Založ si blog

Kreatívne poplatky v meste Košice

Nedávno sa zišla špička kultúrnej Košickej obce a tvorili stratégiu rozvoja kultúry v meste. Podelení do skupiniek dostali zadania a tie mali realizovať. Na záberoch z podujatia nechýbal všetečný Marcel Gibóda, viceprimátor mesta Košice. Prednedávnom zaznelo, že mesto Košice by sa vraj mohlo zmeniť na mesto kreatívneho priemyslu. Ba dokonca má toto odvetvie ambície nahradiť desaťtisíc pracovných miest v oceliarstve. Tak hybaj muž od vysokej pece po 25 rokoch budeš vypaľovať džbániky. Isto, paralela je značne znásilnená. My predsa nebudeme ako v tom filme Pupendo, kedy sochár v podaní Bolka Polívku vyrábal hlinené pokladničky v tvare zadku, aby prežil. Ozaj nevhodná paralela? Na workshope sa zúčastnil aj taký pán Radkoff, šéf Tabačky. Ten pár mesiacov dozadu žiadal, prosil, fňukal, aby mu Trnka odpustil dlžné nájomné, ktoré má voči Košickému samosprávnemu kraju. Na zastupiteľstve KSK  dokonca neprešiel Trnkov návrh na zníženie výšky nájmu pre Tabačku. Okrem iného bol ako dôvod onej ústretovosti fakt, že „parafrázujem“,  kultúra nikdy nemôže byť zisková a vyžaduje si vždy podporu samosprávy. A tu odrazu sa chce niekto púšťať do kreatívneho priemyslu ako biznisu, ktorý vyplní dieru po oceliarstve? To kde na to Gibóda prišiel? V Číne? Na strane druhej čítam o pár dní v Korzári článok o tom, že projekt kreatívneho centra v Prešove je definitívne pochovaný. Najprv od zámeru v júni odstúpil Prešovský samosprávny kraj a chce aj mesto Prešov….vraj je to nevýhodné, napriek možnej finančnej podpore z fondov EÚ. To sú paradoxné chvíle týchto kreatívnych priemyselných/nepremyslených ambícií. Som asi za blba, ale ja neviem, naozaj neviem o čom by ten kreatívny priemysel mal byť. Aj v článku k pochovanému projektu centra v Prešove to bolo značne hmlisto popísané, že v budove bývalého kina Tokajík a strednej školy mali byť vybudované laboratória pre mladých dizajnérov, grafikov a umelcov….ale je toto možné vytvoriť s potenciálom v tisícoch pracovných miest? Mám silnejúce obavy, že pôjde opäť len o agendu, ktorá bude zaujímavá, kým sa nevypracujú „štúdie do šuflíka“, tie sa budú prezentovať s chlebíčkami na nejakej konferencii. Nakreslia sa nejaké inovatívne vzdušné projekty, papier znesie veľa, ktoré ale, tak ako v Prešove vo fáze, kedy majú byť realizované s podporou EÚ, budú odrazu nevýhodné. Ja teda neviem, ale pre človeka z mäsa a kostí ostáva kultúra v tomto prípade opäť neuchopená a slabo vnímaná.

