Založ si blog

Aj Da Vinci sa občas sekol (ale čo TIS-ka? )

LEONARDO da Vinci bol nepochybne ikonou svojej doby aj mnohých generácií po ňom. Jeho genialita, všestrannosť a rozmanitosť oblastí, ktorým sa venoval a v ktorých bol excelentný, nás fascinujú dodnes. Mal však jednu slabinu, jedna veda mu naozaj nešla. Nešli mu počty, teda aritmetika alebo algebra ak chcete. To sa prejavilo okrem iného aj na historke, keď sa rozhodol, že zbohatne na stroji, ktorý bude brúsiť ihly pre Taliansky textilný priemysel. Odhadol, že svojím inovatívnym strojom vybrúsi 40 000 ihiel za hodinu, tie by predával za 5 soldi za kus. Ale vo výpočte sa pomýlil o jedno desatinné miesto a tak by za rok nezarobil 60 tisíc dukátov (v prepočte roku 2017 by to bolo 8 miliónov dolárov), ale „len“ 6 tisíc. I tak pekne. Išlo len o koncept biznis plánu, ktorý Leonardo nazýval „podnet“ a ten ho napĺňal najviac, často viac než samotné dotiahnutie vecí do úplnej realizácie. Škoda aj excelentnej bronzovej sochy „koňa“, ktorú Leonardo pre Ludovica Sforzu nedokončil. Prišla ďalšia vojna a bronz musel ísť na výrobu troch vojnových zbraní.

Mýliť sa je teda ľudské a mýlil sa aj Leonardo. NEMALI by sme podliehať panike, keď sa nezadarí. Potrebné je najmä jedno: nájsť príčinu chyby a predchádzať jej. Najlepšie sa inšpirovať inými, čo to už skúsili predo mnou a poučiť sa z chýb iných. Tak to robí múdry človek.

Panike by sme však mali podliehať, keď sa nečinne prizeráme, ba dokonca sa podieľame na chybách úmyselných, či nie a obchádzaní zákonov. A to robíme napriek tomu (alebo vďaka tomu?), že sme tu preto, aby sme poukazovali na nekalé praktiky pri verejných financiách.

Napriek tomu som ja, čo by biela ľalia medzi burinou, napokon najviac poškvrnená. Vtedy je panika na mieste „lebo mi na to prišli“. Veď posúďte sami:

Hlavný kontrolór KSK zverejnil správu o svojej činnosti za rok 2018. Bol to plný rok vo funkcii p. Trnku. Bol to rok, kedy sa mala zastaviť korupcia, netransparentnosť a mal vtiahnuť občana do diania vo verejných veciach.

Kontrolór však konštatuje toľko pochybení a najmä nárast v ich finančnom vyjadrení, že som v polovici chcela prestať čítať. Text je zložitý na pochopenie, ale sú pasáže, kde sa aj obyčajný človek zorientuje.

A pýta sa „je toto možné“? Kontrolór totiž konštatuje napríklad, že mu KSK odmietlo poskytnúť dokumenty ku kontrole. Jednoducho ich nepredložili orgánom kontroly!!! To už je aká arogancia moci v podaní „nezávislého“ župana? Dokonca sú podané podnety na prokuratúru pre podozrenie s machináciami pri verejnom obstarávaní. Toto sme počas „vlády smeru“ na župe nemali.

Tŕňom v oku kontrolóra sú okrem iného najmä verejné obstarávania, ktoré len 5 dní po zmene internej smernice (13. apríla 2018), kde sa „stoplo“ zverejňovanie zákaziek do 50 tis. bez DPH na nete pre verejnosť, odrazu vybehli „neverejne a mega transparentne von“. KSK vyhlásilo dve v jeden deň 18. apríla 2018 a tretiu o jeden deň neskôr, teda 19. apríla 2018. A takmer v jeden deň tak oslovili tie isté firmy na „akože“ tri rôzne (umelo rozdelené????) zákazky. Všetko „audity“. Už aj hlupák vidí, že v troch veciach dookola osloviť okruh tých istých firiem je divné. Rovnako tak je divný celý „protikorupčný“ audit, ktorý pre KSK „vyhrala“ tesnotkou v štýle „sám v pelotóne“ Transparency International Slovensko.

Podľa prílohy č.3 k správe, bola TIS oslovená na stanovenie predpokladanej hodnoty zákazky spolu s inými dvomi firmami. V samotnom „predložení ponuky“ jedna firma ponuku nepredložila. Oslovené na predloženie ponuky boli tie isté firmy, ktoré KSK oslovil na stanovenie predpokladanej hodnoty zákazky. Záhadne tie dve firmy okrem TIS ponuku už do súťaže ani nedali. Dokonca ani firma, ktorá ponuku v tzv. „prvom kole“ predložila. Čiže boj sám so sebou v ringu priniesol TIS-ke ovocie. A tak „transparentne“ vybraná firma nastavuje transparentné procesy v prostredí KSK. To je také, akoby som si najala na ochranu banky zlodeja, čo si odsedel 15 rokov v Alcatraze za krádež na New Yorkskej burze. Však môžem, lebo však sa prihlásil do konkurzu o ktorom vie len on a jeho dvaja kamoši z basy. Iste, tá paralela je v štýle prehnaných paralel pána Matoviča, ale neviem to inak priblížiť.

