Založ si blog

Mikulášska nádielka od Rasťa Trnku

Pre každé dieťa začalo nádherné predvianočné obdobie a doslova najobľúbenejšia časť roka.  S príchodom Mikuláša, si pre niektorých študentov stredných škôl v Košickom kraji prichystal župan Rastislav Trnka darček vskutku nevídaný: Zníži ich školám počet tried, ktoré v budúcom školskom roku môžu otvoriť. V NIEKTORÝCH VEĽMI špecifických prípadoch zájde ešte ďalej a nedovolí otvoriť ani jednu triedu prvákov. 

„Radujme sa! Veseľme sa!“ alebo „Pred oknom za oknom stojí Rasťo náš“.

 

Oháňať sa pritom snaží prostredníctvom svojej výrečnej VÝhovorkyne p. Činčárovej argumentom, že limity pre počty študentov dostal z Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR. Neunikla pedagogickej (teda isto nie laickej) verejnosti ani skutočnosť a smiešny argument o tom, ako neskoro vraj chudáci na KSK dostali prípis z ministerstva a to až 5.11. (ako si toto len mohli dovoliť!). Vyhláška pritom vyšla v zbierke zákonov a bola zverejnená/ vydaná 5. septembra a účinná je od 15. septembra 2018. To je taký argument, akoby akýkoľvek podnikateľ čakal, kým mu novelu zákona o dani z príjmov zašle legislatívec poštou v plnom znení do schránky, lebo je taký dobrodinec. A až potom keď mu ju zašle sa ňou začne zaoberať. Zástupcovia KSK klamú, alebo sú naozaj veľkí babráci aj na čele s povereným vedúcim odboru p. Bačkovským. Hovorí to však o totálnej nekompetentnosti nového vedenia KSK, ktoré nestihlo reálne zhodnotiť situáciu odvolávajúc sa na neskoro zaslaný kus papiera. A tak pri rozhodovaní o počte tried v budúcom roku hrali rolu všakovaké pseudo argumenty typu „pokles záujmu o štúdium“. Pritom napríklad Gymnázium park mládeže v Košiciach posledné roky odmieta cca 150 uchádzačov o štúdium pre nedostatok miesta. Podľa oficiálnych stránok školy takmer 100% študentov pokračuje v štúdiu na univerzitách, mnohí v zahraničí. Nejde u žiadnu tzv. „rýchlokvasenú školu“. Jej história siaha do roku 1991 (pán Rastislav Trnka bol druháčikom na základnej škole). Momentálne podľa webstránky na škole študuje 669 študentov a pedagogický zbor tvorí 50 pedagógov (pre oblasť jazykovú prevažujú „nativespeaking“ pedagógovia).  V školskom roku otvoria dve bilingválne španielske triedy a jednu anglickú (oproti dvom triedam v tomto školskom roku. Predseda KSK však pre klasické gymnaziálne štúdium, určil počet NULA študentov pre budúci školský rok (oproti dvom triedam v tomto školskom roku). IDE O ŠTÁTNU ŠKOLU KDE ZRIAĎOVATEĽOM NIE je KSK. Na jej činnosti sa nijako nepodieľa, nakoľko jej zriaďovateľom je Okresný úrad Košice. Možno aj to je dôvod, prečo práve štátne, ale i mnohé súkromné školy (napríklad i Súkromné športové gymnázium, ktoré produkuje kvalitných športovcov) to doslova dostali vyžrať. RASTISLAV TRNKA tu totiž nemá dosah na ich činnosť, nevie si vybrať svojho riaditeľa, nevie akiste „ovplyvniť“ verejné obstarávania na škole ani žiadne toky financií. Neštíti sa pritom v konečnom dôsledku prerozdeliť i tak ďaleko vyšší počet miest ako je ministerstvom určené. A dokonca zmení svoje prvotné rozhodnutie, kde napríklad spomínanému Gymnáziu park mládeže „sľúbil“ 60 miest na klasické štúdium v prvom ročníku, ale záhadne po komunálnych voľbách je z toho nula. Obdobne to bolo aj u iných škôl a rokovania prebiehali v októbri (čiže predsa len pred zaslaním onej vyhlášky???).

