Založ si blog

Klobúčik namiesto respirátora

Keď som videla britskú panovníčku, ako sa včera blíži na zasadnutie britského comonvealthu bez akejkoľvek ochrany, ostala som v šoku. Táto 93 ročná čipera patrí k rizikovej skupine ľudí, ktorí by chorobu COVID-19 nemuseli rozchodiť. Napriek tomu jej jediným doplnkom bol povestný klobúčik. Protokol je predsa protokol. OMG. Ďalšie svoje plánované akcie vraj ruší z „technických dôvodov“ (parafrázujem). Ani len nepovie na plné hrdlo, že je to aj kvôli  hrozbe nového vírusu. To je asi tak, že stojíte s kamošom a pozeráte na oblohu a vidíte padať obrovské hovno z bociana. Kamošovi máte zakričať „padá hovno uhni!“. Ale nie, vy mu pomaličky a nonšalantne začnete rozprávať, že zakrátko bude mať technický problém s účesom a bude asi musieť vyhľadať sprchu.

Blonďavý a takmer vždy aj strapatý premiér situáciu ešte nedávno zľahčuje. Vyjadrenia jeho expertov na zdravotníctvo v štýle „keď máte teplotu a kašlete radšej ostaňte týždeň doma“, sú mimo misu. Ďalší jeho expert to, že nezačali zatvárať prevádzky a nevyzývali ľudí ostať doma obhajuje tým, že keď choroba naozaj vypukne a ľudia budú musieť ostať doma aj dva mesiace, prepne im z toho. Dostanú vraj depresie a preto s tým vyčkávajú. Tak radšej svoj ľud nechali pobehnúť v nedeľu polmaratónik v mestečku Bath. 6000 účastníkov vraj bolo vonku na vzduchu a tak im nič nehrozí. Asi sa v rozostupe 3 metre od seba prezliekali vonku na čerstvom vzduchu. Nemali žiadne šatne ani WC, ani sprchy, kde by sa stretli viacerí, na jednom mieste. Ďalšia ukážka, že Briti rozum stratili. Brexit bol len začiatkom.  Koncert kapely Stereophonics s tisíckami fanúšikov uplynulý víkend, je už len čerešničkou na obrovskej torte nezodpovednosti britskej vlády.

Očakávajú tam až 80% chorej populácie. Z toho približne 7,9 milióna ľudí bude musieť byť v nemocnici. Plán B o ktorom pre Slovensko túžil Matovič, aký-taký v UK majú: ŽE HOTELI môžu byť nemocnice. Ach jaj. Som šťastná, že žijem na Slovensku.

Počty nakazených v Británii rastú rýchlo a zbesilo. Neuveriteľnou rýchlosťou. Rovnako tak Španielsko, ktoré taktiež úvod podcenilo a ešte v piatok 13.marca sa študenti riadne učili. Čísla pre Rakúsko, kde sa na, letisku Schwechat všetci mleli bez ochrany ešte v sobotu, tiež rýchlo rastú.

Experti na zdravotníctvo v prípade Slovenska tvrdia, že sme včasnými opatreniami získali čas. Možno až 110 dní. Podľa ich modelov sa nakazí 10% populácie Slovákov. Model však neráta so žúrkami u kamošov, zbesilých nákupov zásob, hry na ihrisku a klamanie/zahmlievanie pri návšteve nemocníc. Viď Bojnice. Neráta ani s nezodpovedným nedodržiavaním karantény. Ráta s tým, že ľudia budú mať rozum. Zatiaľ to ako tak zvládame, až na pár exotov, čo priletia z Miami a protekčne sa tlačia na hospitalizáciu v nemocnici v Bratislave. Inak je to číslo 97 k dnešnému podvečeru sympatické.

Nuž a táto doba praje jednému človeku obzvlášť. Lebo konečne si po dva a pol roku na stoličke vyslúžil pochvalu aj Rastislav Trnka. Zatiaľ možno len u mňa takú tichú, skromnú. Možno si to málokto uvedomuje. Župa však prijala včasné opatrenia, ako bola výzva na dobrovoľnú karanténu zamestnancov, po návrate zo zahraničia už pred dvomi týždňami. Najviac však pomohlo, že stredoškoláci už po jarných prázdninách nešli vôbec do školy. Dostali jeho pokynom voľno a vyčkávalo sa na vývoj situácie. Kto je len trochu pozorný vie, že k povinnej výbave tejto populácie patrí srdečné objímanie a bozkávanie pri takmer každom zvítaní. Toto nám tiež v týždni od 9.marca 2020 pomohlo. (Len niekoľko z nich to celkom nepochopilo a motali sa ešte deň po meste).

Okrem častej pochvaly na sieťach na adresu premiéra, však kvitne aj kritika na odchádzajúci kabinet. Vraj vláda dovolila odísť humanitárnej pomoci 8.februára do Číny a teraz sa zháňajú rúška. Alebo, že sú predražené nákupy štátnych hmotných rezerv. Teraz je každý múdry, ako sa nekonalo a nenahrabalo všetko potrebné do skladov včas. Pritom sa naopak našli kritici, keď sa dva týždne dozadu rušili hromadné akcie, koncerty a aj omše. Vraj načo a že predčasná panika. Nikdy nebude národ Slovenský spokojný s tým, čo má.

V tomto prípade buďme určite! spokojní, že zatiaľ nemáme nikoho v ohrození života. Potom, keď bude po všetkom, rozdávajme metaly, alebo paragrafy. Dnes musíme rešpektovať to, čo je nám nariadené a čo nám život prináša. Ja sa teším z každého dňa, ktorý neprináša ohromný nárast chorých.

K pozitívom a znakom rýchleho diania v našej krajine podľa mňa patria aj také drobnosti:

  • vysielanie starých inscenácií, ktorých autori sú povinným čítaním na stredných školách,
  • škola hrou, ktorú začne RTVS vysielať pre prvý stupeň od zajtra,
  • uvoľnenie mnohých vzdelávacích portálov pre žiakov, gratis,
  • rozšírenie ponuky magio TV grátis (možno aj iní operátori, neviem).

A na záver:

Bolo nanajvýš správne tvrdošijne zavretie letísk a hraníc. Dostatočne včas! A to aj napriek kritike madam Van Der Leyen. Vraj sme to na vnútornej hranici EÚ neurobili dobre. My však veríme, že áno. Lebo pliaga sa šíri práve vďaka globalizácii a voľnému pohybu osôb. Ekonomické škody budú akiste obrovské, ale dnes je správne chrániť ľudí pred vonkajšími vplyvmi. Pôvodne sme túto slobodu všetci chceli. Dnes sa od roku 2007,kedy sme vstúpili do Schengenu, asi prvýkrát ukazuje aj jej odvrátená tvár.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392100x
Priemerná čítanosť článkov: 5027x

Autor blogu

Kategórie