Založ si blog

Kúpele Brusel pre piatich šťastnýc

V miestnych denníkoch v Košiciach vyšiel článok o tom, že pán TRNKA zriadi zastúpenie župy v Bruseli… Prezentuje to priam ako novú myšlienku. Medzi riadkami cítiť „úprimnú snahu“ ako by rád so svojimi ľuďmi priamo rokoval s Bruselom o fondoch, lebo spolupráca s našou vládou a regiónmi vraj nie je najlepšia. Pridal sa tak opäť medzi plačkov. Samozrejme, že opäť vláda, s najväčším nepriateľom tu v KE, pánom Rašim môžu za to, že od svojho nástupu, suita pána Trnku nepredložila žiadny významnejší investičný  projekt z fondov EÚ. Kraj zdroje nevyužíva a neplní ani niektoré podpísané zmluvy o nenávratnej finančnej pomoci, o ktorých informuje oficiálna ITMS2014. Tejto problematike som sa venovala aj v blogu „Raňajky u Tiffanyho“ (…..Košický samosprávny kraj od spustenia IROP podľa prehľadu projektov podal 7!!! slovom sedem projektov. Z 82 projektov samosprávnych krajov na území SR podal KSK 7. To je v prepočte 8,5%. To je podiel Košického kraja na celoslovenskom porovnaní samosprávnych krajov…..) a verte mi, že čísla sa nezlepšili. Oprášiť starú myšlienku so zastúpením župy v Bruseli z roku 2005, je teda mimoriadne excelentný výkon. Že aká inovácia?

Link z udalostí z roku 2005, ktorá bola napokon  celoslovenským projektom združujúcim kraje do jedného Domu regiónov, pripájam tu. Pán Trnka v tom čase podľa Wikipedie, kde som nakukla, študoval na ekonomickej univerzite. (Inak je dosť vtipné, že jeho pracovná kariéra je tu veľmi stručne popísaná, asi tak že „štúdium a potom projektový manažér“ dokopy na tri riadky.

Zato jeho politická kariéra je veľmi kvetnato rozpísaná. Vrátane boja proti EEI od roku 2012. A aj vrátane toho, že ako člen SDKÚ – DS!!!!! v roku 2010 začal svoju, údajne úspešnú, politickú kariéru. To je pre mňa značne prekvapivé. Zachytila som doposiaľ len jeho ambície v strane Sieť z ktorej odišiel. Ale už aspoň viem prečo, lebo „tušil, že strana sa chce spriahnuť so Smerom“. Parafrázujem ten istý zdroj 🙂 . To si tam asi napísal sám. Ale odbočila som a to riadne. Takže pardon.

V roku 2005 teda určite nemal terajší župan v politických plienkach šajnu o nejakom Dome regiónov v Bruseli.

Logicky si túto vec nemôže veľmi pamätať. My, ktorí sme napríklad v rámci štúdií, boli na stáži a navštívili sme aj  Dom regiónov vieme, o čom táto myšlienka bola a stále je. Pán Trnka teda nevymyslel vôbec, ale že vôbec nič nové.