Košičan však silne vníma nasledovné: zdražovanie MHD, služieb za pohrebné služby, poplatkov v domovoch sociálnych služieb, najnovšie aj poplatkov za rozvoj. Poplatky za rozvoj a schválenie nového VZN, ktoré stanovuje poplatky za každý aj začatý meter štvorcový vybudovaného bizniscentra, či bytov má pomôcť nahradiť výpadky v príjmoch mesta….tie spôsobuje, okrem iného, predpokladaný výpadok dani z príjmov. Výťažok chcú v nejakom pomere prerozdeliť mestským častiam na území ktorých sa niečo také bude budovať. Malo by ísť o kapitálové výdavky, ktoré následne má mestská časť použiť na svoj rozvoj. No len to by ten majetok mestských častí musel byť onej mestskej časti. Veľa budov, ciest, parkovísk a pod. stojí dnes na pozemkoch cudzích osôb, ktoré ako sme už neraz videli, držia potom samosprávu v šachu. Dokonca kvôli tomu nemôžu v značnej miere čerpať fondy EÚ. Zabudnime na bizniscentrá, ktoré vo výsledku generujú zisky a možno nejaké to zavedenie sadzieb znesú. Ja však vedeniu mesta nastoľujem otázku: prečo sa použité peniaze nemôžu požiť viazane na budovanie nových bytov pre mladé rodiny? Pred voľbami to bola agenda takmer každého kandidáta na primátora. Milan Lesňák, dnes poslanec mesta (ten sa kandidatúry pre mnohých stále nepochopiteľne, vzdal) argumentoval v rozprave absolútne odborne, že nakoniec to najviac pocítia práve mladé rodiny v konečných cenách bytov. Vari si niekto myslí, že sa uskromní developer a zníži si svoje marže? Má byť toto akýmsi pomyselným bičom na developerov? Či chceme, či nie, dnes sú projekty developerov významným , ak nie jediným , nástrojom nového bývania pre mladých. Sme veľmi ďaleko od toho, aby byty samosprávy tvorili aspoň tridsať percent bytového fondu. Všetci hovoria o kríze, ktorá nás čaká a o nižšom hospodárskom raste. Ak porastú ceny bytov, či hypoték, poklesne záujem o nich, stanú sa menej dostupnými. Realizácia niektorých projektov sa môže posunúť, čo ale pocíti stavebný sektor, poklesom stavebnej činnosti. A sme v bludnom kruhu z ktorého nás Polaček nevymotá. Ako nástroj na sanáciu výpadkov príjmov mesta navrhujem k doposiaľ zavedeným kreatívnym opatreniam tieto ďalšie poplatky:

1) poplatok za chôdzu po chodníkoch – každý obyvateľ dostane krokomer s prepojením na GPS systém, a podľa počtu krokov, ktoré absolvoval po chodníkoch v meste mu príde ročne vyúčtovanie za ich užívanie. Samozrejme zavedeniu tohto poplatku bude predchádzať odborná diskusia s verejnosťou o zonácii územia mesta.

2) spoplatnenie sedenia na lavičkách – do automatu na lavičke, kreatívni dizajnéri už môžu začať pracovať na  jeho vzhľade, bude potrebné vhodiť euro a pol hodinku si môžete posedieť. Kontrolu bude vykonávať ako inak mestská polícia, k agende na odchyt psov, kontrolu parkovania a ekohliadky je to len malá drobnosť. Detto zonácia.

3) poplatky za psov rozšíriť o poplatky za všetkých zvieracích miláčikov, vrátane akváriových rybiek, plazov, obojživelníkov a hmyzu. Veď šatové mole nemôžu ostať na vedení mesta nepovšimnuté.

4) poplatok za jazdu autom, obdobne ako pri poplatku za chôdzu bude do všetkých áut so značkou KE bezplatne nainštalovaný kamerový systém s počítadlom prejazdených kilometrov. Na všetkých vjazdoch do mesta budú rampy, v štýle Chorvátskeho mýta, kde spoplatníme aj všetky prichádzajúce autá.  Oslobodená bude len vzdušná doprava, lety balónom a zoskoky padákom, lebo tie podľa osobných skúseností župana Trnku majú blahodarný vplyv na psychiku človeka. Vedeniu mesta predsa ide o šťastie a  blaho občana a na túto vymoženosť nesiahnu.

5) poplatok za vstup do Bieleho domu a na úrady mestských častí – pred všetky vchody do mestských inštitúcii bude inštalovaný turniket. Občan sa k vybaveniu dostane len vhodením mince. Tento príspevok bude použitý na nákup poukážok na zoskoky padákmi, aby všetci vo vedení samospráv vrátane poslancov dostatočne včas absolvovali reset mozgu a neobťažovali svojich občanov nezmyselnými bludmi a táraninami, či hádkami medzi sebou. Možno po desiatich zoskokoch aj začnú pracovať konečne pre nás a nie proti nám.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392401x
Priemerná čítanosť článkov: 5031x

Autor blogu

Kategórie