Založ si blog

Prvé novinárske lastovičky s vedomím a svedomím?

Už som si myslela, že celému redaktorskému portfóliu denníka Sme/Korzár vyoperovali svedomie spolu so „slepákom“. Tiež som si myslela, že do vienka dostali k tomu aj selektívnu hluchotu a slepotu. Podrobila som ich viackrát kritike za nečinnosť, ktorej sme svedkami pri ne/informovaní o vládnutí nezávislej „aktivistopravice“ na župe a teraz už aj na meste Košice.

Séria článkov z 5.marca v tomto týždni, v ktorých sa konečne! venoval denník Korzár nálezom hlavného kontrolóra na župe, počas vládnutia Rasťa Trnku, je akiste svetielkom nádeje na konci tunela. Je svetielkom, ktoré vraví, že pred pochybeniami už dlhšie nebudú zatvárať oči. Dúfam! Majú informovať objektívne i kriticky, bez ohľadu na to, či je aktérom neprávosti nezávislý župan, alebo nominant niektorej z vládnucich strán. Neviem presne, koľko kilovoltov „šajblo“ do novinárov a ani to, kto sa o to pričinil. Precitnutie, ktorého sme dnes svedkami, by som zatiaľ opatrne označila spojením „lepšie neskôr, ako nikdy“.

Stále však je na čom popracovať, keďže sa v denníku nevyhli konšpiráciám o údajnom „nevidení faktúry za nájom v Sečovciach“ kontrolórom Hudákom (vraj ju mal v rukách a nevidel astronomický nájom za elokované pracovisko).

Jedno sa však javí ako nezvratný fakt. Stanoviská jednej, inak v „telke“ milej žienky, totiž vravia jasnou rečou:  výhovorkyňa župy p. Činčárová, sa neocitne medzi elitou hovorcov v súťaži o hovorcu roka v kategórii „Samospráva a neziskový sektor“. Pre p. Činčárovú by mali, nech mi čitateľ i ona odpustí túto invektívu, zaviesť kategóriu novú: „prekrúcač pravdy“. Tvrdí totiž, že citujem:

„Úrad KSK sa ohradzuje voči tvrdeniam hlavného kontrolóra, že k zmene smernice došlo účelne kvôli časovej súvislosti. Je to jeho subjektívny účelový názor s ktorým sa nestotožňujeme. Do súťaže sa mohol zapojiť každý, kto o to prejavil záujem, nie je obmedzená iba pre troch uchádzačov“.

Omg. Chápem, že platí povestné, „nehryz ruku, ktorá ťa kŕmi“, ale vari už načisto stratila súdnosť?  O gramatických zručnostiach pomlčím. Tiež nemám ambície vysvetľovať, čo znamená slovo „účelný“ a „účelový“. Rozdiel vo význame aj priemerne inteligentný človek chápe. Takže poporiadku:

Smernica o verejnom obstarávaní, ktorou sa zrušilo pre zákazky s nízkou hodnotou (do 50 tisíc eur) ich zverejňovanie na nete KSK, bola zmenená p. Trnkom 13.4.2018. Prvý, nazvime to pokojne „skrytý tender“, bol vyhlásený 18.4. 2018. Och to je vskutku LEN zhoda náhod! Prečo teda dovtedy, za 4 mesiace od nástupu p. Trnku do funkcie, nedali tendre von za účinnosti pôvodnej smernice, kedy obstarávania videla verejnosť? Že aká „nestíhačka“? Nemali to pripravené, ale od účinnosti smernice, za 5 dní pripravili všetko (4 tendre). Samozrejme  už v súlade s novou smernicou. Toto bola náhodná, ale za to rýchla akcia „Čipa a Dejla“. Vyjadrenie župy najmä v druhej časti nabralo zúfalé dimenzie. Tu sa silne natíska otázka kompetentnosti, lebo tvrdiť, že sa mohol do tendra prihlásiť ktokoľvek, môže len človek, ktorého stredné meno je „alibista“! Ako sa mohol prihlásiť ktokoľvek, keď o vyhlásení tendra NEVEDEL, lebo nemal ako? Odkiaľ sa to mal dozvedieť? Od veštice Teodory? Ako mal prejaviť záujem? Poštovým holubom, ktorý pristane na parapete Trnkovho okna? Aký Matrix to tu hráme?

Toto nemôže myslieť pani výhovorkyňa vážne. Ešteže smiech má veľké pozitívum, lebo údajne sa pri ňom znižuje hmotnosť. Za to som pani výhovorkyni naozaj vďačná, vetný syntax, v kombinácii s obsahovým kotrmelcom, mi zaistil centimetrík dole v páse. 🙂

