Založ si blog

Češem si bradu češem a vás všetkých z vysoka . . . . (divadelné etudy Sulíka a Hlinu v Košiciach)

Ten pocit, keď sledujete rokovanie mestského zastupiteľstva online a vidíte svojich zástupcov ľudu v akcii, pričom zistíte, že nie ste v Košiciach, ale na predstavení ochotníckeho divadla v Hornej Dolnej.

Jeho hlavným „antihrdinom“ však nie je Košický boss/primátor, ako by sa mohlo zdať. Je ním multifunkčný, „sedemstoličkový“ p. Marcel Gibóda. Témou rokovania bolo stopnutie, alebo odsúhlasenie olympiády mladých EYOF. To, že hlavnou rétorickou barličkou p. Gibódu je neustále poukazovanie na všetky možné prešľapy a v tomto prípade stavby mesta, z čias Rašiho, je už známa prax. Hádže čísla (češúc si bradu), poukazujúc na navýšenie cien stavieb oproti rozpočtom. Investičná príprava je aj o tom, že mám stavebný odhad v prvom stupni (zámer) a ten potom v ďalšom stupni projektovania upravujem. Porovnávať to s touto situáciou, kedy ešte v rámci prípravy EYOF, nemajú autorizované rozpočty, ale VEDIA, že „nemajú milióny navyše“ je prejavom absolútnej neodbornosti. To, koľko miliónov vraj potrebujú, rozdali poslancom „o päť minút dvanásť“ ako povedal jeden z nich. Pán Gibóda tento svoj negativizmus nazýva, že „ON vidí najmä riziká a že je opatrný“. Vo svojej argumentácii okrem iného tvrdil (češúc si bradu), že nedopustí situáciu ako v prípade kúpaliska Červená hviezda. Tvrdil, že náklady na rekonštrukciu kúpaliska Červená hviezda mali byť 2,5 milióna a napokon to bolo 5. Pravda je napríklad aj tu http://www.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/legendarne-kupalisko-otvoria-buduce-leto-cervena-hviezda-zase-zaziari.html?forward=sk_mobil2014_clanok.jsp&forcemobile=true

Ale aj tu: https://kosice.korzar.sme.sk/c/8129723/cast-kupaliska-cervena-hviezda-ma-staticke-poruchy.html

Podotýkam však, že kúpalisko Červená hviezda je národná kultúrna pamiatka a išlo o jej komplexnú obnovu vrátane šatní a sociálnych zariadení, troch bazénov a výstavbu ďalšieho úplne nového. Stavba načas uviazla, kvôli komplikáciám, ktoré viedli k návrhu na ďalší, úplne nový vodnopólový bazén mimo pôvodného plaveckého, lebo tam proste nevošiel. V stavebníctve je veľmi časté, že od prvého stupňa stavebnej prípravy až po stavebné povolenie, do hry vstupuje viacero faktorov, v tomto prípade to boli aj „pamiatkári“. Pri  tendri však došlo k úspore oproti predpokladom viackrát prepracovanej projektovej dokumentácie (5 miliónov eur) o milión eur. Stavba tak vyšla na 3,9 milióna eur s DPH . (takmer 140 tisíc boli práce naviac kvôli statickým poruchám na šatniach). Len pripomeniem, že Trnka s Polačekom, alias ČUK A GEK, chceli od vlády na jeden jediný bazén 20 miliónov eur, bez akejkoľvek dokumentácie. Nik dodnes netuší odkiaľ k takému číslu prišli. Pán GIBÓDA celú dobu zámerne zavádzal. Rátal s tým, že rok 2014 či 2016 je už dávna história. To, čo predvádzal nie je prezieravý risk manažment, ako sa nám snažil navodiť. Je to len dôkaz toho, že s EYOF-om skrátka ani ON osobne (kaviarenský týpek), nie je stotožnený. Jeho neustále česanie si akože trendovej bezúdržbovej brady, z neho Leva Nikolajeviča Tolstého veru neurobí. Múdrosť v brade darmo hľadá, hoci sa snažil pôsobiť náramne múdro a kultivovanie, pôsobil „LEN“ smiešne. Je to politická tragédia okorenená demagógiou a aroganciou rozložená na SEDEM stoličiek, ktoré Gibóda okupuje.

Viacerí poslanci (a to aj z klubu „ne/fungujúcich Košíc“) sa vyjadrovali, že im chýbajú normálne čísla a to odkiaľ k takému navýšeniu rozpočtu prišli. Pozorne som počúvala aj ostatných poslancov, ako pán Špak (parafrázujem jednu z hlášok „už aj pán Trnka za takmer rok a pol pochopil, že kľúče od miešačky má on“). Excelovali aj poslanci Balčík, Lörinc, Knap, Jakubov, Slivenská, či Kovačevičova. Svojej povesti nič neostali dlžní ani páni Ihnát a Djordjevič. V podstate sa zhodli na jednom: olympiáda je príležitosť, prestaňme už plakať nad Smerom a Rašim a dookola politizovať a začnime robiť podujatie s tým, čo máme a keď všetci uvidia, že to chceme, tak sa určite zapoja. Odznelo i „pýtať si niečo od vlády vopred, čo ani neviem zdokladovať, nie je rokovanie, ale proste drzosť a provokácia“. Tak nejak parafrázujem postoj značnej časti poslancov.

