Založ si blog

Rovnoprávnosť za 160 eur (keď babka na trhovisku je na tom rovnako, ako biznisman)

Príkladom nového vetra, ktorý v rastúcej sile veje, zatiaľ na lokálnej úrovni, ale je už na námestiach, snaží sa dostať aj do parlamentu, Grasalkovičovho paláca, ba aj do kostolov, je náš súčasný život v Košiciach.

Primátor priviaty týmto vetrom, Jaroslav Polaček zatiaľ, ako najväčší „úspech“ dostal do zoznamu, akiste odpálené podujatie mládežníckej olympiády EYOF. „Tlieskam“. Piatkové znásilňovanie poslancov napríklad aj tým, že po procedurálnom návrhu p. poslanca Špaka, neumožnili  primátorovi spojenci dlhšie príspevky v debate, je príkladom ICH demokracie (na druhom brehu už nevidno realitu a prekáža im aj piskot verejnosti). PÁN primátor totiž NECHCEL, aby aj ďalšie rokovanie k tejto (pre neho dávno uzavretej) téme, trvalo sedem hodín jeho drahocenného času. Dôvodom zvýšenia jeho platu na 5 316 eur pritom bolo, že robí nad rámec svojho riadneho ČASU. ALE asi len podľa svojej časomiery. A len toľko urobí nad rámec, koľko on, alebo jeho Marcel chcú.

Ďalším príkladom jeho úspechov sú naše unikátne žlté autíčka „share and go“. Záhadne ich užívateľ nemusí platiť za parkovanie, hoci nás ostatných sekírujú a odťahujú. To je tiež veľký úspech nového vedenia a riadna rarita, nad ktorou žasol redaktor Demeter, v komerčnej telke. Žasli s ním aj dve úplne „náhodné vymachlené kočky“, ktoré to ospevovali v štýle „to je aj na elektriku ne? taaa to je super, bo to šetrí životné prostredie“. Naozaj čistá náhoda. A inak je to rarita AJ PRETO, že sme nevideli žiadnu verejnú súťaž na to, že mesto poskytne svoje (inak platené) parkoviská práve tejto firme na, túto super jedinečnú službu (za 5 eur až 45 minút jazdy). Auto stojí následne pokojne pár hodín niekde v meste (kto platí v súlade s VZN parkovné je naozaj záhada, keďže užívateľ vraj nemusí). Vstupenkou firmy do mesta zrejme bola podpora v kampani, keďže tieto žlté autíčka s podobizňou pána Polačeka, brázdili pred voľbami mesto.

Takto by sa, samozrejme s istou dávkou irónie, ktorú objektívne priznávam, dalo pokračovať s výpočtom pseudoúspechov.

Až do piatku mal moje veľké sympatie „tiežpriviaty“ nový starosta Starého mesta, tiež člen tohto spolku okolo p. Polačeka, p. Igor Petrovčik (strana Spolu). Spočiatku bol proti názoru p. primátora, vehementne podporoval olympiádu mladých, ale v konečnom hlasovaní sa pri návrhu uznesenia o odstúpení z podujatia radšej „zdržal“. To znamená, že nehlasoval ani s Jarkom za odstúpenie od podujatia, ale nepodporil ani iniciatívu 16-tich poslancov okolo p. Špaka, ktorí boli proti odstúpeniu od podujatia. Nepozdávalo sa mu ani zvýšenie platu Polačeka na 5316 eur. Zdalo sa mu to, podľa ankety lokálneho média, priskoro.

Zorganizoval tiež brigádu s občanmi na úpravu verejného priestranstva (odmenou bol pre nich, okrem dobrého pocitu, guľáš). Dokonca diskutoval s prevádzkovateľmi podnikov sídliacich v starom meste a chcel vedieť, čo ich trápi. Potiaľ všetko fajn, mal pre toto všetko, moje sympatie. Vravela som si, že toto bude určite lepšia zmena v tejto mestskej časti. Ale dnes mi došlo, že to všetko boli len mediálne hry. Tento štýl vládnutia, ak bude nejako takto vyzerať na národnej úrovni, bude vlastne celý len o bublinách a pi-ár (tak ako to je u Trnku na KSK). Prečo  to len dnes takto pohnojil?

