Založ si blog

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ spoločné, je len čerešničkou na torte „úspechu“ tohto lokálneho politika. Lokálneho, áno. A takým aj navždy ostane a ešte ani túto pozíciu neobháji. Totálne fiasko, celé jeho vládnutie. Gule na to, aby kandidoval už ani nenaberie. Momentálne ho do nich znova nakopal nielen hlavný kontrolór kraja, ale ešte aj Košický denník. KONEČNE! Musel by preto gule najprv nájsť.

Kritika z roku 2015 za prezamestnanosť, keď počet zamestnancov bol sotva 200, vyznie dnes „úprimne“, keď župa zamestnáva podľa článku ku „korone“ v Korzári, 230 zamestnancov. Pán transparentný, skokan roka podľa TIS, si dovolí neposkytnúť denníku Košice dnes odpovede na otázky, prečo prudko vzrástli náklady na mzdy a odstupné. V roku 2018 odôvodňoval odchod zamestnancov tým, že sú nevýkonní. Nuž boli vskutku nevýkonní, keď ich dnes nahradil až o desiatky ľudí navyše a ešte obrovskú časť rozpočtu míňa na ďalších „dohodárov“. Vraj sú medzi nimi aj tí, ktorí sú v hlavnom pracovnom pomere. Chápem správne, že niekto berie plat za osemhodinovú smenu a ešte „doma“, alebo niekde akože MIMO úrad pracuje PRE úrad a má z toho ďalší príjem? Odpadnem, ako niekto drie. Tak na to by sa mohli pozrieť, okrem hlavného kontrolóra, aj Najvyšší kontrolný úrad a Inšpektorát práce. Najmä, ak je náplňou tých dohôd približne rovnaká činnosť, ako v pracovnej zmluve. Na „dohodárov“ kraj minul v roku 2018 presne 162 tisíc eur, ale v roku 2019 už 413 tisíc. To je za dva roky spolu 575 tisíc eur. Za celých osem „Zdenkových“ rokov to bolo len 440 tisíc eur. Tak nám ten kraj Trnka naozaj rozhýbal, ale iba smerom k preplácaniu svojich vyvolených.

Celé dianie na župe je evidentne obrovským prehajdákavaním peňazí. Keby sa aspoň hýbali investície. Na FB mi ulískaný Trnka v rúšku vyskočil, že strihá pásku na Šírave po rekonštrukcii cesty okolo nej. Zákaz hromadných podujatí, ale on si v kruhu svojich pritakávačov strihá pásku. V diskusii však jeden z diskutérov poznamenal, že to už dávno malo byť hotové. Keď som si k projektu vyhľadala informácie, dozvedela som sa, že ide o projekt na ktorý bola podpísaná zmluva z fondov EÚ ešte v roku 2017, teda v časoch Trebuľu. Trnka ťaží z práce predchodcu. Práca ľudí v „zatuchnutom“ (podľa jeho slov) úrade, kam nastúpil na sklonku roka 2017 mu zjavne vonia a ešte sa ňou chváli.

Ale vráťme sa ku kritickému článku. Len na odstupné sa za dva roky bačovania Trnku vyplatilo dovedna 457 tisíc eur, čo je výrazne vyššia suma, ako za predchádzajúcich osem rokov Trebuľu DOKOPY. Chápete? DOKOPY za osem rokov sa neminulo toľko, čo za dva roky u Trnku. Trebuľa na „vyhadzovy“ vynaložil za osem rokov!!! 187 tisíc eur. Takže nemusím byť chýrny Euripides, aby som si spočítala, že Trnka a jeho aparát stojí nás všetkých ďaleko, ďaleko! viac. Prínos jeho práce je len ťažko viditeľný. Celkovo však musí byť na úrade KSK radosť pracovať. Dovolím si tvrdiť, že len pre vyvolených. Možno všetkých Trebuľovcov ešte nevyhnal, ale myslím, že konštatované celkové zvyšovanie mzdových výdavkov župy sa netýka ich, ale prednostne JEHO nových „výkonných“ ale najmä lojálnych ľudí. K tomu im ešte musia pomáhať dohodári. Ide teda (možno zámerne) o bujarú spleť pracovnoprávnych vzťahov. Celkovo vzrástli mzdové výdavky na župe oproti roku 2017, kedy v zime tohto roku, celý natešený sadol na stoličku župan Trnka. V roku 2017 stačilo Trebuľovi na mzdy 3,5 milión eur. V roku 2019 už Trnka potrebuje 3,9 milióna eur. Veľkou neznámou sú vraj aj jeho vlastní odídenci. Tí by nám vedeli rozprávať, prečo zdrhli v skúšobnej dobe, alebo po krátkom čase a niektorí aj s odstupným.

