Založ si blog

Raňajky u Tiffanyho

Vo svetle udalostí dňa 12.decembra, po proteste študentov (z pohľadu verejnosti to bola porážka p. Trnku, najmä z dôvodu jeho jednoduchých vyjadrení pre „telku“), je spoločné mojkanie a raňajkovanie p. Polačeka a p. Trnku prinajmenšom smiešne. Udialo sa tak hneď druhý deň štvrtok 13.decembra. Asi na „popravku“ naštrbeného ega p. Trnku (veď odmietnutého čaju a pagáčikov mali k raňajkám dostatok).Pán predseda kolegu primátora vítal protokolárne s „predsedovskou“ reťazou na krku, akoby išlo o návštevu z Bruselu. Ale keď protokol tak protokol, čo už detaily viď (https://kosice.korzar.sme.sk/c/22007907/kosicky-zupan-trnka-prijal-kosickeho-primatora-polaceka.html).

Dôležitý je však prezentovaný obsah raňajok u Tiffanyho. Grácia týchto dvoch pánov, ktorí sú spolu takmer denne, ale teraz pre média idú robiť oficiality, je asi taká pravdivá ako retušovaná aknózna pleť Cameron Diaz. Obsah debaty je však skôr udalosťou spojenou s vyprázdňovaním čriev. Zopakovali si vlastne celý utopistický program p. Trnku a tvárili sa ako sa na tom teraz pri „raňajkoch“ dohodli?

Tak poďme na ten vskutku “luxusný” program raňajok u Tiffanyho:

Parafrázujem: „Konečne sa vraj po dlhých rokoch odtrhnutého mesta od kraja nastolí spolupráca. Hrdo vraj tak ako p. Trnka rozhýbava kraj, rozhýbe aj mesto“.

KSK spolupracovalo s mestom normálne, pred zvolením p. Trnku nadštandardne, dovolím si tvrdiť. (Jednak sú veci, ktoré mesto nemôže schváliť bez kraja a naopak napr. Územný plán. A napríklad na župe jeho dráhový úrad vydával stavebné povolenie mestu na všetky etapy rekonštrukcie električkových tratí). Dokonca aj v časoch, keď na župe bol p. Trebuľa a v meste p. Knapík bola spolupráca fajn. Práve za Knapíka roku 2008 bol napr. pripravený projekt EHMK 2013, v ktorom KSK vyjadrilo podporu projektu a deklarovalo participáciu na projekte. Napriek tomu, že na meste bola pravica a na župe ľavica. Paradoxne p. Trnka pred komunálnymi voľbami trepol, že verí že na Magistráte bude konečne vedenie s ktorým nájde spoločnú reč, lebo s vedením (Raši, Petruško a spol. ) sa o to ani nepokúsil. Tak aká ignorancia? Iba ak z jeho strany. Vo volebnom programe pritom mal vytvorenie rady starostov a primátorov (tam mesto KE neprizval lebo politické tričko). Čiže, novinár sa mal spýtať, či to nebol práve p. Trnka, ktorý vlastne metaforicky vylúčil mesto KE po svojom víťazstve vo voľbách a len čakal rok na výsledok volieb komunálnych . Tramtadadá.

Bod dva – Záchytné parkoviská

To mal vo volebnom programe p. Trnka pre „veľký úspech“ to skopíroval aj p. Polaček. Ale pozrime sa NA TO REÁLNE. Za rok, čo je p. Trnka vo funkcii som nenašla žiadnu zmluvu na vypracovanie aspoň projektovej dokumentácie na stavbu akéhokoľvek parkoviska. Druhá vec sú pozemky. Neviem, či si p. predseda uvedomil, že nie je žiadny developer, ktorý sa môže ohadzovať hektármi voľných pozemkov. A teraz tí dvaja páni to chcú stihnúť do majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji a že pozor!!! Máj 2019. Tak to sú ozaj machri. Keby aj ”takoj” mali pozemky, človek, ktorý žije v realite vie, že to nestíhajú. Veď len  parkovisko pre smiešnych 10 parkovacích miest na Ludmanskej ulici, vďaka aktivistom trvalo takmer rok. Možno odrazu aktivistom nebudú prekážať žiadne výruby (tak ako mlčali teraz v sobotu, keď na Palackého rúbali stromy pre stavbu Freshu). A vraj to všetko bude na okraji mesta.  Správny novinár sa však mal spýtať, čo za rok vo funkcii urobil pre parkoviská p. Trnka. Prečo sa novinári nepýtajú, kde je nejaké parkovisko za rok, čo je v kresle? Tramtadadá po druhé.