V roku 2005 išlo o vysoko legitímnu snahu p. Rudolfa Bauera vtedajšieho župana, spojiť regióny a pri kreovaní jednotlivých operačných programov tak presadzovať záujmy regiónov. Za každý kraj tam bol jeden zástupca. Jeden! Náklady podľa vtedy prezentovaných informácií mali byť mesačne cca 1600 eur. A cca 413 tisíc vtedajších korún stál ročne prenájom priestorov pre každý kraj. My však už teraz vieme, že náš kraj tam pošle na výlet dvoch zástupcov a ešte k nim troch mladých cirkulujúcich stážistov. Čiže päť ľudí! Okrem nájmu za priestory a bežné náklady našej kancelárie, budeme teda platiť až piatich ľudí za viac-menej to isté, čo predtým robil jeden človek. A budeme platiť nielen ich mzdu, ale aj ubytovanie, stravu, miestnu dopravu a podobne. Títo ľudia pritom reálne nemôžu podávať v Bruseli nejaké významné projekty, nakoľko jestvujúce operačné programy sú riadené slovenskými ministerstvami. Všetky procesy sú implementované predsa tu u nás doma (projekty by sa mali piecť práve na župnom úrade, ktorý sa nerozhýbal, ale práveže nejako zlenivel). Požičiam si výrok pána poslanca mesta Košice, pána Špaka: „Kľúče od miešačky má pán TRNKA“. Tvrdiť, že sa na vládnej úrovni neberie na regióny ohľad je dokonalé zavádzanie, aby odôvodnili svoje kúpele pre kamošov v Bruseli. Každý predseda samosprávneho kraja je navyše členom Výboru regiónov. Veľká časť dokumentov z dielne Bruselu, týmto orgánom musí byť prerokovaných. Pán predseda tak môže pracovať a rokovať a lobovať koľko len vládze! Len musí jednoducho chcieť! Zástupcovia regiónov sú navyše aj v negociačných tímoch pri rokovaniach o finančných rámcoch zdrojov EÚ pre Slovensko. Aké obchádzanie alebo vynechávanie regiónov má p. Trnka namysli? Je to opäť len a len fňukanie a ďalšia kritika pre kritiku, a opäť (ako inak) Vlády SR.

Už si na tieto šablónky p. Trnku  musíme zvyknúť.

Je pritom zaujímavé, že Vláda SR napríklad nedávno podporila tri kraje návratnou bezúročnou pôžičkou na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy a to dovedna sumou 63 miliónov eur. Je toto prejavom zlej spolupráce s regiónmi? Peniaze poputujú do krajov: Trnavský, Žilinský a Banskobystrický. Vo všetkých krajoch sú pritom „nezávislí“, ak chcete, „nesmerácki župani“ a aj tak peniaze dostanú. Ako je toto možné? Kladiem si otázku, prečo náš kraj nedostane ani euro???? Nie je to náhodou práve týmto typom politiky a rétoriky, ktorý p. Trnka neustále predvádza? (Koho môže, toho si znepriatelí a iní ho len skrátka trpia na svojich podujatiach, kde sa chodí predvádzať, aby to potom hádzal na siete.)

Len dodám, že najviac peňazí, až 33 miliónov, z tejto sumy dostane Banskobystrický kraj pána Luntnera. Náš TRNKA možno nič nežiadal, alebo žiadal svojím obvyklým štýlom ála akcia EYOF. Viac o podpore vlády v článku Vláda schválila pre tri kraje bezúročnú pôžičku. Tieto kraje podľa prehľadu čerpania Integrovaného regionálneho operačného programu už svoje pridelené peniaze z EÚ na cesty vyčerpali (okrem Banskobystrického, ten čerpať fondy nemôže, čo je dedičstvo p. Kotlebu).

Náš kraj si fondy asi odkladá na horšie časy. Je preto prinajmenšom nehodné politika, hoci aj regionálneho významu, takto alibisticky vysvetľovať zriadenie dovolenkovej destinácie Brusel, pre svojich kamošov. Kritikou iných pán TRNKA rozhadzuje ako osivom na poli. Žať však môže namiesto užitočného obilia, len dešpekt, alebo ignoráciu, či izoláciu nášho kraja, zo strany všetkých kompetentných. Na výjazdovom rokovaní Vlády SR v stredu 10.apríla v Bardejove, napríklad Prešovský župan bol. Videla som ho v reportáži z rokovania. Náš župan doposiaľ na všetkých podobných rokovaniach v našom kraji chýbal. ZAMÝŠĽAŤ sa nad tým, prečo by sa mal práve on. Asi stále nechápe, že každý žne len to, čo zaseje.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392003x
Priemerná čítanosť článkov: 5026x

Autor blogu

Kategórie