Založ si blog

Zákazkový článok plný pí-ár pravdy

Darmo som pod článkom (Trnka o úrade košickej župy: Veľa ľudí tu nerobí nič), v ktorom p. predseda KSK Rastislav Trnka bilancuje rok v úrade, hľadala poznámku „platená inzercia“. Nenašla som ju. A z toho teda vyplýva, že celý článok pani Ogurčákovej v lokálnom denníku (odnoži Smečka) je ozaj počin novinársky. Resp. snaží sa byť, resp. MAL by Byť!!!! Ale ono je to óda na radosť, ale asi len Rasťovi. Doslova zákazková výroba. Siahodlhé monológy p. predsedu, to je novodobá zákazková žurnalistika.

Ten pocit, keď ste novinár, ale niekto iný Vám nadiktuje, čo máte napísať a k tomu, ako bonus, dostanete zákaz pátrať po pravde. Ten pocit, keď viete, že každé slovo, čo spôsobom „ctrl+c“ a „ctrl +v“, ktoré ste dostali z PR oddelenia VÚC musíte dať do článku.

Noooo nespala by som dobre. Pani Ogurčáková hája búva, ako batoľa. Či?

Zažívala som podobné počas môjho pôsobenia elévky v denníku Východoslovenské noviny Lúč. Dobre naladený p. Lexa nám občas pribehol diktovať články a robiť koncepciu, no haha. Pravda, bolo to obdobie temného mečiarizmu. Toto, čo je dnes, je oproti tomu TVORBA HIPPIES a priam surrealistická. Ešte aj Franz Kafka by mal problém porozumieť, čo pani Ogurčáková svojim textom mienila.

A vie to vôbec p. Trnka, čo je tým článkom mienené? Chcel zastrašiť svojich zamestnancov? Chcel pripraviť verejnú mienku na ďalšie možno zlaté padáky? To jediné mi napadlo.

Článok akoby z oka vypadol článku zo začiatku jeho panovania. Tiež vravel o ľuďoch na úrade, ktorých zdedil a ktorým chýba drajf. Potom, keď on nezorientovaný babráčik domotal prípravu ustanovujúceho zastupiteľstva, dokonca zvaľoval vinu na ľudí, ktorí tam roky bez lapsusu pracovali, že oni to urobili zámerne. Paranoja zjavne začala už tam.

Prešiel rok a znova čítame, ako VEĽA ľudí na úrade ho nechápe. A nevie plniť jeho pokyny.

Veľa!!! (abstraktný to pojem) ľudí NIČ nerobí a kvôli nim stoja veci u neho na stole. Nie náhodou preto, lebo vkuse sa dakde pretŕča? Viď jeho insta alebo vuckársky FB. A nemá kedy ani prečítať to, čo mu odborný aparát pripraví. Už len to, že stoja veci u neho na stole svedčí o jeho úbohosti. Lebo tie veci sú tam! Teda niekto „niečo“ predsa len urobil! On len má dať svoj podpis pod niečo, čomu možno nerozumie a potrebuje sa s niekým poradiť. Tvrdením, že veci stoja u neho na stole sám neguje to, čo hovorí o „nerobení ľudí“. Tak kto tu potom vlastne nič nerobí?

Správa o výsledkoch kontroly hlavného kontrolóra predložená na októbrové Zastupiteľstvo KSK venovaná odchodu zamestnancov, ale aj podivným obstarávaniam konštatuje, že k júnu 2018 je stav zamestnancov vyšší než k 31.12.2017, pričom svoj pracovný pomer skončilo záhadne dohodou a dokonca nehospodárne v tom čase 45 ľudí. Stav zamestnancov k 31.12.2018 podľa oficiálneho zoznamu zamestnancov na internete hovorí o počte 213 (z toho 10 zamestnancov je poverených aj riadením odboru/oddelenia). Voalaaaa a zrazu sa dostávame na počet 223 zamestnancov oproti 211 zamestnancom ku koncu roka 2017 a to stále hovoríme len o zverejnených počtoch (menách) zamestnancov na webe.

Mojej pozornosti neunikli, akože oficiálne (v médiách zverejnené) výberové konania na vedúcich oddelení v počte 9 kusov, ktoré boli spustené až v novembri!!! Pričom vedúcich zamestnancov sa podľa správy kontrolóra zbavil už v apríli. Na čo toľko čakal??? Nakoniec však termín 3.12.2018 na predloženie dokumentov pre záujemcov predĺžil o ďalší mesiac a to do 3.1.2019. Tak to je ozaj, alebo „veľký“ záujem pracovať na vedúcich postoch v úrade, alebo (teraz konšpirujem) jeho poverení vedúci /ľudia, čo sú už dávno tam, nestihli vybehať všetky doklady. Na úrad bolo prijatých podľa správy 38 ľudí. To sú už jeho ľudia! Tí už vo výbave musia predsa mať onen drajf (aj za troch asi). No ale asi nemajú, alebo nevedia, čo a ako. Úrad sa nehýbe možno aj preto, lebo podľa nálezu kontrolóra (kontrolne zistenie B.0.0.4.) pri výbere na referentské pozície nedodržali vlastné kritériá a na miesto s odbornou agendou, kde boli požadované 2 roky praxe vo verejnej správe prijali napríklad dievčinu, ktorá pracovala v zmenárni alebo dievčinu, ktorá pracovala ako asistentka predaja v butiku. „Tie svojou praxou majú isto šajnu o čom je verejný sektor“. Dokonca aj prax v oblasti odbornej agendy im tiež chýbala, hoci ju požadovali

Po roku p. Trnka povie, že má na úrade veľa ľudí, ktorí nerobia nič?! To stále sa všetkých tých lenivcov nezbavil a tí noví asi nemôžu robiť za troch. Však áno. Tak si k nemu, k tomu „lenivcovi spráchnivenému“ sadnem! Budem pri ňom celý deň a uvidím, čo robí! Alebo nech to urobí ním poverený vedúci, ktorých tam má požehnane. To mal predsa robiť možno aj personálny audítor. Tým sa oháňal na začiatku panovania, že dá urobiť audit a s niektorými zamestnancami sa rozlúči.