Jeho ansábel navrhol zdvihnúť poplatok na trhovisku na Dominikánskom námestí v centre mesta. Roky je to priestor, kde aj staré babky a dedkovia predávajú vypestované plodiny a privyrábajú si popri dôchodku. Platili starému mestu mesačne 80 eur za prenájom pultíku. Naopak biznismeni z radov „veľkopredajcov“ platili 180 eur mesačne. Ich sortiment sa však viacmenej ničím nelíšil od supermarketového tovaru. Osobne som preferovala asymetrické mrkvy a petržleny a paradajky rôznej veľkosti, od týchto starších ľudí. Najradšej som kupovala záhradné kvety insitne zviazané do veselej kytičky a na jeseň slamienky do venčekov na hroby. Pán Igor Petrovčík, ceny týmto starším ľuďom odrazu zvýšil a sadzbu vraj demokraticky zjednotil! Na úroveň 160 eur pre všetkých, bez rozdielu. Dôvod je naozaj komický: lebo od roku 2011 sa v tejto oblasti poplatkov nezvyšovali ceny! Tak dávaj babka a deduško plať! Ďalším dôvodom je, že údajne sa biznismeni skrývali za babky a dedkov a išlo v skutočnosti o snahu vyhnúť sa vyšším sadzbám poplatkom. To je mi teda logika a vnášanie kolektívnej viny, za niekoľko vydumancov, čo obchádzajú zákon! Namiesto toho, aby mestskí policajti takéto praktiky odhalili, alebo sa inkognito vybrali nakupovať napríklad zamestnanci úradu starého mesta, tak upravím sadzbu rovno všetkým. Dokonca tej skupine, čo konala špekulantsky, sadzbu pekne znížime o 20 eur a doplatí na to babka a dedko, čo mali denne tržby možno 30 eur ale aj 8, ako niektorí uvádzajú v rozhovore pre denník Korzár. Pohodlné a bezcitné riešenie tohto bývalého podnikateľa. Samozrejme, že je na strane svojich kamošov z podnikateľskej sféry a nie nejakej babky z Geči.

Toto ozaj nemá múdru obhajobu. Je to len jeden z mnohých (v prípade tohto starostu prvý) príkladov vládnutia tohto „new way“ hnutia. Ovládli mesto. Majú pohodlnú väčšinu, všetko si vedia schváliť. Niektorí aj s neustálym plačom nad bývalým vedením. Určite je vina Rašiho, že si dovolil 8 rokov nič s poplatkami nerobiť a takto si dovolil nechať babky a dedov zdierať nás na krivých mrkvách!

V taký čas poviem jedno: Rovno trhovisko zrušte! Nech všetci nakupujú v reťazcoch a hotovo. Môže sa robiť iks opatrení na vládnej úrovni, na podporu predaja z dvora a na podporu domácej produkcie. Môže aj stokrát protestovať suita okolo Magdoška a Oravca v Blave. Keď drobným predajcom vyrúbu mestá a obce rovnaké poplatky ako predajcom, ktorí len nakúpia vo veľkosklade tovar z celej Európy a sveta a predávajú ho akože „vypestované u nás“.

Ľudia dnes volajú po spravodlivosti a tu sme sa dočkali od predstaviteľov, ktorí po nej volali tiež, rukolapnej neprávosti. To je tá zmena, ktorá nás posunie k lepšej a spravodlivejšej spoločnosti? Nuž, neviem, či si to dnes nejaká babka a dedko z trhoviska myslia. Ale oni nemajú fejsbuk ani instagram, tak oni nevedia, že je všetko na dobrej ceste. Nevedia ani to, že mladí hejteri (určite aj v ich záujme) volajú po zmene. A tá zmena sa už v Košiciach „úspešne“ deje. Asi ich ďalšia zmena čaká, keď s ubolenými krížami dorazia domov a ne/absolvujú videohovor so svojím vnukom v Dánsku. Nevideli ho už od minulého leta. A ten čas sa tak vlečie. Keď sa neoplatí ani trhovisko, tak bude starká sedieť a celé dni kukať von oknom. Nikto si neuvedomil, tento sociálny rozmer toho, prečo tam babky a dedkovia chodia predávať? Že chcú byť medzi ľuďmi. Ale za 160 eur bude pridrahé „nebyť sám“. Na plač.

PS:
Možno všetkým predajcom z utŕžených peňazí aspoň starosta vybuduje toalety. Momentálne, na dobré slovo, chodia na toalety do okolitých kaviarní a krčiem.

To je vážení priatelia realita rovnoprávnosti za 160 eur, nastolená týmito „ňuvejákmi“ v Košiciach. A to je len začiatok.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392087x
Priemerná čítanosť článkov: 5027x

Autor blogu

Kategórie