Založ si blog

Zelené Košice, ale len podľa aktivistov (keď sú stromy toxické)

Pred pár týždňami starostka mestskej časti Nad Jazerom, p. Kovačevičová v Košiciach prišla s informáciou, že sa jej ozval donor, ktorý prispeje na výsadbu 24 tisíc stromov v mestskej časti. Teda jeden strom na každého obyvateľa MČ. Už vtedy okamžite Polačekova banda z klubu Ne/fungujúcich Košíc trepala, že to je nereálne, že to neexistuje, aby niekto taký sa našiel.

Dnes už je všetko jasné.

Bolaz tlačovka, kde sa odprezentovalo, kto je teda za tým.

Opäť raz objektívny článok denníka Korzár však začína tým, že KDE bola tlačovka zvolaná. Kto je vlastníkom onoho miesta. Hneď sme informovaní že za všetkým stojí podnikateľ, pán Ďurica a on totižto v roku 2014 zaplatil sochu anjela, ktorú Richard Raši niesol do Vatikánu. A už sme opäť niekde inde. Už vôbec nehovoríme o stromoch. Tie sú úplne bokom, načo nám pľúca?? Aj to chce byť bokom, že všetko sa má udiať prostredníctvom Dobrovoľníckeho centra Košice, ktoré odvádza dobrú prácu už pekný čas. Na výsadbu má ísť takmer 300 tisíc stromov a ponuka platí už pre územie celého mesta. Deklarujú aj odbornosť s akou budú záujemcom radiť, aký typ stromu je vhodný a podobne. Na transparentnom účte už je od viacerých ľudí a firiem nazbieraná slušná dvestotisicová suma. Už sa však médiami a aktivistami pretrahuje priam toxicita týchto darcov a najmä pána Ďuricu. Toto vážne nemá obdobu.

Už sú teda aj tie chudák stromy toxické.

Naša spoločnosť je absolútne polarizovaná a je to fakt, ktorý pozorujem už dlhšiu dobu. Ale prenášať to ešte aj do podnikateľského prostredia a každého, kto v minulosti pôsobil v meste označiť za povedzme „Rašiho človeka“, je už riadna diagnóza. Rovnako je úbohosťou tieto nálady prenášať do dobrovoľníctva, ktoré stále zápasí s nedostatkom financií. Vnášať aj do tejto oblasti politiku je už silne konšpiračné. Je za tým len a len snaha odvrátiť pozornosť od prínosu celej myšlienky. Všetci aktivisti na čele s Polačekom kvákali o zelenšom meste. Polaček bol odfotený s rastlinou v rukách na billboardoch. Správa mestskej zelene nekosí plochy, lebo nechávajú akože lúčny porast (náletové buriny) s cieľom zadržať vlahu. Ale na tieto stromy povedia, že vodu ešte z ovzdušia pohltia. Názory pána Liptáka a jemu podobným pod článkom, že ihličnany spotrebujú veľa vlahy je blud. Veď napríklad borovice rastú aj v piesčitej pôde a sucho im vôbec neprekáža. Pán Lipták je selektívny ekológ, chcel zachrániť vtáky, veď stromy im môžu byť ideálnym domovom! A taký pán Karaffa, dnes tiež poslanec, sám od seba strihal živý plot. Dnes sa pán Lipták v debate k článku ohradzuje, že to musí mať povolenia, že si nemôže robiť každý čo chce so zeleňou. Už majú moc, už sú na druhom brehu. Človek si na svojom pozemku nemôže vysadiť strom? To už je pán Lipták tak ožratý mocou? Ide zakazovať ľuďom uplatňovať si ich vlastnícke práva a zveľaďovať si svoje okolie? Stromami? Na prospech nás všetkých? Desivá aktivistická totalita nás postihla.

Normálny človek ťažko chápe, prečo vlastne majú teraz problém, podporiť túto vec.

Na jednej strane sa napríklad Polačekovci ohradili proti výrubu topoľovej aleje pri ceste, ktorú inak nie je možné rozšíriť a požadovali náhradnú výsadbu. Na strane druhej na tom istom sídlisku chce niekto vysadiť 24 tisíc stromov a riešime, že donor zaplatil „Rašiho sochu anjela“. To robí toxických vlastne všetkých donorov pre mesto Košice. Nemajú sa náhodou hanbiť aj donori uvedení na dlažbe na Hlavnej ulici? Všetci si predsa pamätáme, ako pán Schuster vyzýval a prosil podnikateľov a aj bežných ľudí, aby darovali peniaze na dokončenie rekonštrukcie Hlavnej ulice. Za to majú na kameňoch v dlažbe svoje meno, alebo meno svojej firmy. To je iný príklad tiež donorstva. Všade vo svete nájdete taký prípad, každý kto vie a môže a najmä, kto má na to, pomáha samospráve. A keď na to nemá finančne, príde pomôcť svojimi rukami. Tak ako naposledy maľovali ľudia z dobrovoľníckeho centra na sídlisku Ťahanovce zábradlie na moste. Starosta Ihnát je s celou myšlienkou náramne stotožnený. Za to „jeho lúku“ chcelo mesto s kľudom zameniť s investorom ďalšieho Freshu… Tam nie je problém, nie je zeleň ako zeleň.

Prečo je vlastne problém prijať celú myšlienku ?

Prečo sa ideme mikroskopom dívať na zuby darovanému koňovi?

Nie je to len preto, že z toho Polačekovci nevybijú žiadny politický kapitál pre seba? Nebude to ICH zásluha, tak načo to vôbec podporiť. Pozorne budem sledovať ďalší vývoj v tomto úžasnom projekte. Držím centru palce a želám im, aby získali čo najviac nadšencov a podporovateľov tejto myšlienky, aj napriek (alebo vďaka?) tomuto sebeckému a spolitizovanému prístupu mesta a im slúžiacich médií.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392065x
Priemerná čítanosť článkov: 5026x

Autor blogu

Kategórie