Tretia sranda – Aquapark

Podľa raňajkového brainstormingu u Tiffanyho, to chlapci dajú takou formou, že KSK bude investor. Zacvaká štúdiu a prieskumy a vraj už má kraj nejaký zazmluvnený prístup k právam (žiadnu takú zmluvu som nenašla). Veď keby som bola onen novinár, tak sa opýtam aká zmluva? S kým presne? Kde je zmluva? Lebo medzi zverejnenými zmluvami na nete KSK, nesvieti žiadna zmluva k vrtom. Nič. Bublina. Potom vraj budú hľadať investora. Posledná „pikoška“, mesto zabezpečí MHD k vrtom alias Aquaparku. Hlavne, že ledva jazdia spoje MHD raz za hodinu alebo DVAKRÁT, do obcí, ktoré sú mestské časti Košíc (Šebastovce, Krásna, Kavečany), ale ono to zrazu bude jazdiť až do 20 km vzdialeného Ďurkova? Alebo Kechneca? O akej lokalite bola vlastne reč? Nik nevie. DPMK je vraj v zlej finančnej kondícii. Ale zavedú nové spoje do „niekam“. Fakt sme sa nedozvedeli lokalitu. Tramtadadá po tretie.

A pokračujeme ďalej v populizme – Že cyklotrasa do US Steelu.

A vraj sú už finančné zdroje a projekt. Kde? Kde má p. Trnka zmluvu o poskytnutí nejakých fondov? Kde je zverejnená? Kde je stavebné povolenie? Kde sú pozemky vo vlastníctve župy? Mal by vážiť svoje vyjadrenia. Do US Steel momentálne vedie cesta v kategórii cesty pre motorové vozidlá. Pri nej si nevrznú, lebo má ochranné pásmo a potom sme viacmenej v poli, v súkromných pozemkoch. Tam ťažko postaví cyklotrasu (výkup, vyňatie z poľnohospodárskej pôdy a pod.) Skrátka novinár sa mal/mohol aspoň spýtať „kadiaľ presne povedie cyklotrasa? Ukážte nakreslený projekt. Aký je rozpočtový náklad stavby? Aké je finančné krytie? Kedy začne proces verejného obstarávania zhotoviteľa stavby?“ Ale novinári mlčia a fotia usmiate tváre týchto dvoch pózerov. Tramtadadá číslo štyri.

Piaty bod tejto tragikomédie – IDS vr. IROP

Chlapci spomínali ešte IDS, skrátka zopakovali si svoj skopírovaný volebný program. Najväčšia hlúposť, ktorá z nich však vyšla bolo, že budú na tieto ciele žiadať peniaze od vlády. Tak som si opäť dala tu námahu a pozrela som sa len na takú „obyčajnú“ vec, akou je čerpanie zdrojov EÚ v KSK. Na portáli ktorého link pripínam krásne viete vyfiltrovať projekty KSK (https://www.itms2014.sk/prehlad-projektov/zonfp?ff=CjdSSlmRX9ewfmO8WbbNz4ANDCA9FKclm6vUkKt9ZTzLrKxxfH2LQcUfDT1zHt4j_Wpd1bDEUTJtLAMiYJwC9C09T2GDENRh7JdZdz5DX1-tyShSoPvnXEZOiYNliObIbsJmVjjM19be89id0qWOxeH_rz1GR5spvArclQ).