Ako oni majú radiť v procesoch, keď sami sa podivným spôsobom dostali k zákazke? Iste, zákon o verejnom obstarávaní nestanovuje pri tomto finančnom limite do 50 tis. bez DPH na služby, ako má obstarávateľ postupovať. Určite však aj sedliak vie, že keď svoj úmysel zverejním aspoň na svojom vlastnom webe, zvýšim šancu, že do súťaže sa zapojí viac uchádzačov a výsledná cena môže byť nižšia. A najmä som otvorený a nič neskrývam. A okrem toho hádam TIS nie je jediná organizácia, ktorá vie tento moderný typ auditov urobiť. Prvé čo, má byť medzi odporúčaniami pre KSK je preto podľa môjho názoru, opätovne zaviesť zverejňovanie obstarávaní tak ako to robil p. Trebuľa. Ukazuje sa teda, že nakoniec až taký netransparentný nebol???Alebo inak: ukazuje sa, že niekto chcel byť ešte čistejší ako voda v lesnej studničke a nakoniec skončil špinavý ako žumpa????. Veľmi rada si pozriem opatrenia navrhnuté TIS k transparentnejšiemu chodu Úradu KSK, či jedno z navrhnutých opatrení nebude mnou vyššie spomínané. Samozrejme ak vypracované analýzy a správa o audite bude verejnosti prístupná. Aj to nám poukáže ako si máme transparentnosť v podaní tých „transparentných“ predstavovať.

Najkomickejšie je zadanie zmluvy a vlastne celá fyziognómia zmluvy, ktorej preambula je v 21.storočí vypísaná rukou! Vrátane zodpovednej osoby za TIS v texte. Vyzerá, že nemajú v TIS-ke počítač? Alebo nedostali návrh zmluvy vo worde? Ja som mala TIS za modernú „firmu“ a zrazu zmluva rukou vypísaná? Niekde na kolene asi v aute alebo vo vlaku??? NEBOL ČAS NA TAĽAFATKY?

Úsmevné.

A o to krajšie je dramatické vyjadrenie p. Šipoša, že ako sa Slovensko zhoršilo v rebríčku korupcie. Že parafrázujem jeho vyjadrenie v komerčnej televízii „Joj“ dňa 29. januára 2019: „veľké kauzy nerieši polícia a prokuratúra, ale médiá“. Ich spôsob obstarania sa na VÚC asi nie je kauza alebo je zrejme „malá“ lebo ju pre istotu nerieši nikto!!!!, ale že vôbec nikto, ani tie ospevované média. LEN ten chudák kontrolór KSK sa nejako snaží a nikto si to nevšíma, ani TIS, však p. ŠIPOŠ?

Krása!!!!!

V inej časti správy zas kontrolór konštatuje, že vedenie kraja jeho útvaru, ako nezávislému inštitútu, v rozpore s kolektívnou zmluvou, nevyplatila motivačné ohodnotenie. Pričom hlavného kontrolóra odmietli vo vedení kraja prijať, aby mu vysvetlili dôvody. Nečudujem sa p. Trnkovi.

Za čo chcel ľuďom z útvaru kontroly dať niečo navyše k výplate pred Vianocami? Za to, že poukazujú na JEHO netransparentné procesy? Že podali podnety na prokuratúre? Že vŕtajú do osieho hniezda a pána Trnku nenechajú dávať kamošom robiť pekne v kľude audity? To nič, že sú antidatované dokumenty a porušované interné smernice a aj zákony. Majú byť slepí a hluchí tak, ako lokálne média k dianiu na župe? Myslia si, že tým ich demotivujú a kontrolóri zrazia opätky a sklonia hlavu v štýle „áno služobníček“? Držím im prsty, nech sa nedajú a bojujú! NAPOKON zas a znova! p. Trnka len dokazuje, aký je úbohý a malý (tým naozaj nemyslím jeho vzrast, za ten nemôže, ale môže za to, že je malý duchom).

Je tragické, ako si niekto myslí, že „vyhralo sa nad smerom v kraji“ a to je hlavné. Nikto sa už nezaoberá tým, ako vyzerá vládnutie „tých druhých“. Dala som si tú námahu a prečítala správy kontrolóra, odkedy sú zverejnené!!! Verte, nie jeden deň som tomu venovala.

V žiadnej! Opakujem v žiadnej! nebolo skonštatované, že by KSK pod bývalým vedením p. Trebuľu neposkytol spoluprácu útvaru hlavného kontrolóra alebo „nemal či nedal“ požadované dokumenty.

Takže áno! Vlastne posunuli sme sa v kraji predsa len!

A to do väčšej líščej nory, do hlbšej a viac ponurej a skrytej. Von ide len to, čo chcú ľudia (strážcovia Gandalfi) z pí-ár oddelenia a ostatné sa zahmlieva. Takže vážení, žiadne rozlety ani obdivné rozloženie ochranných krídel nad našim krásnym krajom sa nekoná.

LEONARDO by nemal let akého vznešeného vtáka pozorovať na oblohe. A už vôbec nie dychberúco namaľovať fascinujúci pohyb jeho krídel. Ten náš vták , ktorý tu vládne, je totiž kohút. Niežeby nebol dosť farebný a pekný pre maliara. Ale tento kohút nielenže nelieta, ale sa pred problémami skryje v líščej nore. SMOLA Leonardo…ale parafrázujúc scénu z Perinbaby a rozhovor Dory so smrtkou:

 „Čia je to smola, čia?“

„Naša veru, naša, ľudkovia.“

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392050x
Priemerná čítanosť článkov: 5026x

Autor blogu

Kategórie