Na smiech už ale nie je alibizmus Transparency International Slovensko. Ich stanovisko pre denník Korzár, že oni odporúčali pri stretnutí s pánom Trnkom už dávnejšie, aby KSK urobilo verejnú zákazku, je iná šálka kávy. To ozaj p. Šipoš prizná, že o zákazke len tak mimochodom kecali s Rasťom pred súťažou? (darmo v diskusii pod článkom rýchlo reagujú, že oni sa „len“ všeobecne zhovárali o protikorupčných auditoch). To je pekná ukážka transparentnosti, tieto „lenrozhovory“. Úplnou náhodou vedú napokon k získanej zákazke. Boli oslovení na predloženie ponuky (nič to, že neverejne). Ich tvrdenie, že nevedeli o tom, že KSK to nezverejnil na nete, je fraška. Predtým než ponuku pošlem, sa na ten net viem pozrieť, však áno? A ak to nebolo takto zverejnené, tak z PRINCÍPU !!!! sa nezapojím. Ako transparentná organizácia sa nebudem spolupodieľať na týchto podivných metódach. Mohli im napísať otvorený list (tak je to dnes zvykom, nie?) v štýle, „prepáčte, ale my sa nezapojíme do súťaže, ktorá nie je transparentná“. Tvrdiť, že sa nečudujú, že ponuku dali len oni, lebo akí sú v tom oni dobrí, ba možno aj jediní, je ďalší blud. Posiela ich to medzi všetkých tých, proti ktorým „broja“. (Neustále pátrajú po porušovateľoch transparentnosti, pritom sami sú ….) Je zaujímavé, že na výzvu k predloženiu ceny pri stanovení predpokladanej hodnoty zákazky, reagovala aj iná firma (snáď vedeli, že to urobiť vedia a boli aj lacnejší, než napokon TIS-ka) Do riadneho tendra však už záhadne táto firma ponuku nedala. Toto nejako smrdí od začiatku, do konca, milí moji.

Celoslovenské „objektívne“ médiá zatiaľ mlčia. Chcú slobodu slova. Ale tie nejako nevypúšťajú ak ide o kritiku „ich“ ľudí. TIS-ku nikto otvorene za tieto kroky nekritizuje. Hoci oni kritizujú hocikoho a „objektívne“ hodnotia procesy z hľadiska transparentnosti. Dokonca v debate pod článkom na nete už tvrdia (už vysielajú nejaký odkaz), že parafrázujem: „našli samé problémy na KSK všade, kde sa pozreli a ako sami uvidíme za pár týždňov“. Pod mojim blogom pritom tvrdili, že ich úlohou nebolo analyzovať procesy verejného obstarávania. Pritom práve v nich ide o peniaze, ktoré môžu unikať k „správnym vreckám“ a práve v nich sú zjavné pochybenia. To však TIS-ka nemala riešiť. Zvláštne. Čokoľvek by však aj TIS-ka našla, neviem, neviem, či súčasne nekontaminovali svoje zistenia práve pochybným „dostaním sa“ k zákazke. Ale názor nech si urobí každý sám, keď (predpokladám s veľkou pompou) pán Trnka a TIS oznámia (iste veľmi závažné) zistenia. Veď o to v zadaní išlo, zamerať sa na rok 2017, v preklade na činy pána Trebuľu.

Dodám, že papierovo je naozaj „nezverejnenie“ takej zákazky OK (v súlade so zákonom, ako pani Činčárová vraví). Je to však prinajmenšom pokrytectvo od TIS, požehnané a korunované Trnkovou aroganciou moci. On si kampaň postavil na tom, ako stopne „kradnutie“ a ako bude môcť každý vidieť zákazky. Tvrdil, že  chce stransparentniť procesy na župe, ba ako on nič nebude skrývať! Nakoniec ukrýva ešte aj to, čo predtým človek videl. Tak aká transparentnosť? Hanba na sto rokov pre TIS aj Trnku. Sú totiž od hlavy po päty odetí do cisárových nových šiat.

Naštrbenú povesť a svoju „superface“ si župa rýchlo upravuje akože novým článkom zo dňa (6.3.2019) o opravách ciest. V štýle „nájdi päť rozdielov“ čítame o tých istých úsekoch ciest, ktoré minulý rok začali opravovať a o super technológii opráv ciest za studena (metóda z povojnových čias, že vraj o 40% lacnejšia, ako teplý asfalt). Ba dokonca už „ikstý“ krát čítame, že takto úžasne opravili trikrát viac kilometrov ciest, ako bývalé vedenie. S bývalým vedením sa treba porovnávať len vtedy, keď chce vyznievať Rasťo, ako ten lepší. Táto schéma je už vskutku trápna. Linky k takmer totožným pi-ár článkom o tých istých cestách (napríklad aj z  22.8.2018) pripínam tu (zoradené podľa dátumu od najnovších po najstaršie).

https://kosicednes.sk/udalosti/kosicky-kraj-pokracuje-v-opravach-ciest-mostov-za-miliony-eur/

https://kosice.korzar.sme.sk/c/22013370/trnka-hodnotil-uspechy-a-neuspechy-kraja.html

https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/20941783/zacala-sa-oprava-cesty-medzi-velkou-a-malou-trnou.html

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20898121/zacina-sa-oprava-cesty-z-kysaku-do-malej-lodiny.html

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20893639/kosicky-kraj-opravuje-cesty-novou-technologiou-kde-sa-pracuje.html

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20822626/kosicka-zupa-da-na-opravy-ciest-a-mostov-43-milionov.html

Nuž, toto marketingové vajatanie mi pripomína jednu scénu z kultového filmu ikony kinematografie Jiřího Menzla, „Dobrodružstvá vojína Čonkina“ . Vojak sa na konci druhej svetovej vojny ocitol u ruského dedinského šľachtiteľa a výrobcu páleniek z čohokoľvek. Jedna z nich smädnému vojakovi náramne chutila. Keď sa opýtal z čoho je vypálená, „vedec“ povedal: „Recept je prostej, na kilo ho*en, kilo cukru“. Samozrejme Čonkin ju zdesený vypľul. Po tom všetkom medializovanom ho*ne v článkoch o činnosti župy z posledných dní, sme tak narýchlo dostali do „Rasťovho receptu na jeho trnkovicu“ už aj kilo cukru. „Ľudze, ošaľme še“ ! 🙂

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392374x
Priemerná čítanosť článkov: 5030x

Autor blogu

Kategórie