Založ si blog

Na východe nič nové

Pán predseda KSK Rastislav Trnka nebol pozvaný na rozdávanie cukríkov, alias rokovanie Vlády SR v obci Čaňa, blízko Košíc. Zas a opäť ho nepozvali pre jeho vlaňajšie cukríkové vyjadrenia o zbytočnosti týchto rokovaní. Fňuk, fňuk…

Pani výhovorkyňa Činčárová po rannej dávke diazepanu s pokojom uviedla, že je to istotne pre jeho kritické pripomínanie dlhu z minulosti, nedostavaná diaľnica do Košíc a zvyšovanie regionálnych rozdielov atď. Pritom tie, ním spomínané diaľnice, sľúbil pred voľbami práve on, ako kandidát na župana, hoci jeho kompetencie v tejto oblasti sú nulové. Môže vo svojej funkcii vyvíjať maximálne nejaký ten tlak na vládu, ale to by musel svoje ego nechať doma priviazané o radiátor. V jeho prípade tak môže vyvíjať tlak akurát po rannej káve na toalete. Medzi seba ho totiž na rozdiel od iných županov neprizvú. On ako sa vyjadril, vidí za tým len jedného člena vlády Rašiho, ktorý s ním má problém, s mnohými členmi vlády má inak korektné vzťahy. Len nik nevie s ktorými. Pre novinky sa vyjadril, že si počká na novú vládu. Tá, ako on dúfa, bude viac jemu naklonená a nášmu kraju. Och. Zato župan Prešovského kraja, nečaká, ten maká , aj keď je tam táto vláda. Nebude tri roky plakať, že nie sú jej členovia z jeho tábora. Musí proste byť pragmatický aj keby v nej sedel Tristan s Isoldou. Ako odznelo z úst zástupcu Vlády SR, Majerský prináša konštruktívne návrhy pre svoj región. Tak ja neviem, načo sa nám pani Činčárová snažila preložiť do pí-ár slovenčiny to, prečo ho tam nechcú. Trnka je „len“ nekonštruktívny. V stanovisku okrem iného uisťuje, že župan prinesie investora z Číny. Vari si myslí, že také investície sa môžu diať bez súhlasu, či podpory Vlády SR? Vo svojej fabulácii pokračuje ďalej, citujem:

„Od roku 2017, po dlhej stagnácii kraja, pod vedením Smer-SD, sa snažím rozhýbať opravy ciest aj prílev novej práce…“ Tak sa na toto, inak dobre znejúce tvrdenie, pozrime:

Zmluvy župy, ktoré oficiálne doposiaľ zverejnil kraj, vravia jasne, koľko nových investícií kraj od nástupu Trnku ne-urobil. Väčšinu zmlúv totiž tvorí práveže jeho rozdávanie cukríkov obciam a mestám z dotácií kraja, na rôzne kultúrne aktivity a drobné investície, či opravy. “ pár tisíc, tam pár tisíc….

Médiami len rýchlo preletelo, že župa si predĺži termín čerpania úveru z Európskej investičnej banky o ďalšie tri roky. Oficiálny dôvod je, že zdedené „projekty neboli v dobrom stave“. Napriek tejto skutočnosti na stránke VÚC nenájdete ani jednu zmluvu na projekčné práce, ktoré sa z úveru majú financovať. A nenájdete ani zmluvy na opravu tých spackaných projektov.

To, že KSK je na chvoste čerpania EÚ fondov som uviedla v blogu „Najvýkonnejší translátor v Košiciach!“ a v blogu „Raňajky u Tiffanyho“.

Po ďalšom čase som si, na základe ostatných sebavedomých tvrdení pani Činčárovejo rozhýbaných investíciách a projektoch, opäť prezrela prehľad čerpania projektov v systéme itms 2014+. Máme tam krásny a neklamný sumár všetkých projektov vo všetkých operačných programoch v rámci celej SR. Zistila som, že : „Na východe nič nové“.

