejňovanie voľných miest len na internom portáli úradu. Teda bez prístupu verejnosti. TIS by mala určite pri svojom hodnotení sledovať aj tieto zverejnené správy hlavných kontrolórov. Sú voľne dostupné na webovom sídle útvaru hlavného kontrolóra. To by určite viedlo minimálne k rozporom s vyplneným dotazníkom k problematike obsadzovania miest. Mám dôvodné podozrenie, že tento dotazník bol nepravdivo, alebo zavádzajúco vyplnený úradom Košickej župy.

Nebudem teda tlieskať za tretie miesto Košickej župy v tomto rebríčku. Ani za titul skokan. Môj osobný názor je, že je toto miesto tak trochu „kúpené“ cez predtým „obstaraný“ audit transparentnosti. Niečo ako v štýle , „Objednaj si ma a poskočíš“. Niečo ako chodiaca reklama pre ostatné župy. Už vidím, ako niekto z TIS ide núkať svoje služby inému subjektu verejnej správy. Určite bude KSK akože super referencia, lebo „vidíte ako vďaka našim radám poskočili“. Naozaj nikto nevidí ten neskutočne trápny trapas?

Nech si teda túto skvelú novinku dá Trnka aj na instagram, aj fejsbuk, aj na svoje čelo. A určite sa nám pochváli ešte aj v novinách Rozhýbaný kraj. Apropó, periodiká žúp boli hodnotené ako silne propagandistické. I tu dosiahla Košická župa tretie miesto, ale opačné. Od konca. Portál Hlasné trúby, sa zaoberá hodnotením týchto periodík. Citujem jeho hodnotenie Trnkových pamfletov:

„Periodikum Rozhýbaný kraj prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách župného úradu a jej vedenia, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach, podstatná časť článkov o politike župného úradu je anonymná, bez osobnej zodpovednosti za obsah, vedenie župného úradu je zmieňované len v minimálnej miere alebo vôbec a vedenie samosprávy nie je na fotkách zobrazované takmer vôbec.“

Túto propagandu platíme z našich peňazí a vlastne sa nedozvieme nič, párkrát som sa snažila začítať, ale jediným pozitívom bola len krížovka na konci.

Bolo by korektné, aby odborníci v TIS, keď už chcú objektívne hodnotiť činnosť župných úradov, si skutočnosti poctivo zbierali celé hodnotené obdobie a sledovali kauzy. Veď o prešľapoch Trnku písali aj miestne periodiká. Mali by pátrať aj sami, i keď je to určite práca náročná. Možno by v prípade Košickej župy stačilo, keby si pozreli nálezy Hlavného kontrolóra. Neobstojí skutočnosť, že kontrolór na prešľapy upozornil, čo by ex-smer (na to rád upriamuje pozornosť Trnka).

Nie je totiž vôbec rozhodujúce, kto poukáže na pochybenia, ale to, či sa zakladajú na pravde. V tomto konkrétnom prípade tak vyznie „skok“ Košickej župy, skôr ako skok do výšin pokrytectva a neobjektívnosti.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Pre koho sú lokálni politici?

29.04.2020

Náš mocipán v meste Košice svojimi krokmi dokazuje, že ON OSOBNE je nám na nič. Nesplietam. Fakt. Nechcem byť za regionálnu „pani Blahovú“. Ale tí občania mesta, ktorí majú od prírody nízky tlak, oceňujú, že im ho primátor Polaček dvíha. Ochotne. Často. Karanténa pre zatúlané zvieratá, ktorá NIE je pre mesto zabezpečená, sa konečne dostala do verejnoprávnej [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391193x
Priemerná čítanosť článkov: 5015x

Autor blogu

Kategórie