Založ si blog

Novinári dostali konečne „na bendžo“!

Konkrétne tí z regionálneho periodika Korzár. Uverejnili totiž článok plný nie že vyslovene neprávd, ale neoverených tvrdení len materiálov od ansámblu vedenia mesta Košice. Už viackrát som i ja osobne mala pocit, že namiesto objektívneho informovania robia zadarmo PR Trnkovi a Polačekovi. Posledné dni však vrhajú svetlo na ich „profesionalitu“ najmä pri nahliadaní na kroky nového vedenia mesta a župy.

Tentokrát veru v denníku museli urobiť malú reminiscenciu…Len pred necelým týždňom uverejnili článok o úprimnej snahe vedenia mesta odhaliť vraj kradnutia na tendroch bývalého vedenia. Mesto chce a pre blaho občana aj MUSÍ ! zadať tzv. forenzný audit na preskúmanie starších zmlúv a verejných obstarávaní z „čias Rašiho“. Najmä ich trápia stavby električkových tratí, či nákup vozidiel MHD pre Dopravný podnik mesta Košice, zaplatené zo zdrojov Európskej únie. Primátor nakoniec tento bod z rokovania stiahol. Veď do toho okrem iného rýpal aj kamoš Burdiga. Bolo mu zrejme príliš „divné“, že v dôvodovej správe k materiálu radní uviedli, že oslovili päť firiem. Keď sa dvoch z nich asi len tak zo zvedavosti na to pýtal, tak žiadny dopyt nedostali a mestu KE ani žiadnu ponuku nevypracovali. Na základe čoho stanovili vôbec predpokladanú cenu tejto zákazky, keď ani „priemer z troch ponúk“ neurobili, je záhada. Včera sa totiž proti tvrdeniam mesta ohradili až tri spoločnosti, ktoré údajne „pohŕdli“ možnosťou pre mesto tento audit urobiť. Konkrétne spoločnosť Ernst and Young, Deloitte Slovakia, či Pricewaterhouse Coopers. Žiadali od denníka Korzár, aby uverejnil korektné informácie. Nuž a tie sú také, že ich nikto neoslovil a nikomu ponuku nedali. Vskutku závažné (i keď už v zamknutom/platenom režime) informácie. Vážení, my sa tu nezhovárame o nejakom audite za pár tisíc, ale o zákazke na úrovni „vraj“ až 350 litrov. A že vedenie mesta chcelo byť pred voľbami transparentné?? To už čert zober. Vo včerajšom opravenom článku, je k celej veci stanovisko mesta také, že verili , že DPMK osloví všetkých hráčov. Prečo si to primátor nepreveril? Netvrdil, že budú podniky riadiť profesionáli a nie „kamaráti“? Odrazu ten „profesionál“ niečo spacká a primátor prostredníctvom „výhovorcu“ povie, že oni VERILI??? Alibizmus naberá obrátky aj v tvrdení, že to vlastne napokon vôbec nešlo o žiadnu súťaž, žiadny prieskum trhu, ale len úvodné informácie pre poslancov, aby vedeli v akých číslach sa bude zákazka hýbať. Ale keď dá informáciu LEN jedna spoločnosť, ale poslancom tvrdíte, že piati, tak to rozhodovanie bude vskutku objektívne. Konečne sa aj niekto z ne/dodávateľov pre mesto Košice ozval. Stále nástojčivejšie sa mi podsúva paralela s auditom transparentnosti, ktorý na župe trošku „divným“ spôsobom vyhrala Transparency International Slovensko. Asi inšpiratívne priateľstvo Rasťa a Jarda prerástlo hranice etiky a k plneniu sľubov o zastavení kradnutia dali už aj na meste zbohom. Tu vraj v takej fáze výberového procesu ešte nie sú a po tomto mediálnom tlaku tak skoro ani nebudú, si myslím.

Malá vsuvka:

Záverom auditu TIS je okrem iného taká experimentálna vec, že možnosť vypísať referendum za odvolanie Trnku, alebo že naspäť upravil smernicu o verejnom obstarávaní, ktorú predtým zmenil a hodnú chvíľu zákazky s nízkou hodnotou nikde nezverejňovali. Takže z našich peňazí sme zaplatili to, čo bolo a zrušilo to nové vedenie KSK a teraz to zaviedli znova. Žiadne závažné zistenia a odhalenia „prúserov“ bývalého vedenia, ktoré vraj boli všade kde sa pozreli, čo tvrdila TIS aj v diskusii pod mojim blogom , sa neudialo.

