Založ si blog

Odetý v kožuchu fabulácií

To, že často je najlepšou zbraňou primátora Polačeka fabulácia, už mnohí vieme. O tom som ho usvedčila aj v mojom predchádzajúcom blogu. (Jeden z príkladov: na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva medzi SVOJE úspechy označil dosiahnutie prvej priečky transparentnosti verejných podnikov, JEHO mestského podniku TEHO. Na prvom mieste sa však podľa TIS umiestnil podnik štátny a to Tepláreň Košice.)

V rozprave k zvýšeniu sadzieb daní z nehnuteľností a odpadu sa dookola odvolával na „vládne balíčky“. Tiež tvrdil, že obdobný postup, ich výrazného zvyšovania, zvolili samosprávy „naprieč celým Slovenskom“. To, že porovnával Trnavu, Bratislavu a Nitru je tak mimo, ako keď mládež v bytovom dome nad nami netrafila z okna tyčku a všetko sme mali na našom balkóne (istotne veľmi chceli trafiť tú trávu pod domom tak, ako pán primátor chcel trafiť správne argumenty, len nevyšlo). Hovoriť o krajoch na západnom Slovensku je totál od veci. Veď aj samotný župan Trnka viackrát vravel o regionálnych rozdieloch na Slovensku a sú si tohto faktu vedomí aj predstavitelia Vlády SR. Preto je napríklad vyčlenený balík v rámci „programu podpory menej rozvinutých a zaostalých regiónov“. Rozprávajme preto prosím LEN o Košickom kraji a pozrime sa na samosprávy „naprieč našim krajom“. Máme tu mestá, ktoré dlhodobo patria k oblastiam s vyššou mierou nezamestnanosti, než mesto Košice. Určite v nich nebol rast daní z príjmov fyzických osôb tak výrazný, ako posledné obdobie v meste Košice. Áno, mohli by sme porovnávať rozsah kompetencií, veľkosť mesta a teda aj povinností, napríklad dĺžku spravovaných chodníkov, či ciest v Košiciach a niekde v Rožňave. Na druhú stranu váh, si však položme práve menej obyvateľov a teda aj nižšie daňové príjmy. O výške HDP týchto menších miest ani nehovorím.

Napriek tomu v dôvodovej správe k VZN o miestnych daniach a odpadoch v Rožňave sa dočítate, že sadzby daní sa na rok 2020 zvyšujú LEN o mieru inflácie. Tá bola spolu za roky 2017 a 2018 na úrovni 3,8%. Presne o tieto percentá dvihli sadzby.

Poďme ďalej do ešte hornatejších oblastí, kde aj toho snehu je tak nejako viac, ako v Košiciach. Pozrime sa na mesto Spišská Nová Ves. V tomto okresnom meste sa sadzby daní na rok 2020 v prípade bytov a domov zvýšili o prijateľných 15%, daň za odpad o 8 eur, teda na 23,97 eur. Naďalej však majú práve v tomto meste jednu z najnižších sadzieb tejto dane. Tu opäť Polaček zavádzal keď tvrdil, že Košice majú spomedzi samospráv jednu z najnižších daní. V Spišskej Novej Vsi navyše schválili úľavu až 50% na daň za odpad už pre obyvateľov nad 62 rokov. Napriek tomuto „nedramatickému“ dvíhaniu daní v meste počítajú aj s investičnými akciami rozsiahleho charakteru. Podľa rozpočtu schváleného poslancami 12.12.2019 sa počíta s významným čerpaním externých zdrojov no a v rezervnom fonde bude ku koncu roka vyše pol milióna eur. Úverové zaťaženie mesta len mierne presiahne 20%. Na mňa toto gazdovanie urobilo vcelku slušný dojem.

Poďme však ďalej naprieč krajom, na východ . Ako je to v meste Michalovce? (Len na okraj spomeniem, že v ňom ostala vládnuť podľa Polačeka „diktatúra smeru“). Daň za odpad tu vzrastie o 4 eurá na rok a daň z nehnuteľností vyrastie približne o 5 %. Teda ani tu vládne balíčky nenarobili takú paseku, ako v Košiciach. V mojom rýchlom pátraní ide teda o ďalšie mesto, kde zvýšili dane skôr symbolicky a nie priam likvidačne, ako i nás. Dane dvíha naozaj aj Trebišov. Príklad, pre byty a domy a nebytové priestory upravili sadzbu z 0,19 eur na 0,23 eur za „štvorák“. Vyšiel mi po prepočte nárast o zhruba 21%. I tak vcelku akceptovateľné. Odhadujem, že veľmi podobné by to bolo v ďalších mestách v kraji. Len už tak nejako „nebirujem“. Dosť mám už teraz pri pomyslení, koľká faloš a fabulácia bola na rokovaní nakydaná, aby oblbli poslancov.

