Založ si blog

Dočista transparentný Trnka

Bolo že to slávy, takto rok dozadu. Predseda VÚC Košice Rasťo Trnka ohlásil ukončenie auditu transparentnosti na župe. Pomáhala mu v tom aj uznávaná Transparency International Slovensko. Vtedy vyhlásil, že je pripravená na základe ich odporúčaní, nová smernica o verejnom obstarávaní. Bude že platná od 1.5. 2019.

V nej už má! byť povinnosťou zverejniť aj zákazky s nízkou hodnotou na webe kraja (to inak bolo aj za panovania Trebuľu a práve Trnka to „dal preč“ a potom s veľkou slávou to dal Trnka nazad). Ako ozaj prevratné vtedy uviedol, že sa touto smernicou musia riadiť aj organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, teda stredné školy, domovy sociálnych služieb, divadlá a múzeá a samozrejme, Správa ciest KSK. Práve tam nastali nedávno prekvapivé personálne turbulencie. Jej vedenie namiesto Jozefa Raucha, už nominanta KSK, ktorý vzišiel z výberového konania, prevzala pani Slivenská. Mladá ambiciózna baba musím povedať. Mne sa ako poslankyňa mesta Košice rátala. V diskusiách nebola mimo misu a vystupovanie tiež má, to treba uznať. Je akceptovateľné, že kým nebola poverená vedením Správy ciest, pracovala na Správe ciest KSK na právnom oddelení, ktoré súčasne riešilo verejné obstarávanie.

Zorientovala sa v problematike zrejme rýchlo.

Lenže v tom práve sa cíti nejako bezradne, keď potrebuje ešte aj externú firmu. Pritom je právnička.

A tak teda externé právne služby obstarali pod jej vedením za tesných 69 tisíc a nejaké drobné, lebo od 70 tisíc by to už absolvovalo cestu verejnú. Išlo o zákazku s nízkou hodnotou, hoci to malo podľa smernice byť na webe, nikde to zverejnené nebolo. To je celé s tou sumou taká tesnotka, ako keď som sa chcela po desiatich rokoch vtrepať do šiat zo stužkovej. Ono to tesne tesne šlo, ale nemohla som dýchať. Tak od hanby by nemali dýchať ani oni! Kde je biela vrana Žarnay, ktorému onehdy prekážali externé právne služby na škole ? Prečo dnes nekráka?

Debatovať o tom, že to bolo v zmysle zákona, že pani Slivenská má na to tím, ona akože nič. Ona víťaznú firmu nepozná. Ona nič. To je také malicherné.

Zmluvu podpísala ONA! A teda proces, ktorý jej príprave predchádza musela vidieť a musela o ňom vedieť. To je ako keď padol Kičura, hoci on osobne neobstarával tie akože predražené rúška.

Pán Trnka raz povedal, že smernica bude platiť pre všetkých a že všetky zákazky s nízkou hodnotou budú visieť na webe kraja! Čo je neschopný odsledovať jej dodržiavanie?

Čo je za tým vie len ona, alebo on? Je jasné, že externé právne služby sa využívali aj na Úrade KSK a boli v hľadáčiku Hlavného kontrolóra, Hudáka. Namietal ich „potrebu“, keď súčasne pod vedením Trnku narástol počet právnikov v trvalom pracovnom pomerne (výsledky kontroly tu).

Nie je to plytvanie? Dnes je také správanie priam drzé! Médiami prebehla tiež informácia o príkaze Trnku, že všetky organizácie v pôsobnosti kraja musia všetky personálne veci dať na schválenie kraju. JEMU. Trnka chce vraj šetriť. Tým získa kontrolu nad tým, či niekto niekde nejde byť zamestnaný neefektívne. Zaváňa to skôr tým, že tento autoritatívny zásah do kompetencie štatutára inštitúcie, je snahou ovplyvňovať obsadzovanie všetkých postoch v rámci kraja „svojimi“.

Ja len dúfam, že premiér sa nedá opiť  psími očami županov. Už totiž žobrú o pomoc. Lebo im vraj klesnú daňové príjmy kvôli Corone.

Firmy, ktoré vyrábajú zisky, zamestnávajú ľudí a z ich daní žijú pre niekoho zbytočné inštitúcie ako kraje, sú na kolenách a kraje drzo žiadajú o pomoc na svoje pochybné hospodárenie. Česť výnimkám.

U nás to s hospodárnosťou určite také ružové nie je. Podľa jednej správy v denníku Korzár, teraz na KSK pracuje 232 ľudí!!!  Hovorkyňa uviedla, že v ten deň bolo 132 ľudí v práci, iba traja boli s deťmi na OČR a pár chorých a zbytok na home office. Komédia… Z 232 ľudí majú malé deti len traja? To komu chcú nahovoriť?

