Založ si blog

F®ešácke Košice

Všetci máme v živej pamäti ako pred komunálkami odvšadiaľ vyskakoval p. Polaček. Bol takmer v každej chladničke. Dojímavý bol na foto s cyklo helmou, ba aj rastlinkou v ruke. LEBO chce zelenšie mesto. Po voľbách však na nás vyskakuje odvšadiaľ sieť predajní Fresh. Projekty sú doslova naklonované. Podobajú sa ako vajce vajcu. Trepú sa všade. Najnovšie taký zámer je zverejnený aj na stránkach mestskej časti Sever. Lokalita? Tak ako väčšinou, hneď oproti inému už jestvujúcemu obchodnému centru Beta s dosť dobre zásobenou predajňou potravín. Už teraz pritom ide o oblasť s problémovým dopravným napojením. V projekte nájdete stále sa opakujúcu časť v technickej správe, že v čase po skončení otváracích hodín, ako oni poskytnú v tomto prípade 30!! miest na parkovanie aj tam žijúcim ľuďom. Zlepšia tým vraj kvalitu ich života. Samozrejme, taký detail, že nejaké tie staršie stromy musia padnúť, riešime vetičkou o náhradnej výsadbe. Ako vidíme z reality už existujúcich predajní, ide zväčšia o vetché, tenučké stromčeky, čo sotva prežijú prvú zimu. Ale pán Rovinský, ekológ a ochranca stromov odrazu mlčí. Stačí mu iba náhradná výsadba. Staré stromy preč! O tom písali už iní v blogu Košický ekomasaker. Podobný zámer je totiž na križovatke Palackého.

Skrátka tento biznis s polyfunkčnými – supermarketovými krabicami v meste Košice nemá konca.
Prezieravo totiž táto šikovná spoločnosť skupuje pozemky, ktoré čuduj sa svete, potom verejný sektor potrebuje pre svoj ďalší rozvoj. A oni sú ochotní NIE že predať, ale len a len pozemky vymeniť! A aj presne vedia prečo.

Prečo trvajú na výmene? Lebo sa bezcenný pozemok pri ceste, môžu dostať lukratívne „zelené plochy“ na sídliskách.

Prečo napríklad podľa poslednej mediálnej prestrelky pánov Ihnáta a Labaša, by mali za pozemky pri hlavnej dopravnej tepne na jazere, ktoré nijak nemôžu využiť, dostať lúku na Ťahanovciach?
Prečo by na tomto sídlisku k obchodom, ktorých je tam požehnane (ani nejdem všetky menovať) mal pribudnúť ďalší? Starosta tam plánuje ekopark. Prečo nemá podporu nového vedenia mesta, ktoré malo rastlinku na bilbordoch? Vari vietor fúka od sponzora? Oháňať sa tým, že nie je čas, lebo ako chcú čerpať fondy, je veľmi zaujímavé. Pán primátor má zas a znova problém s časom. Nemal čas urobiť EYOF, bolo to riziko. Teraz opäť nemá čas a tak ide radšej zamieňať pozemky, namiesto toho, aby dal konečne niekto týmto vydriduchom po papuli a povedal, „predajte nám to, alebo sa s nimi zadrhnite, veď vám sú na nič, a my neustúpime“. Ale im vlastne nie sú na nič. Hovorí o tom aj príspevok jedného z diskutérov pod článkom a informácie, ktoré tam uviedol a preverila som ju, nájdete ju tu:
Správa o odpovediach na interpelácie a dopyty poslancov mestského zastupiteľstva, ktoré boli prednesené na VI. zasadnutí MZ dňa 11.04.2019“ uverejnené na oficiálnej stránke mesta Košice. Ak si to chcete pozrieť, citujem diskutéra: „Otvor si tam súbor „Správa IaD VI.MZ.pdf“, prejdi na stranu 15, interpeláciu 84/19 a odpoveď na ňu, bod 10, kde sa píše, že LABAŠ, s.r.o. dlhodobo nemá vôľu odpredať uvedené parcely, iba zameniť.“

Je zarážajúce, že už nové vedenie mesta odrazu ide ústretovo zamieňať (materiál je z 3.júna 2019).

My teda už všetci vieme, na čo im podobné pozemky sú:  na vydieranie mesta. Ide pritom o verejnú stavbu a rozšírenie cesty, ktorej stav traumatizuje sídlisko a mesto už dlhé roky. O morálnom aspekte celého tohto cirkusu ani nehovorím. V biznise ju ťažko hľadať, ale neviem dokedy sa budú tieto veci u nás v meste prehliadať. Je zaujímavé, že bývalé vedenie ustúpiť nechcelo o čom svedčí konštatovanie, že DLHODOBO nechcel Labaš s.r.o. pozemky predať, iba zameniť. Nové vedenie už aj vie, za ktoré pozemky a dokonca vyšlú viceprimátora za starostom aby ho lámal. Dúfam, že sa p. Ihnát nedá zlákať vidnou tentokrát núkaných 120 miest na parkovanie pre verejnosť v čase MIMO otváracích hodín. Koľká veľkorysosť. Najviac pokrytecké je však médium, ktoré informáciu prinieslo. V článku najprv nechá zástupcu Labaš s.r.o. rozprávať o výhodách projektu, či nariekať mesto ako oni chcú stihnúť podať žiadosť na fondy. Argumenty starostu Ihnáta sú už v sekcii, za ktorú si musíte platiť. Protiargumenty sa bez tohto nedozviete. Je toto objektívne informovanie verejnosti? Je toto hodné denníka, ktorý získal novinárske ceny? Nemyslím si.

Naše mesto nevyzerá, že bude zelenšie, nevyzerá, že bude ekologickejšie, vyzerá, že bude F®ešáckejšie.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391188x
Priemerná čítanosť článkov: 5015x

Autor blogu

Kategórie