Ale novinári?? Tí škoda reči. Načo by takú drobnosť pripomenuli. Čo vlastne priniesol ten audit zaplatený z našich peňazí????? Nik nevie, nik ho nečítal.

Keď vystupoval p. Trnka v reportáži komerčnej televízie po rokovaní Zastupiteľstva KSK, kde sa prejednávala správa KONTROLÓRA, na drzovku vyhadzovy obhajoval tým, že sa jednalo o nevýkonných členov istej politickej strany. NOVINÁR sa mohol spýtať „odkiaľ máte informácie, že sa jedná o členov strany?“ Totižto, ja rozumej laik, som pátrala a nedostala som sa k žiadnym členským zoznamom (ani SAS ani KDH ani Smer-SD nemajú žiadne verejne prístupné zoznamy svojich členov). Odkiaľ on mohol vedieť, kto je a nie je členom nejakej strany??? (a keby aj, to už iné pogromy pripomína).

ALE NIČ, žiadna podobná otázka.

Rovnako tak teraz p. Ogurčáková nechala plynúť tok týchto paranoja myšlienok p. Trnku.

Nejde mi však do hlavy jedna vec:

Byť zamestnanec onoho úradu a viem, že robím všetko, tak ako mám a že sa nemám za čo hanbiť, tak sa vzopriem. Naberiem odvahu a objednám sa na rozhovor s p. Trnkom. Spýtam sa ho, či vie, čo robím. Aká je moja náplň. (Niekedy totiž to, čo robíte napríklad ako nejaká rutinne sa opakujúca vec účtovníčka, rozpočtárka, dievča na podateľni a pod. sú pozície, ktoré zvonku ani neviete ako a fungujú lebo musia.)

Pozvala by som ho „Hačnite si p. Trnka ku mne a uvidíte, či nič nerobím“. Boja sa ho? Ide o nejaký kult osobnosti? Niečo mi to pripomína, jedného fúzatého pána z už neexistujúceho ZSSR.

On tým ľudom priamo útočí na ich profesionálnu úroveň. Priamo z nich robí ľudí neuplatniteľných na trhu práce. Majú na úrade nejakú odborovú organizáciu? Lebo tu sú už vážne narúšané práva ľudí na obhajobu.

Uvedomil si niekto v redakcii p. Ogurčáková, že týmito tvrdeniami vzniká (hoci nikoho priamo nemenuje) základ súdneho sporu? V preklade tým článkom hovoríte, že všetci, ktorí odtiaľ odchádzajú sú nejakí povaľači, alebo sa ich snažíte diskvalifikovať nálepkou politickej strany?? Čo ich ďalšia kariéra, ako ich má potom vnímať budúci zamestnávateľ? Degradujete ich dôstojnosť, resp. snažíte sa o to. Názor protistrany totálne absentuje. Pripomína mi to metódy ŠtB, keď na základe nejakých obvinení od donášačov a domnienok bol niekto presunutý do kotolne.

Jedno je zjavné:

Pán Trnka by asi najradšej všetkých pôvodných 200 ľudí na KSK ukrižoval. TAKÝ signál „svojím“ článkom vyslal (áno dovolím si tvrdiť, že ide o jeho článok a nie článok redaktorky). Navyše tak urobil v čase Vianočnom, v období, kedy každý túži po pokoji a pred koncom roka bilancuje, či dáva si predsavzatia. Správne, naozaj správne načasovanie p. Trnku. To svedčí o jeho netaktnosti a malej zmyselnosti bytia. Úroveň ľudskosti nula.

A že plače nad tým ako stratil súkromie? Máme ho ľutovať? Tak sa o každom svojom kroku nepchám na insta/FB. A budem mať toľko súkromia koľko chcem! Že ho ľudia spoznávajú a oslovujú?? To vážne? Robia si selfíčka? To ani Angelina Jolie nevyplakuje a to už je iná celebrita. Mimochodom v takej BA málokto vie, kto je p. Trnka. Nuž ego muselo v mladosti dostať zabrať, keď si ho takou samomluvou potrebuje dvíhať. Bohužiaľ na úkor nás všetkých, ktorí v tomto kraji žijeme.

Pán Trnka je istým spôsobom fenomén svojej regionálnej pôsobnosti. Lebo tento človek v tak vysokej funkcii (a to je ozaj raritný úkaz) vidí len svoju pseudo pravdu a k tomu ju dokrkvanú podhadzuje ľudu ako vianočný papier. Len jeho vnímanie sveta je to správne! Paleta Van Gogha je pre neho zbytočná.

Spáliť! ZNIČIŤ! Jemu TOTIŽ stačí farba čierna a biela. Úbohé!

 

Úbohejšie je však to, že to isté stačí niektorým novinárom. Parafrázujúc hlášku z kultového filmu Vesničko má středisková oni nepotrebujú „nastavit zrcadlo imperialismu/vládnucej pravici na VÚC“.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392145x
Priemerná čítanosť článkov: 5028x

Autor blogu

Kategórie