Ale vráťme sa do Bieleho domu. Celý úmysel preskúmať staré verejné obstarávania projektov z fondov EÚ je inak blbosť jak traky. Prepáčte mi za toto „nekulantné“ vyjadrenie, ale aj priemerne zorientovaný človek vie, že zákazky financované z fondov EÚ podliehajú mnohým stupňom kontroly. Všetci neustále poukazujú na zdĺhavé schvaľovacie a kontrolné procesy. Podpisu zmluvy o dielo, či na dodanie tovaru, predchádza hĺbková kontrola celého procesu obstarávania príslušným ministerstvom. Ak si primátor myslí, že „nezávislý“ NÍM osobne transparentne (hahaha) vybraný tím nájde niečo, čo nenašli ani kontrolné orgány štátu (a tu si prosím odpusťme dristy o podplatených úradníkoch, či štátnej mafii, lebo reálne je tam človek z mäsa a kostí, ktorý na kontrolný proces dáva SVOJE požehnanie a meno), je totálne mimo reality. Navyše KEBY aj našli pochybenie, čo sa stane? Dá mesto podnet? Budú sa tým zaoberať orgány činné v trestnom konaní? Mesto zaplatí pokutu, nabonzuje samého seba, to je jedno, že sa vedenie vymenilo. Tú pokutu, ak nejaká bude, zaplatíme ju my všetci z našich peňazí. O toľko menej bude na rozvoj mesta. Žeby chcel nájsť náš BIG BEN ďalší dôvod na plač, ako má kvôli nedostatku financií zviazané ruky a tak šup dvihnúť dane za odpad, nehnuteľnosti, či za psa? Prečo chce vlastne mesto suplovať funkciu napríklad OLAF-u, ktorý tiež projekty takého rozmeru posudzuje? Prečo si myslí, že bude efektívnejší než audítorské spoločnosti, ktoré vykonávajú pri projektoch EÚ audity na objednávku príslušných ministerstiev? Pri verejných tendroch, čo stomiliónové akcie na ktoré sa primátor ide zamerať boli, je dôležitým hráčom tiež Úrad pre verejné obstarávanie. Všetci menovaní boli zrejme podľa predpokladu mesta slepí, hluchí, podplatení a prizerali sa prideleniu zmlúv kamošom.

Nuž nečudujem sa, že takto vníma realitu Polaček. Jeho doterajšie „zákazky“ od agentúry na Košických Benátkach (informácia zverejnená exstarostom Gajom), až po onen forenzný audit poukazujú na to, že jeho odborníci majú tiež problém uchopiť podstatu pojmu „transparentnosť“. Je vari toto ukážkovým príkladom starého známeho: „podľa seba súdim teba“?

Pripomeniem len úplne na okraj, že jedna akcia, ktorú primátor chce preskúmať je stavba električkových tratí, za ktorú jej zhotoviteľ Eurovia SK získala cenu stavba roka v oblasti verejnoprospešných stavieb. Nemyslím si, že by si ktokoľvek dovolil túto cenu udeliť za stavbu, ktorá by mala, čo i len milimetrový tienik podozrenia z manipulácie.

Motáme sa v kruhu tu v meste, už sa nám aj hlava krúti. Po včerajšku sa konečne hlava krútila už aj novinárom v denníku Korzár so zamknutými článkami. Zatiaľ všetko naznačuje priatelia, že tu pravda nevíťazí, alebo sa ju dozvieme až na druhý alebo tretí pokus. Následne je pravda ohýbaná a zahmlievaná, aby spriatelená garnitúra ostala žiariť v dobrom svetle transparentnosti. Konečne sa však niekto ozval a v súlade s tlačovým zákonom žiada o uvedenie korektných informácií. Čierny minideň pre Korzár. A pre nás občanov možno svetielko na konci tunela? Klepnutie po prstoch tomuto denníku, dúfam na chvíľu zabráni jeho novinárom hrať na pomyselnom „organe verejnej mienky“ tieto Ódy na radosť, z nového vedenia mesta. A možno sú schopní hrať aj cez bolesť. Veď niekto im tie pršteky pofúka.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:05

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391926x
Priemerná čítanosť článkov: 5025x

Autor blogu

Kategórie