Založ si blog

Nehorázne rokovanie poslancov!

Taká „nútená dovolenka“ (lebo si ju do druhého roku nemôžem preniesť) bola ideálnou príležitosťou sledovať videostream z rokovania mestského zastupiteľstva v Košiciach. Čo tam vianočné pečenie, toto bola iná tortička v tom parlamente. Na jej prípravu Polačekovci použili hádky, farizejstvo, hranú snahu, aroganciu ba aj nepriame vyhrážanie. Čerešničkou na tejto torte bolo rokovanie o zvyšovaní daní a miestnych poplatkov.

Pamätám na slová Polačeka po jeho zvolení pred rokom, teatrálne tvrdil, že je to „koniec diktatúry smeru“. ON nastolil diktatúru Polačeka a Gibódu. Títo ľudia na sebe nevidia nedostatky, ani keby ich mali zvýraznené alebo zakrúžkované fixou!

Z klubu tzv. KAN odišlo niekoľko poslancov na čele s ekológom a dnes už smelo poviem, primátorovou ďalšou podržtaškou, Rovinským. Ostalo ich v klube 5. Ostatní nechceli ostať s jeho predsedom Strojným a horlivým členom Liptákom, či Burdigom, lebo si dovolili primátora kritizovať. Hneď na začiatku rokovania sme zažívali malý vrchol, keď sa medzi body rokovania vsunul bod s návrhom Burdigu, na zníženie platu primátora. Súvisel aj so správou kontrolóra mesta, kedy je jej predmetom  aj postup pri téme karanténnej stanice (kontrola ešte nie je uzavretá). Tu primátor na celej čiare zlyhal, ale on do mikrofónu s úsmevom povie niečo v duchu, že teda „sorry , nevyšlo“. Burdiga tiež podotkol, že s týmto návrhom prišiel za Rovinským, aby ho predložil za klub, ale on vraj už nemôže, lebo nie je člen. Chudáčik. Kto si myslel, že sa nájde všeobecná zhoda na tom, že zvýšenie platu hneď po pár mesiacoch nebolo natoľko motivačné a primátor si ho nezaslúžil, mýlil sa. Jeden poslanec čítal z dôvodovej správy k vtedajšiemu zvýšeniu, ktorú spískal najväčší a dočista slepý fanúšik primátora Marcel Gibóda. V tom čase sa pán primátor chystal makať na olympiáde mladých EYOF a chodievať často do Bratislavy (všetci vieme ako celé EYOF dopadlo, že sa vďaka primátorovi nekoná), ale zrejme pretrváva dôvod, alebo aspoň niektorý z nich, že napríklad primátor pracuje dlho do noci. Najviac na miestnych častiach, kam vraj chodí starostom dohovárať, ako sa majú pri hlasovaní správať. O tom údajnom dohováraní, ba vydieraní starostov čvirikajú vrabce na všetkých strechách v meste.

Pán poslanec Burdiga, ktorého „protestsongy“ pomohli Polačekovi do stoličky, návrh na zníženie odmeny za výkon funkcie dôvodil tým, že sa nedosiahlo takmer nič z volebného programu, ba nezačalo sa ani na ničom z toho poriadne robiť. Parafrázujem čo povedal, že kvôli nemu ešte nie je vyriešená kauza EEI, že nevníma názory ostatných, že nereaguje na otázky a mesto stagnuje. To vskutku parafrázujem, nie je možné si to všetko pamätať. Nuž a čo myslíte vážená voliaca verejnosť, ako asi dopadlo hlasovanie? Návrh neprešiel. Mnohí sa kulantne zdržali. Čo je to isté akoby boli proti zníženiu odmeny. Proti návrhu na zníženie platu boli poslanec Berberich (vicestarosta mestskej časti Nad Jazerom a dlhoročný politik za KDH!, (akiste kresťanská láska mu kázala, dopriať primátorovi túto nadštandardnú odmenu), poslanec Balčik (starosta MČ Kavečany, tiež KDH), Gibóda (viceprimátor) a samozrejme Rovinský, ktorý len tesne predtým opustí klub KAN, ktorý to išiel navrhnúť. Hlasovanie zverejnila na svojom sieťovom profile mestská časť sídlidko Ťahanovce, ktorej šéf Chuck Noris alias starosta Ihnát si tiež nekládol servítku pred ústa. Za zníženie platu teda bolo LEN 15 poslancov.

Komédia však? Najmä ak máte neustále počúvať tliachanie o nedostatku peňazí. Neštítia sa odvolávať na Vládu SR, ktorej sociálne balíčky vraj mestskú kasu pripravili o 20 miliónov eur. O koľko viac do nej natečie „nevedia presne predpovedať“. Ale vedia, koľko nepríde. Zaujímavé. Ale ak napokon rozhodnem, že šetrím (a nie tak ako primátor povedal, že mestskej polícii škrtol 20 nových pracovných miest, pričom kompetencie im pribudli, to nie je šetrenie ale hlúposť a nedostatok prezieravosti). Keď šetrím a musím šetriť, začnem od SEBA ! Toto evidentne nepochopí pán primátor ani jeho pucipajtáši kádeháci a odídení KAN členovia, či klub Fungujúcich Košíc. Bolo tiež tragikomické vidieť, ako si píšu správy mobilmi, že ako majú hlasovať. Tu už pán primátor pochopil, že si presadí svoje a preto mohol po prestávke nasledovať dlho avizovaný blok o úprave všeobecne záväzných nariadení o miestnych daniach, odpade a pod. Polaček dobre vedel, že potrebné kvórum dosiahne a tak sme všetci videli, tú aroganciu, proti ktorej sám Polaček bojoval.