Do pozornosti by som chcela dať dokument Podnikateľskej aliancie Slovenska z roku 2016. V ňom sa okrem iného konštatuje, že je obvyklé zvyšovať dane rok po komunálnych voľbách (načasovanie teda sedí bez ohľadu na vládne balíčky). K tomu ale v určení sadzieb na rok 2016 nedošlo. Blížili sa parlamentné voľby, kam mnohí primátori a starostovia kandidovali. V roku 2016 tak narástli dane viac na východe Slovenska, ale len v priemere o 3 až 6 percent. Najzaujímavejším postrehom je konštatovanie, že mesto Košice už vtedy malo jednu z najvyšších sadzieb daní pre podnikateľské subjekty! Ide teda o drzé, zopakujem to, o drzé zavádzanie primátora na rokovaní parlamentu, že ich máme dlhodobo najnižšie.

V obdobnej a novšej analýze tejto aliancie „Dane z nehnuteľností sa tento rok takmer nepohli…..“, tentokrát spred dvoch rokov, je priam úsmevný graf.

Zdroj: Podnikateľská aliancia Slovenska

Všimnite si prosím, kde sa na grafe nachádza mesto Košice. Sme na pravej strane grafu. V rámci priemeru celého SLOVENSKA sme so sadzbami daní na rok 2018 pri byte so sedemdesiatimi štvorákmi, boli na treťom!!! mieste. Teda hneď za okresom Bratislava I a Bratislava IV. Tretia Najvyššia sadzba! V prípade podnikateľov s výrobnými priestormi a pozemkom sme boli na piatom! mieste v rámci Slovenska. Ktoré dane teda máme najnižšie???? Pripravil mu niekto tieto dristy, alebo len kopíroval kamošov z pravice? Myslím, že musel fabulovať, aby mu všetky návrhy pohodlne prešli. Zistili si vôbec poslanci, čo dvihli svoje paprče za zvýšenie daní všetky predkladané okolnosti? Overili si niekde fakty uvedené v dôvodovej správe? Nemyslím! Vedia o tom, čo som ja zistila, len tak od hnevu za pár hodín? Nuž okrem Saxu, Djordjeviča, Lesňáka, či Ihnáta a Špaka, málokto dokázal vecne argumentovať. Pátrať po pravde, aby sa ne-potvrdili dramatické a klamlivé vyjadrenia Polačeka o najnižších sadzbách v našom meste, sa nechcelo nikomu. Nikomu z KDH! Nikomu z Nefungujúcich Košíc, nikomu z odídených z KAN. Len sa poklonkovať Jarkovi! Len o to im išlo.

Pozmeňujúcim návrhom od grupy okolo KDH a Nefungujúcich Košíc sa ešte veľmi odborne! navýšili sadzby pre obyvateľov v bytoch. Má to priniesť namiesto plánovaných 9,5 milióna eur, vyše 11 miliónov eur. Iróniou na celej kolekcii kožuchov z fabulácií je, že módneho návrhára Polačeka v tom podporil aj starosta mestskej časti Luník IX. Práve tu sa len nedávno muselo odviesť vyše 700 ton odpadu spod okien bytovky (obyvatelia, ktorí ich tam nahádzali sa len prizerali).  Za desaťtisíce eur to urobila externá firma z našich peňazí! Zaujímalo by ma, aký je výber daní z odpadu na tomto sídlisku. Koľko neplatičov je v tomto území a aké sú nedoplatky na daniach v tomto neslávne slávnom sídlisku. Toto mal byť v prvom rade nástroj Polačeka na zlepšenie finančnej situácie! Zefektívniť výber daní a kontrolu. Rovnako tak je zarážajúce, že tímu na magistráte unikajú čierne duše na umeleckých školách, ktoré dotuje. Súkromnej umeleckej škole platíme dotáciu za neexistujúcich žiakov. Príde na to až hlavný kontrolór mesta a nie odbor školstva. Škandalózne ničnerobenie. Na otázku, aké príjmu opatrenia, aby sa to nestávalo, len Polaček kuká na súdruha Gibódu.

Ako  vlastne čaroval tím primátora Polačeka s predloženými  číslami, vedia len oni. Žeby v Rožňave, Michalovciach, či Spišskej Novej Vsi, nemali obedy zadarmo? Nemajú rekreačné poukazy, nemajú chodníky a cesty, nesvietia, nekúria…. Len tak si chudáci živoria s trápnym 3,8 % navýšením daní? V Košiciach by také zvýšenie nijak raz nestačilo.

Náš primátor mal trendový kožuch z fabulácií ušitý už v lete, (keď nás otravovala agentúra s otázkami, či súhlasíme so zvýšením daní) . Náš primátor je vlastne taká úsmevná módna ikona. Jeho módny kúsok by určite ocenila aj módna polícia. Len škoda, že ho zaplatíme my všetci!

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392592x
Priemerná čítanosť článkov: 5033x

Autor blogu

Kategórie