Z uvedeného vyplýva, aké je “čerpanie” zdrojov takého Integrovaného regionálneho operačného programu (to sú presne tie ich cyklotrasy, školy, cesty a všetko o čom básnia). Košický samosprávny kraj od spustenia IROP podľa prehľadu projektov podal 7!!! slovom sedem projektov. Z 82 projektov samosprávnych krajov na území SR podal KSK 7. To je v prepočte 8,5%. To je podiel Košického kraja na celoslovenskom porovnaní samosprávnych krajov. Odmyslime si dva z projektov v prehľade (sú to projekty na preplatenie úradníkov, predĺženej ruky ministerstva pri samosprávnom kraji). Štyri ďalšie projekty sú rekonštrukcie ciest v celkovom objeme cca 16 mil. eur. A jeden projekt je na vypracovanie Plánu udržateľnej mobility. Viete však, čo je na tom všetkom zarážajúce? Týchto 5 projektov bolo podľa informácií k nim podaných v roku 2017. Podľa údajov pri každom z nich, boli zmluvy o poskytnutí finančného príspevku podpísané v lete 2017!!! Teda za p. Trebuľu! Jedna, tá posledná zmluva, bola podpísaná dňa 15.11. 2017 teda, keď ešte p. Trnka nesedel v úrade. Od vtedy nič!!!! Opakujem vôbec nič, žiadny ďalší projekt. Košický kraj má DOKOPY podpísané zmluvy za cca 18,5 mil eur. Taký Nitriansky kraj, kde ostal pôvodný župan p. Belica fičí a má podaných 21 projektov od ciest, cyklotrás až po stredné školy, spolu v objeme takmer 37 mil. eur. To sú všetko dokázateľné fakty. Pre KSK to je fakt naozaj smutný. Ani tieto FAKTY VŠAK novinári nevidia? Keď som to našla ja, prečo nie oni? Podotýkam ešte, že reálne čerpanie peňazí všetkých projektov KSK podľa portálu je nula eur. Pritom podľa toho istého portálu mali projekty začať napríklad 1.2.2018 alebo 1.3.2018.

Takže aké zdroje chcú pýtať od vlády, keď KSK nie je schopné čerpať ani peniaze, čo má vyčlenené a niektoré vďaka bývalým predchodcom aj zazmluvnené napríklad v takom Integrovanom regionálnom operačnom programe?

Čiže reálne ležia peniaze na cyklotrasy, na cesty, na školy a zeleň na ministerskom stole ale KSK nič! Pre žiadnu cestu ani školu, či cyklotrasu nevypracovali investičný projekt, kde by bol žiadateľom KSK. A dokonca ešte ani tie, ktoré boli schválené v roku 2017 nerealizujú. Obraz si utvorte sami. Fakty však nepustia. Novinári tlieskajte! Tramtadadá po piate.

Pán Trnka dennodenne predvádza populizmus a zavádza verejnosť.

Dôkazom toho je úbohé nulové čerpanie fondov EÚ v oblasti infraštruktúry. Nič! Úbohé je aj zverejnenie zápisu z rokovania krajov SK 8 zo dňa 12.10 (https://web.vucke.sk/sk/novinky/predsedovia-samospravnych-krajov-rokovali-cerpani-penazi-z-irop.html), kde p. Trnka bije na poplach , lebo že ako neskoro sa IROP spustil a preto hrozí, že sa program nevyčerpá. A dokonca bol on poverený rokovaním s ministerstvom aby na toto brali ohľad, lebo “lenivým” krajom hrozia presunom peňazí na iné operačné programy. Ale prečo vie peniaze čerpať taký Nitriansky kraj? Prečo vie mať 21 projektov? Prečo má KSK len 7? Ako toto súvisí s neskorším spustením IROP? Opäť je ktokoľvek iný na vine len nie p. predseda a jeho neschopné vedenie. 

Ľudia sa už pýtajú, či bolo dobré voliť „proti niekomu“. To čo sa deje teraz je tým sľúbeným rozhýbaním kraja? Podľa čerpania fondov sa nehýbe kraj nikam. V internetových debatách pod článkami však už aspoň nie je prevaha „fanúšikov“ p. Trnku. Asi to niečo evokuje. Možno…nejaký pohyb predsa len.

Tentokrát k poznaniu. Heuréka!

Škoda len, že lokálni novinári miesto reálnych faktov podsúvajú ľuďom populistické články a robia im marketing a doslova varia guľáš z vody (neverím, že by sa toto niekedy podávalo na raňajkách u Tiffanyho)…. Koho tým teda mienia kŕmiť a ako dlho?

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392438x
Priemerná čítanosť článkov: 5031x

Autor blogu

Kategórie