Na otázky denníka „výhovorkyňa“ odmietla odpovedať. Vraj sú otázky tendenčné. Takže, aby sme si to zhrnuli: župa žije z verejných peňazí, míňa krížom krážom na mzdy, odstupné, dohody a podobne, ale odmietne povedať, na čom napríklad dohodári pracujú, alebo aký je fyzický počet zamestnancov. Je pritom ešte aj tak hlúpa, že si ani nepamätá, že sama pre Korzár pred mesiacom uviedla, že:

„Na Úrade Košického samosprávneho kraja aktuálne pracuje 230 zamestnancov. Denne tu prichádza približne sto zamestnancov, konkrétne v stredu 2. marca to bolo 126.“ Takže priznala, že ich je 230. O mesiac na to, už robí drahoty. Chudera, nezávidím jej. Ale je vskutku lojálna.

Výdavky na dohodárov tvoria až 10 % celkových mzdových výdavkov. Neodpovedať na to, čo tam robia, je proste snaha zakrývať si špinu pod nechtami lakom, (v tomto prípade lakom priesvitným). Osobne dohodárov vnímam aj ako nástroj „vyhnúť sa“ výberovému konaniu a „riadnemu“ zamestnaniu človeka v štruktúrach úradu. Takže takto je pán župan transparentný. To je skutočná realita transparentnosti. Posudzuje TIS aj spôsob uzatvárania dohôd? To je len rečnícka otázka. Dianie na Košickej župe je žiarivým príkladom toho, ako sú nastavené parametre zisťovania TIS, respektíve, že v ich zisťovaní transparentnosti sú riadne medzery. Až 575 tisíc eur išlo na mzdy mimo akéhokoľvek zisťovania TIS! Môže si Trnka prevratnú novozavedenú možnosť „vyhlásenia“ referenda strčiť niekam. K tomu si tam môže strčiť aj svoj etický kódex, ktorým sa vraj riadia obyčajní zamestnanci a všetci vedúci. Etický kódex je nám všetkým na nič, keď hovorca skutočne eticky! odmietne objasniť zistenia kontrolóra, alebo vysvetliť položky v ročnej uzávierke. Osobne dúfam a vyzývam poslancov KSK, aby na rokovaní zastupiteľstva, kde sa o tom bude rokovať, išli tvrdo po predsedovi. Nech z toho až nespí celý týždeň. Tento Trnka je jeden rozhýbaný oportunista, s cenou POKRYTEC ROKA. Robí to, čo sám kritizoval a ešte násobne viac. Doprajme mu, aby si užíval túto „cenu“. Na lokálnej úrovni si ju môže zavesiť nad posteľ aj sa odfotiť na FB.

Boris Kollár po stretnutí županov na pôde parlamentu skonštatoval, že VÚC sú potrebné. To určite nepozná dianie na Košickej župe…. Plakanie, nad nedostatkom financií kvôli výpadkom po korone, v prípade Trnku vyznie naozaj smiešne a „úprimne“. Máme mu veriť? Podľa mňa mu neverí ani to Veľkonočné vajce, ktoré za takmer 5 tisíc eur zbytočne obstaral pred svoj úrad a „vymreté mesto“ sa na ňom ne/kochalo (predstavte si, to vajce malo ešte aj rúško….).

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Pre koho sú lokálni politici?

29.04.2020

Náš mocipán v meste Košice svojimi krokmi dokazuje, že ON OSOBNE je nám na nič. Nesplietam. Fakt. Nechcem byť za regionálnu „pani Blahovú“. Ale tí občania mesta, ktorí majú od prírody nízky tlak, oceňujú, že im ho primátor Polaček dvíha. Ochotne. Často. Karanténa pre zatúlané zvieratá, ktorá NIE je pre mesto zabezpečená, sa konečne dostala do verejnoprávnej [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392435x
Priemerná čítanosť článkov: 5031x

Autor blogu

Kategórie