Založ si blog

Utajená transparentnosť Rasťa Trnku

Poznáte tú situáciu, kedy svojim deťom v návale lásky a eufórie, či istej túžby sa im zapáčiť, niečo sľúbite. Z dovolenky pri mori sa však kvôli neprideleným odmenám v práci, stane stanovačka na Domaši. Hľadáte správne slová, ako to zdôvodniť. Ste v úzkych, ale vravíte si, že deti to predsa pochopia a vedia, že ste robili max. a ocenia aj úprimnosť s akou im poviete pravdu. Nakoniec si dovolenku užijete.

Aj náš župan Rasťo Trnka si dovolenkuje, už rok a pol. On však vôbec nie z lásky, ale len a len v návale túžby sa zapáčiť, (ako vždy, len svojim voličom) uisťoval vo februári, že čoskoro zverejní novú smernicu o verejnom obstarávaní. On totiž parádne rozhýbal transparentnosť a aj na základe auditu Transparency International Slovensko a poradenstva nejakej ďalšej firmy Cratus SK, za 21 600 euričok. Táto firma zas spracovala audit verejného obstarávania (KSK je oauditované od hlavy po päty). Práve ich záverom mali byť akože nóty, ako by mala vyzerať nová smernica o verejnom obstarávaní. Odkvitli snežienky, krókusy, ba aj orgován už je na scéne a oné „čoskoro“ zverejnenie sa nekoná. Svojim voličom dnes tvrdí niečo v štýle „zverejnenie smernice by ohrozilo transparentnosť procesov“. Už ani ten Gabi Šipoš z TIS nemá nervy ho obhajovať a na rovinu povedal, že aj iné samosprávy smernicu zverejňujú a nevidí dôvod, prečo ju nezverejniť. Tvrdiť, že ju pre blaho transparentnosti nemôže zverejniť je u mňa to isté, ako tým svojim deťom povedať, že k moru nepôjdeme, lebo tam môžeš dostať úpal.

Nie je schopný ani len ukázať to veľdielo a zrejme všetci tušia prečo. Lebo akože nová smernica o verejnom obstarávaní bude len klonom tej bývalej, ktorú on sám zrušil resp. upravil do netransparentnej podoby (výsledkom bolo takmer rok nezverejnenie zákaziek s nízkou hodnotou). Preto ju nechce ukázať. Vie, že by mal hanbu na sto rokov. A nie je schopný si ani „špetku“ popola nasypať na hlavu, povedať pravdu tým svojim voličom a aj zvedavým novinárom, ktorí už aspoň v lokálnom médiu si pamätajú tie sľuby z februára. Keď však príde na otázky v zmysle info zákona aj tak nechce smernicu poskytnúť. Čo je už absolútne dno transparentnosti.

Ako transparentnosť rozhýbal? Že veci zatajuje? Tak ako nedávno vyšlo najavo, že úrad KSK nezverejnil po roku a pol ani len kontakty na zvolených poslancov, lebo vraj GDPR. Na to však mali tiež poradenskú firmu, tak veľmi dobre im veru radia, že na to pozabudnú. Ale vráťme sa naspäť.

Veľmi dobre náš pán župan vie, že sa  téme verejného obstarávania začali venovať už aj odborníci a vie, že na smernicu čaká aj hlavný kontrolór KSK. Ten pravidlá zverejňovania zákaziek s nízkou hodnotou na nete KSK za čias Zdenka Trebuľu kvitoval. Darmo sa ho snažil od svojho zvolenia za župana Trnka farbiť na červeno. Darmo hovoril o údajne účelových kontrolách a účelovej kritike nových pravidiel „utajenia“ zákaziek (AJ TU SA Trnka SNAŽIL NAVODIŤ ATMOSFÉRU POŤAHOVANIA NITKAMI zo Smeru, to je aj taktika mesta, tvrdiť že za všetkým je Smer). Kritika hlavného kontrolóra však bola napokon očividne oprávnená, keď sám pán TRNKA chce zrazu veci meniť a zákazky bude naspäť zverejňovať, len zatiaľ nikto nevie ako. Populisticky splietal tiež o tom, že smernica bude záväzná aj pre organizácie (školy, domovy sociálnych služieb, kultúrne zariadenia či Správu ciest). Dnes už to bude len pár základných odporúčaní, ktoré si do svojich smerníc majú zapracovať. To musí byť inak strašný texasský masaker myšlienok v jeho hlave. Musí ho vnútorne zožierať, že si niečo predstaví, predloží médiám, pochváli sa ako bude jedinečný a transparentný najviac na samosprávnom nebi a zrazu plesk! Zistí, že to veru nebol dobrý nápad.

Zaradí spiatočku, alebo metaforicky zalezie do svojho stanu na Domaši. Zatiahne zips a koniec. Ostatní nech si snívajú o mori. On tam už je. Vo svojej hlave na Rimini v bikinách.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391222x
Priemerná čítanosť článkov: 5016x

Autor blogu

Kategórie