V prvom rade nech Trnka okreše svoje režijné výdavky. Znížim počas tohto obdobia SEBE! a až potom i zamestnancom platy. Keď môžu ísť na 80% mzdy, iní s požehnaním Vlády SR, prečo nie verejný sektor. Uvediem ako príklad jeden taký zázrak, ktorý sa nám udial s efektívnosťou rozhýbaného kraja. Počet zamestnancov kraja podľa výročnej správy za rok 2017, str.7, teda za čias Trebuľu bol 208, v roku 2016 to bolo 205. Podľa výročnej správy kraja za rok 2018, str.7 (teda už za Trnku) to bolo 211 zamestnancov. To by ešte bolo predýchateľné. Avšak dnes ich je podľa správy v denníku Korzár 232!!!! To je nárast oproti Trebuľovmu poslednému roku o 24. Pri priemernom plate, ktorý je uvádzaný vo výročnej správe za rok 2018, 1365 eur, je to takmer 33 tisíc eur. To sú len náklady na hrubú mzdu bez odvodov.

V roku 2018 pritom médiami prebehli informácie o masívnom prepúšťaní  nevýkonných zamestnancov. Celý proces „prepúšťania“ kontroloval hlavný kontrolór. A podľa jeho správy len do pol roka 2018 bolo prepustených (či ukončených pomerov „dohodou“) 45 zamestnancov, pričom do niekoľkých týždňov nastúpili na tie isté miesta iní.

Podľa správy až v 21 prípadoch informáciu o voľných miestach nezverejnili. Podľa stanoviska Trnkovcov k tejto kontrole (všetko verejné dokumenty), vyberali vraj z doručených žiadostí o zamestnanie. No hahahaha. Takže niekoho vyhodili, lebo idú šetriť a príjmu niekoho bez výberového konania, lebo majú nejakú žiadosť. Ktovie koľko takých prípadov nastalo v ďalšom období. A koľko nových zamestnancov sa takto dostalo k práci na VÚC. Dnes týchto 232 už výkonných zamestnancov robí to, čo predtým robilo 208 nevýkonných. Tu proste matematika nepustí.

Zaujímavé je, že Verunka nabrala nevyčerpané 4 miliardy EUR z fondov. Medzi inými je nevyčerpaný práve aj Integrovaný regionálny operačný program, z ktorého na svoj rozvoj môžu čerpať kraje. Tak asi to „nejde“, keď je toľko voľných/nevyužitých peňazí, alebo sú noví ľudia v počte 232 predsa len menej výkonní. Ale všetko zlé je na niečo dobré, ako povedali novinári Veronike. Má tým pádom peniaze na boj s Coronou.

Je zlé a ešte raz zlé! Keď ako prvé napríklad chce župan v Bratislave okresať investície! Chyba!

Ako prvé musí verejná inštitúcia okresať predsa svoje režijné náklady. Investície sú po kríze základným nástrojom na záchranu a stabilizáciu, lebo treba dať ľuďom prácu. Stavbári či už v oblasti budov, ciest, čističiek odpadových vôd, diaľnic a podobne na seba nadviažu ďalšie dodávateľské vzťahy. Nesúhlasím ani s výzvou pána Kováčika, prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov, aby sa prerušilo plnenie zmlúv na diaľniciach a štátnych cestách. Stavebné firmy vraj nevedia zohnať ľudí, lebo Ukrajinci, Srbi a podobne odišli. S tým sa ešte „chvália“. Nuž, pri pohľade na testovanie v Tepličke, kde testovali navrátených Rómov, ktorí pôsobili v UK, Nemecku, či Rakúsku vraj aj v stavebnom sektore, existuje tu dobrá náhrada! Keď títo ľudia boli dobrí pre pracovný trh „vonku“, prečo nie sú dobrí tu u nás? Samozrejme mzdové podmienky hrajú významnú rolu, ale odložiť kvôli tomu výstavbu diaľnic a ciest v zazmluvnených a teda finančne krytých projektoch je obrovskou chybou v boji proti ekonomickým dosahom Corony. Na veľkých zhotoviteľov sú naviazané aj menšie subdodávateľské vzťahy. Hotový domček z karát.

Myslím si, že kraje a aj štát by mali stopnúť radšej všetky obdobné pofidérne výdavky na externé služby, ako vidíme na Správe ciest Košického samosprávneho kraja. Všelijaké poradenstvo a podobne! Snažím sa to predsa urobiť svojimi ľuďmi, najmä keď ich mám do bludu. Poriadne im roboty naložím a budú maximálne efektívni aj počas home office.

Vari taká Správa ciest nemá právnikov v trvalom pomere? Nemôžu pomôcť právnici kraja? Podľa výsledkov kontroly ich počty oproti rokom 2012 až 2017 navýšili! Tak prečo skutočne treba ďalšiu firmu za takmer 70 tisíc?

Každú otŕčanú ruku, nech si tí hore trikrát obzrú (a tým nemyslím, že či má rukavice). „Menej štátu, viac peňazí“, bolo heslo Richarda Sulíka.

Prípad s Košickou župou a Správou ciest, ukazujú jasne, že práve je ten čas, sa do toho pustiť!

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391789x
Priemerná čítanosť článkov: 5023x

Autor blogu

Kategórie