Košický samosprávny kraj, ako žiadateľ, má totiž schválených osem, slovom OSEM projektov!!!! V rámci všetkých balíkov peňazí, ktoré si len viete predstaviť. A čo ostatné kraje? Posúďte sami: Trenčiansky samosprávny kraj má v realizácii projektov 28, Nitriansky kraj 26. Náš severný sused Prešovský kraj ich má spolu 16.Celkovo tak majú všetky samosprávne kraje, ako žiadatelia, schválených 145 projektov. Košický kraj z toho, len spomínaných osem, to je 5,5 percentný podiel medzi krajmi. Ešte nás chce pán Trnka presviedčať o rozhýbanom kraji? Dôkazom klamstva o tom, že za vlády smeru bola v kraji stagnácia, je i taký úsmevný detail, že podľa dátumov uvedených k jednotlivým projektom, len dva pribudli po nástupe pána Trnku. Ide o „neinvestičné projekty“ za cca 400 tisíc. Nechcem nikoho nudiť, ale ďalšie prehľady, ktoré som našla nepustia. Preklikala som sa až do databázy projektov v rokoch 2007 až 2013, teda obdobie pána Trebuľu. Tieto projekty končili v roku 2015. Z prehľadov čerpania vo všetkých operačných programoch ku koncu roku 2016 vyplýva, že v Košickom kraji, bolo vo všetkých operačných programoch preinvestovaných viac ako 3 miliardy eur!!!

Z toho napríklad v rámci Regionálneho operačného programu takmer 300 miliónov eur. Keď si opäť vyfiltrujem čerpania tohto programu podľa žiadateľov, dostávame sa k zaujímavým číslam. Až 58 projektov mal totiž Košický samosprávny kraj AKO žiadateľ!! schválených. V rámci nich vyčerpal takmer 69 miliónov eur. To bolo v rámci Regionálneho operačného programu až 22 percentný podiel zo všetkých peňazí v tomto programe pre územie Košického kraja. Ďalšie porovnanie, napríklad Žilinský kraj mal projektov 41 za dovedna 45 miliónov eur, Prešovský vyčerpal cca 60 miliónov eur. Bola toto stagnácia KSK? Dnešné štatistiky hovoria jasne, v rámci tohto programovacieho obdobia, ktoré sa chýli ku koncu, nakoľko máme rok 2019, má kraj osem! projektov za dovedna 12 miliónov, ktoré pritom dostal na tácke od bývalého vedenia.

Práve pod vedením Trnku došlo doslova k stagnácii v tejto oblasti. Je neuveriteľné ako oplzlo a populisticky Trnka prostredníctvom výhovorkyne zavádza verejnosť. Miesto toho, aby kraj čerpal peniaze, ktoré má za výhodných podmienok z Európskej únie, investuje do svojho značne pochybného populistického projektu termálnych vrtov. Na to dáme „z našich“ 2,5 mil. eur.

O týchto podstatných a značne závažných faktoch, médiá mlčia. Veď „na východe nič nové“, len furt ten Trnka. Zato čítame článok, že na leteckých dňoch už tradične skočil padákom, že vraj vyvetrať si preťaženú hlavu. Priatelia, každému to odporúča, lebo je to veľmi dobré proti stresu. On toho stresu má omnoho viac ako mal a preto mu taký zoskok padne dobre, povedal v akčnom rozhovore po zoskoku. Chudáčik, nadrel sa v tej funkcii. Inak aj cesta do Honkongu, kde ulice zaplavujú protestujúci proti vláde, ktorých rozháňajú slzotvorným plynom, je drina. On je ICH hosť. Trnka dohaduje dajakú hodvábnu cestu, aby nás ešte lepšie mohli v Európe zaplavovať čínske rárohy. Zoskok by teda mal ozaj zažiť každý prepracovaný človek. Nuž a pán župan novinárom povedal, že o rok vraj vyhodí z lietadla primátora (Polačeka poz. autora). Len aby ho nepredbehli aktivisti.

Hehe, zábava na východe predsa len graduje.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391204x
Priemerná čítanosť článkov: 5015x

Autor blogu

Kategórie