Pán Polaček argumentoval navýšenie rozpočtu aj citujem: „časovou tiesňou“. A dokonca si z navýšeného rozpočtu chce a aj vraj musí kúpiť čas. (škoda, že ani dnes ráno, ešte nie je zverejnený videozáznam z rokovania dňa 8.3.)

Vravela som si, „to nie je možné, nikto si nevie kúpiť čas“. Nuž, náš pán primátor si ho kúpi. Ano! Áno! Áno! Možno už aj Marcelko Gibóda s cieľom šetriť verejné zdroje (tak ako šetrí na plate svojho Jarka) niekde cez e-shop kukal, kto má najlepšiu cenu za čas. (nejaká Black Friday akcia na e-shope?) Ale toto všetko im teraz zhatila vláda, žiadne kupovanie si času, budete pekne žiť tak, ako my ostatní, tu a teraz a makať! Tak ste to sľúbili ľuďom! Celé divadlo, ktoré sa odohrávalo na rokovaní v Košiciach na Medzinárodný deň žien, bolo ozdobené aj skutočnými hereckými hviezdami. Primátor si na hosťovanie v našom provinčnom teátri najal až zďaleka p. Sulíka a p. Hlinu. Obom neskutočne leží na ich liberálno – kresťanských srdciach osud nás, Košičanov. Máme si veru dať veľký pozor a kým vláda neprisľúbi peniaze, radšej nič nerobiť!

Pán primátor už pred časom zaviedol nový pojem „znásilnenie pečiatok“. Poslancov „oblboval“ informáciou, že NTC nemá ŽIADNE povolenia a on nič znásilňovať nebude (to, ako chce zabezpečiť vydanie povolenia a aj výstavbu NTC v úplne novej lokalite, napríklad na zvažovanom pozemku p. Labaša, brata známeho Košického aktivistu, za 8 miliónov. A ako to všetko stihne za dva roky, nechal bokom. Na priame otázky k téme „pozemok p. Labaša“  reagoval vyhýbavo). Od poslanca Knapa však odznelo, že príprava NTC na Popradskej už beží tri a pol roka. Na 80% je všetko pripravené a blokované je len jedno jediné povolenie špeciálneho stavebného úradu pre cesty. Hoci predtým už tento úrad (zrejme po brutálnom „znásilnení“ vtedajším vedením mesta) vydal predbežný súhlas, pričom bolo potrebné splniť už len formálne náležitosti. Otázkou tak je, či práve p. Polaček „neznásilnil“ tento špeciálny stavebný úrad, aby odrazu nesúhlasil so stavbou. Iste, je to hypotetické a nepodložené tvrdenie, ale nie je o  nič „pravdivejšie“ , ako jeho tvrdenia o „znásilňovaní“ úradov bývalým vedením mesta.

V priamom prenose sa však udialo iné „znásilnenie“. To som mala možnosť vidieť na vlastné oči. Pán Dominik Karaffa (pomocný režisér) veľmi empaticky prihliadol na to, že s toľkými funkciami páni poslanci nejako nestíhajú. Niektorí potrebovali pauzu na „iné rokovania“ (možno obedík a selfíčko so Sulíkom 🙂 ) a vôbec nečakali, že tu budú tak dlho“. Zjavne si mysleli, že miliónové podujatie sfúknu za hodinku. Tábor nezávislých a aktivistov však nebol vôbec jednotný. Pán Karaffa možno potreboval ostrihať ďalší živý plot a trošku sa opäť zviditeľniť. Skrátka, dalo sa hlasovať o jeho návrhu, prerušiť rokovanie do 14:00. Najprv však bolo v sále len 34 poslancov. Jeho návrh neprešiel. Potom sa niekto z ich táboru ozval, že hlasovacie zariadenie zahaprovalo. Nasledovalo malé intermezzo s nefunkčným prístrojom.  Hlasovanie sa teda opakovalo a čuduj sa svete, v sále odrazu bolo 36 poslancov (tí dvaja boli asi za zuby medzitým dovlečení do sály) a už návrh pána Karaffu prešiel. Mohli si tak odbehnúť za svojimi „povinnosťami“.

