Založ si blog

Nemali by sme ďakovať aj kapitánovi Dankovi?

Viete nad čím premýšľam?

Tešia ma naše čísla chorých. Tým nemyslím, že ma teší, že máme chorých na COVID-19, ale KOĽKO „len“ ich je v porovnaní s inými krajinami.

Taká súvislosť mi napadla, pri tom, ako si všímam hrozivé čísla v Taliansku a Rakúsku, či dokonca celý lyžiarsky región v karanténe. Pri takto pozvoľne rastúcich číslach u nás, nezohrali nejakú rolu aj Dankove dovolenkové poukazy? Neviem presné čísla, možno by stálo za úvahu ich zistiť, že koľko Slovákov trávilo dovolenku počas jarných prázdnin u nás, namiesto Rakúskych, či Talianskych stredísk. Zábery prepchatých Tatier, či Jasnej aj počas Nového roka, či jarných prázdnin boli takmer v každých správach. Len v mojom okolí bola väčšina známych na Slovensku a často práve aj s argumentom „lebo poukazy“.

Istotne celé poukazy zaťažili zamestnávateľov, o tom niet pochýb. Pomohli však v podpore cestovného ruchu v roku 2019 vo zvýšených počtoch prenocovaní Slovákov.
Pripájam článok z 24.januára tohto roka. Počet prenocovaní Slovákov u nás doma stúpol najviac v rámci EÚ a to až o 11,1 milióna, čo je rast o 15,1 %.

Tento trend určite pokračoval aj v začiatku roka 2020. Na východe určite aj počas jarných prázdnin. Možno to dopomohlo k tomu (aspoň u nás na východe), že sa tu vírus v takej miere nedoviezol. Keď k tomu pridáme vládne reštrikcie, hneď od prvého nakazeného a všetky následné kroky, niet divu, že patríme medzi 11 najbezpečnejších krajín. Argument, že máme nízky počet chorých, lebo je aj nízky počet testovaní, dostáva na frak. Lebo dnes napríklad bol počet testovaných 1454 ľudí a ochorení 24. Je to 1,65% podiel zachytených ochorení z počtu testovaní. V začiatkoch to bolo 4,5 % chorých počtu testovaných. Podobne deň predtým, 1200 testovaných a 26 chorých. Pribúda evidentne najmä počet testovaní samoplatcov, kde ale neboli zachytené v súkromných labákoch významné čísla nakazených.

Či však projekt „dovolenkových poukazov“ prežije, je otázne. Pri problémoch, ktoré bude mať Slovenská ekonomika, to bude ďalšie bremeno pre zamestnávateľov, ktorého sa budú chcieť zbaviť. Osobne si však myslím, že strediská cestovného ruchu na Slovensku, tak ako aj iné segmenty, gastro a podobne, budú potrebovať podporu. Nik si dnes netrúfne odhadnúť, ako budú vyzerať letné dovolenky. Možno na nich ľudia mať nebudú, možno budú ešte zatvorené hranice a letiská. Možno budú aj krajiny ako Chorvátsko, či Grécko ešte stále bojovať s COVID-19. Taliansko určite nebude pripravené na žiadnych turistov, to je jasné už dnes. Možno sa reštrikcie uvoľnia a ľudia pôjdu aspoň niekde na Slovensko. Možno nie a možno áno.

Cestovný ruch najbližšie obdobie už nebude, aký bol. Považujem však za patričné, poďakovať aj pánovi Dankovi, že aspoň v roku 2019 a v  začiatkoch roka 2020, pomohol jeho nápad nášmu cestovnému ruchu. To, že možno nepriamo pomohol aj v boji proti „korone“ možno ostane len môj syntax okolností. Ale to mi je jedno.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391195x
Priemerná čítanosť článkov: 5015x

Autor blogu

Kategórie