Príklad:

Primátor za SVOJ úspech označil, že mestská firma TEHO sa ocitla na prvej priečke transparentnosti verejných podnikov podľa TIS. Lenže vážení, nebola to firma Tepelné hospodárstvo, ale Tepláreň Košice, čo je štátna akciová spoločnosť a nie jeho mestský podnik! Absolútna drzosť. Upozornil ho na to aj poslanec Knap. Ale Polaček sa len smeje. Klame nám a smeje sa. Pápežskejší, než pápež. Ako mu možno veriť? To, že štátna akciová spoločnosť je najtransparentnejším verejným podnikom tiež svedčí o tom, že aj štátne organizácie vedia hrať s čistými kartami.

Poslanec Djordjevič sa na rokovanie poriadne pripravil a vyčíslil, že napríklad pri prepočte akože zvýšených nákladov na rekreačné poukazy nad ktorými lamentoval Polaček, započítali brigádnikov a pracovali s vyššími číslami ako je evidovaný stav zamestnancov Správy mestskej zelene. Upriamil tiež pozornosť na skladbu zamestnancov v tejto organizácii s nižším príjmom a vzdelaním, ktorí tieto poukazy nikdy nevyužijú (nedajú „svojich“ 270 eur, aby dostali toľko isto na rekreáciu na Slovensku). Ale pre vyčíslenie dopadov a oklamanie poslancov sa primátorovi náramne zišli. Tiež opomenul uviesť to, že keď sa rekreujú aj v Košiciach napríklad ľudia z iných oblastí Slovenska, pre mestskú kasu to znamená zvýšený príjem z prenocovaní, čo napríklad počas MS v hokeji bolo rukolapné. Ale vyčíslenie nikde.

Nechať napríklad bežať rozpravu za odvolanie člena predstavenstva Dopravného podniku mesta Košice Gimu (kauza modrá fasáda) a nakoniec primátor prečíta list, že teda Gima sa sám vzdáva, lebo to nestíha, či čo. A úplne na koniec celého Polaček povie, s úsmevom až provokačne, že parafrázujem „ak aj zahlasujete za odvolanie pána Gimu, ja uznesenie nepodpíšem“. To je doslova výsmech demokracii. Plytval presne tým časom, tými peniazmi nás všetkých, o ktorých vraví, že ich je málo. Plytval energiou a najmä ! demokraciu tým defenestroval z bieleho domu.

Správanie viceprimátora Gibódu, ktorý posiela poslanca Špaka aby sa dovzdelal v matematike, lebo on nesedí na 9 stoličkách (ale len …) to už nepovedal na koľkých vlastne, nepotrebuje komentár. Komentár ale potrebuje jeho spôsob komunikácie vo vzťahu k predkladaným materiálom. Zaslať poslancom materiál o 5,6 miliónovom projekte Kreatívneho centra deň pred rokovaním a povedať len „prepáčte skôr sa to nestihlo“. A nevedieť ho poriadne vysvetliť, odprezentovať a dokola len opakovať, že aký je to prínos, a znova „teda áno, viem, že neskoro, ale už som sa ospravedlnil“….bla bla. Netreba sa stokrát ospravedlňovať, treba sa správať tak, aby sa za svoje činy nemusel ospravedlňovať s predstieranou pokorou. Tú pokoru neveril ani sám sebe.

Celý čas som musela súhlasiť s názorom poslanca Špaka, ktorý povedal, že presne to proti čomu dnešní predstavitelia mesta protestovali a čo im prekážalo na bývalom vedení dnes robia oni. To všetko je však umocnené bezvýsledným vládnutím. Mesto je bez nových investícií a impulzov. (Osobne si odsledujem podanie projektu výstavby bytovky na Jesenského ulici, kde pán primátor tvrdil, že v marci!!! 2020 bude podaná žiadosť na Štátny fond rozvoja bývania, na výstavbu bytov. Na tej už vraj maká Bytový podnik mesta Košice.) Ale vrátim sa k slovám poslanca ŠPAKA, keď povedal, že „vtedy to fungovalo akosi lepšie ako dnes, vrátane investícií“. Na čo sa samozrejme pán Rovinský ohradil, lebo ako on osobne maká v komisiách. ….och pracovitý trúd. Len zo včelína by ho ostatné včely už dávno hnali. Obhajovať sa v štýle „nejde všetko tak ako sme si mysleli“. To je presne dôkaz toho, že ľahko sa kritizuje zo zákopov, ale keď treba veliť armáde, aby zvládla útok za lepším Nefungujúcim mestom, tak je to odrazu nejaké komplikované.

A to, že začneme rok v rozpočtovom provizóriu, lebo však aj minulý rok tomu tak bolo? Rozdiel je však v tom, že rozpočet mal primátor na stole od „smeru“ len si potreboval do neho vopchať narýchlo svoje priority. Teda len preto sa odložilo schvaľovanie. Tento rok to poriadne nestihli urobiť, to je celé. Možno ho prekopú aj podľa toho nakoľko boli starostovia a súčasne poslanci mesta lojálni pri hlasovaní. Určite prebieha analýza hlasovaní. A podľa toho sa im „prihodí“ na nové cesty , či ihrisko. Idú parlamentné voľby a niektorí starostovia kandidujú do Národnej rady SR. Tak im predsa treba pomôcť aj z peňazí mesta a ktovie, potom oni pomôžu Polačekovi , a zrušia „chodníkovú novelu“. No a ten bude môcť dane opäť znížiť. (alebo aj nie)

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392399x
Priemerná čítanosť článkov: 5031x

Autor blogu

Kategórie