Sám župan priznal, že kritériá musí nejako nastaviť, aby do budúcna to bolo jasnejšie. Čiže teraz to bolo čo? Zatmenie Slnka? Dovolím si tvrdiť, že totálne zatmenie mozgu. Jedným dychom obhajovať rozhodnutie a súčasne sa priznať, že vlastne rozhodol bez stanovených kritérií, lebo to nejak nestihol od septembra nastaviť… Ľudia! To akosi v tichosti prechádzajú p. TRNKOVI mnohé lapsusy. Presne 4.12. to bol rok, čo je vo funkcii. Sľúbil do roka mnohé a mnohé veci. Ale namiesto toho si pre mládež v Košickom kraji pripravil výročný darček v podobe rušenia tried, čo zákonite vedie k zníženiu financovania a teda zhoršeniu kvality výučby. Včerajšia reportáž v RTVS o Obchodnej akadémii na Polárnej ulici v Košiciach (tu je zriaďovateľom školy KSK), kde taktiež nemá byť prijatý ani jeden žiak, pričom v pozadí robotníci rekonštruujú jedáleň, je na zaplakanie. A na zaplakanie je aj stanovisko VÝhovorkyne KSK, že „sa jedná len o bežné opravy s cieľom odstrániť havarijný stav respektíve o investičnú akciu, ktorá bola schválená ešte v roku 2017“. Ahá, čiže my ju dokončíme, zaplatíme a potom urobíme kroky k zrušeniu školy? A potom budovu posunieme niekomu na dlhodobý prenájom a spravíme dobrý biznis. O študentov predsa nejde! Na stránke školy je stanovisko k celej veci, kde je uvedené, že dňa 22.10. (čiže ups znova pred oným zaslaním vyhlášky) dostali z KSK súhlas na prijatie 50 žiakov a 30.11.2018 župa zverejní počet žiakov nula. Záhada.

Nemožno popierať demografické fakty ani to, že počet škôl v Košickom kraji je nadmerný. Ale hádzať na tlačovej besede vinu na bývalé vedenie kraja “že súhlasilo so vznikom toľkých škôl“ je silná káva. KSK sa k vzniku napríklad štátnych, či súkromných škôl len vyjadruje aj to len v poslednom období. Väčšina týchto škôl pôsobiacich v Košickom kraji vznikla BEZ stanoviska KSK. Ak mal pán predseda v úmysle to riešiť koncepčne, mala tomu predchádzať hĺbková analýza stavu škôl, uplatnenia na trhu práce, počet odmietnutých študentov pre nedostatok miesta, ekonomické ukazovatele školy ale isto aj odborné a personálne zabezpečenie výučby. Pre mňa je záhadou, kde je tá odbornosť pre oblasť školstva, ktorú v predvolebnej kampani p. Trnkovi akože garantoval p. Žarnay. On ako poslanec Národnej rady SR sedí v parlamente a nezúčastnil sa legislatívneho procesu tvorby tejto vyhlášky? Ako je možné, že mu unikne taká dôležitá legislatívna úprava, ktorá významne ovplyvňuje školstvo v kraji? Ani on nestihne zapracovať na tom, aby celý proces na KSK zvládli včas, poctivo a s prihliadnutím na všetky aspekty? To je tá odbornosť, ktorú pre oblasť školstva pre p. Trnku garantoval? Nuž asi je taký výnimočný a angažovaný odborník na školstvo akým bol pedagógom. Alebo skrátka nestíha, alebo sa ukladá na zimný spánok. Veď aj komunálne voľby mu dali zabrať. No čo sa má roztrhať?

Študenti a mládež, nedajte sa! 17.12. je rokovanie Zastupiteľstva KSK, príďte na rokovanie a dajte darček pre zmenu Vy pánovi županovi! Dajte mu darček v podobe silnej vôle a ochoty za svoje práva SAMI si vybrať školu bojovať. Predsa chcete sami rozhodnúť o svojej budúcnosti! Chcete sami rozhodnúť aj o tom, kde strávite svoje stredoškolské roky (veď už ani rodičia vám do toho „nekafrú“, však?). Držím palce všetkým, ktorí sa deň, čo deň stávajú rukojemníkmi vysokého a pažravého ega p. Trnku. Vydržte a bojujte proti arogancii, ktorú vo svojej funkcii predvádza.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391963x
Priemerná čítanosť článkov: 5025x

Autor blogu

Kategórie