Založ si blog

Nemám „peňaze“, obzerám bentley

Polaček (primátor Košíc) sa chystá predložiť na rokovanie mestského zastupiteľstva materiál na odkúpenie akcií Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. https://kosicednes.sk/tema-dna/primator-kosic-chce-viac-akcii-vodarni-vodari-zvazuju-mimoriadne-valne-zhromazdenie/

Mesto chce na to vyčleniť ročne 150 tisíc eur. Za to by nakúpilo 44 776 kusov akcií, za predpokladu, že by takpovediac prebili cenu, ktorú obciam ponúkne niekto iný. Mesto by tým získalo vraj vyššiu právomoc a hlasovacie práva. A to až o neuveriteľných 0,63 PERCENT. Teraz totiž majú „len“ 20,44 a hoci sú najväčším akcionárom, nedarí sa im valcovať vodárne a presadzovať blaho občana, najmä vraj zníženie cien vody. To vedenie vodární si strieľa tie ceny vody drzo od boku. A tým celkom naisto zdiera občana. A to robia s nemým, prizeraním sa regulačného úradu, každý boží deň.

Je opäť smiešne, že vodárne si za článok, ktorý podrobne vysvetľuje ako vzniká výsledná cena vody, musí v tých istých médiách zaplatiť. https://kosicednes.sk/styl-ine/ako-sa-tvori-cena-vodne-stocne/

AK vie tento materiál človek čítať s porozumením, fakt, že by Polaček tento mechanizmus výrazne ovplyvnil, je rovnakou ilúziou ako boli Coperfieldove vystúpenia. Cieľom vykupiteľa Polačeka je niečo iné, celkom prozaické…Stať sa postupne väčšinovým akcionárom a potom mať osud vodární vo svojich rukách, ba možno vydlaždiť cestu niekomu inému. Niečo podobné naznačoval ešte v lete aj generálny riaditeľ VVS Hreha, keď sa Polaček nedostal do spoločnosti a noviny zaplnili antikampane proti vedeniu  vodární. Za snahou Polačeka videl (vtedy trošku konšpiračne) snahu o ich postupnú privatizáciu. Neviem sa však zbaviť dojmu, že tento krok skúpiť akcie, je tou povestnou prvou lastovičkou.

Alebo aj nie je.  (To nechám na inteligentného a zrejme už sklamaného Polačekovho voliča.)

Prinajmenšom neprezieravé je, že o to všetko sa primátor snaží teraz, keď nám v meste stoja iné, dôležité veci ,a vraj aj pre nedostatok peňazí. Že sa primátori spojili a oháňajú sa zvyšovaním daní, lebo ako Vláda SR nakladá mestám kompetencie (čistenie chodníkov) a zvyšuje mzdové a iné výdavky (dovolenkové poukazy, či obedy zadarmo)?To je len „bonus“ k tomu, že v Košiciach stopli ďalšie etapy rekonštrukcií električkových tratí (z fondov EÚ), že tender na rekonštrukcie ciest je napadnutý na Úrade pre verejné obstarávanie. Už máme avizované, že budeme mať v meste opäť chodníky, bez zimnej údržby. (Chuck Norris z Ťahanoviec už môže chystať lopatu). Väčšina častí v meste je bez moderného a úsporného osvetlenia. O tom, že šport zápasí nie o športové výsledky, ale o peniaze už škoda reči.

Všetci primátori vrátane nášho, taktne mlčia o tom, že naopak zvýšením napríklad minimálnej mzdy, alebo príplatkov za sviatky a nočnú prácu, príde z každého príjmu zamestnanca viac aj do každej kasy mesta a obce. Len ten Švejna (št. tajomník MPSVaR SR) sa to dokola snaží vysvetliť, ale médiá mu nedajú poriadny priestor to vysvetliť.

Primátori krajských miest (tzv. združenie K8) už avizovali zvyšovanie všetkých daní o 35% a daň za odpad o 10%. Napríklad ústami primátorky Prešova má jej mesto o 4, 5 milióna eur vyšší výber, ale navyše výdavky o takmer 6 miliónov. Odznelo to v spravodajskej relácii RTVS 3.novembra v reportáži zo stretnutia primátorov krajských miest. Servítku pred ústa si nekládli, keď išlo o plač nad tým, čo všetko chudáci musia. Len o tom šetrení, o ktorom pred voľbami takmer všetci kandidáti svorne básnili, teraz mlčali. Isto bolo v Košiciach najväčšou ukážkou šetrenia rýchle zvýšenie platu primátora. To bez debaty.

V mienkotvornom denníku Korzár čítame o tom, že mesto veľkoryso pridelilo, resp. nepridelilo peniaze mestským častiam, z rezervy. Niežeby sme si ju nechali na horšie časy, ktoré nás vraj čakajú, lebo sa zvyšuje odpočítateľná položka pre výpočet dane z príjmov fyzických osôb. Čo zas znamená menej peňazí do kasy. My peniaze rýchlo rozšafne rozdávame mestským častiam. Ale pozor, nie všetkým. Niektoré vraj nesplnili podmienky. Primátor neuviedol, ktoré mestské časti podmienky nesplnili a čo vlastne nesplnili. Chýba tu očividne transparentnosť rozhodovania primátora Polačeka, či jeho suity.

Otázka z telefonického prieskumu, ktorý si podľa milého hlasu na druhej strane zadalo mesto Košice :

„Vláda pripravila mesto o milióny eur. Ste za to, aby sa tento výpadok vyplnil zvýšením daní, napríklad z nehnuteľností?“

Odpoveď: nie

Otázka :  boli by ste za v prípade, ak by si o rovnaké percento, ako sa zvýšia dane, primátor znížil plat?

Odpoveď : zloženie telefónu, lebo na blbosti nemám čas (to som povedala sama sebe nie tej chuderke anketárke, tá si len robila svoju prácu).

Ten, kto tieto otázky pre agentúru vypracoval, presne vedel, čo robí.

Celý prieskum totiž začínal otázkou, ako vnímam vo funkcii primátora Polačeka. Tento prieskum bol realizovaný na území mesta Košice pred asi dvomi mesiacmi.

Istotne zo súkromných peňazí pána primátora! ( vlastne to len predpokladám).

Cieľom prieskumu bolo totiž očividne jediné: zistiť ako občan vníma vládu Polačeka a pripraviť si podklady pre osobné PR. Nazbierať dáta a emócie, aby vedeli ako vymyť občanom mozog a zvýšenie daní predostierať, čo najlepšie a s nejakým tým gestom navyše. On by bol ochotný! si pokojne zo svojho zvýšeného platu, ktorý poberá z verejných peňazí, nejaké to percento naspäť znížiť.

To nás má uchlácholiť, keď sa dvihnú plošne dane, pre každého jednotlivca.

Konečne som tento prieskum pochopila, vidiac Polačeka sedieť na K8 a bláboliť spolu s ostatnými nad neutešenou situáciou. Možno aj kolegom poskytol výsledky svojho prieskumu.

Ak sme podľa K8 v zložitej situácii, kedy samospráva má problém zvládnuť základné zákonné kompetencie, kupovanie si akcií vodární, je ako kupovať si bentley, keď mám ledva na auto, na ktorom je najdrahšia vec jeho plná nádrž.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392121x
Priemerná čítanosť článkov: 5027x

Autor blogu

Kategórie