V ďalšom volebnom období by už nemal zasadnúť do lavice tento poslanec Dominik Karaffa. Zjavne nestíha všetky svoje aktivity. Zato stihol pobehať Košice a odfotiť spustnuté budovy v majetku mesta. Všetko s cieľom emocionálne ovplyvniť verejnú mienku, aby sa dali „milióny“ inde. Netreba nám športoviská a 9 dní olympiády. Jemu i vedeniu mesta celý čas išlo o jedno, vzbudiť dojem, že zbytočne sa peniaze „prejedia“ na EYOF, keď nám toľko treba v meste investovať. Sme vari občianskou vojnou zničená Juhoslávia? Akoby po odchode „vlády Smeru“ sme tu odrazu našli zbombardované budovy. Akoby sa posledné roky nečerpali eurofondy na školy a sociálne domovy, akoby sa neobnovili v minulom období mnohé knižnice a kultúrne inštitúcie.

Pochopila som, že určite PRÁVE preto, že máme taký prestrašný investičný dlh, sa rezervný fond, v ktorom bolo 17 miliónov eur (ako sám primátor priznal) adresne neurčil v roku 2019 na žiadnu z týchto zanedbaných investícií? PREČO? Pani dojímavá Dudová zo sociálneho odboru plače, že treba obnoviť domovy sociálnych služieb a domovy dôchodcov „z našich“, lebo z fondov sa nedajú veľké zastarané domovy rekonštruovať? Je teda v návrhu rozpočtu na rok 2019 aspoň jedna taká rekonštrukcia z „našich“? Presadila to v novom vedení, ktoré je konečne blízke jej politického zafarbenia? Nie! Pozrela som si totiž schválený rozpočet na rok 2019. V Podprograme 5 , ktorý obsahuje „sociálnu oblasť“ je navrhnutá IBA jediná investičná akcia „ Stavebné úpravy bytového domu na Sládkovičovej ulici č. 3“. Ide o rekonštrukciou nájomných bytov vo výške 1 137 610 eur z toho 80% tvorí dokonca príspevok zo Štátneho fondu rozvoja bývania. A ďalšou pikoškou je, že sa stavba už začala realizovať v júni 2017 teda ZA BÝVALÉHO VEDENIA. Že ako teda bývalé vedenie kašlalo na investície však???  Kde sú teda ňou spomínané nevyhnutné rekonštrukcie, ktoré by rada začala v roku 2019? Nikde! Pani Dudová len chcela navodiť dojem zbytočnosti podujatia.

Keď už Jarko a Marcel videli, že odstúpenie od podujatia tak ľahko neprejde, napriek silnej „úderke“, rýchlo páni Vrchota a Strojný spatlali uznesenie, ktoré napokon bolo prijaté. Ťažký to pôrod. V uznesení (zase od brucha) znížili tie milióny, čo požadujú od vlády a deklarovali naďalej záujem o podujatie. Ako asi vyzeráme? Handrkujeme sa s vládou? Skúsil som viac, nevyšlo, skúsim menej, možno mi dajú. To je vskutku odborná debata. Posun je, že už do Bratislavy nevyšlú (podľa poslanca Špaka provokatérov, Polačeka a Trnku) ale viceprimátorku Gurbaľovú (ktorá síce na začiatku rokovania rovno povedala, že je proti podujatiu) a šéfa komisie športu a aktívneho oddychu p. Lörinca.

Pán Lörinc je podľa môjho názoru skutočným kráľom divadelných dosiek počas piatkovej komédie. Použiť v pléne, pri obhajobe podujatia paralelu so svojím vlastným bývaním, s obavami, ktoré sprevádzali vzatie hypotéky na dlhé roky a napriek tomu do toho išiel…  Vyzval, aby olympiáda bola a pripomenul, že všetka infraštruktúra tu ostane. Bolo to tak úprimné a ľudské súčasne „jednoducho grandiózne“. Sídlisko KVP očividne nemusí mať obavy z bradatých myšlienok viceprimátora „Tolstého“, ktoré by zošnurovali otvorených lokálnych politikov, ktorí bez ohľadu na predchodcu (a že to na KVP bol za Halenára masaker) chcú ísť ďalej a posunúť život v meste. Tento starosta je evidentne schopný urobiť hrubú čiaru a ďalej už pracovať pre budúcnosť a neblúdiť v kruhu nenávisti a dešpektu.

Vyzerá , že tento starosta pochopil, že ľudia sú už unavení z neustáleho hľadania démonov minulosti, obviňovania a osočovania. Podľa dnešného článku v Košicednes dokonca oslovil o pomoc a podporu poslanca Jakubova (SMER- SD) aby mu v celej veci pomohol a pripravil ho argumentačne na ďalšie rokovanie s predstaviteľmi Vlády SR. Pán Jakubov s tým súhlasil, s cieľom doviesť podujatie do úspešného konca. Chce urobiť všetko čo sa dá  v prospech nás všetkých, bez ohľadu na politické sfarbenie terajšieho vedenia mesta.

Správanie pána Gibódu vraví, že takto uvažovať zatiaľ nevie a ktovie, či niekedy bude. Sedí teraz šťastný za predsedníckym stolom a vraví si „Češem si bradu češem a vás všetkých z vysoka….“

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392439x
Priemerná čítanosť článkov: 5031x

Autor blogu

Kategórie