Založ si blog

Plastika Trnkovej pravde nepomôže (Stavebný sektor v Košickej župe živorí)

Transparency International Slovensko konečne vytasila výsledky protikorupčného auditu na Úrade Košického samosprávneho kraja. Makali na tom tvrdo od augusta minulého roku doteraz. Už v diskusii k článkom a blogom o tom ako transparentne sa TIS k tejto zákazke dostala, sa zmienili, že aké vážne pochybenia a problémy našli doslova všade, kde na KSK kukli. Teda isto aj v šuflíkoch pána Trnku. Výsledkom je neskutočne podarené a vtipné čítanie! No najvtipnejšie je, že celý audit vôbec, opakujem vôbec! neriešil procesy verejného obstarávania, kde je potenciálne najviac korupčného správania a najviac „peňazí“ nás všetkých. Za to majú na KSK odporúčanie, aby rokovania komisií, teda poradných orgánov Zastupiteľstva KSK, boli verejné. Navrhujú tiež, aby na rokovaniach samotného zastupiteľstva mohol vystúpiť ktokoľvek bez toho, aby to museli predtým poslanci schváliť (nič v zlom, ale mesto Košice to zaviedlo aj bez auditu z dielne TIS, už teraz). Na KSK tiež riešia možnosť vypísať referendum. To by bolo zaujímavé, vypísať referendum s jedinou otázkou „rozhýbal pán TRNKA kraj?“. Áno? Nie? Pche! Koho to vlastne zaujíma?

Trošku pridrahé tieto „veľmi vážne“ zistenia (skôr srandy) za 40 tisíc.

Ani len tí,  ktorí vytvorili reklamný paškvil, čo pristál do našej schránky,  nemôžu veriť, že sme rozhýbaní. Ja osobne vsádzam radšej na chiropraktika, ten by Trnku aj jeho orchester rozhýbal viac.

To, že pán TRNKA v apríli 2018 zmenil smernicu o verejnom obstarávaní a nemusel potom už zverejniť ani len vskutku vydarený tender, ktorým TIS na toto protikorupčné veľdielo vybral, je len taká malá peha, na inak dokonalej rozhýbanej tváričke nového vedenia KSK. Dnes už sa oháňa spätnou úpravou tejto smernice (čiže po roku sa zverejňovať opäť bude, tak ako za čias Trebuľu) lebo aký on chce byť transparentný. To mi pripomína jednu rozprávku.. .. Kráľ sa tak pomotal, že napokon vyhlásil „odvolávam, čo som odvolal…..“.

Paškvil, ktorý paradoxne práve TIS ako nástroj manipulácie verejnej mienky zo strany samospráv, často ostro kritizovala, je u pána Trnku OK.

Ak podobné noviny vydávala samospráva pod vedením Smeru, bolo že to rečí o zneužívaní verejných zdrojov na propagandu. V podaní pána Trnku ide o „občasník“. Jeho cieľom je, samozrejme ako inak, OBJEKTÍVNE informovať občanov napríklad o ráznych krokoch v kauze „Sečovce“. Až takých ráznych, že správa hlavného kontrolóra o celom prípade radšej bola stiahnutá z posledného rokovania Zastupiteľstva KSK. Vraj lebo nebola prerokovaná v komisiách, hoci predtým sa takto správy nikdy  neprerokovávali. Nuž nejako to smrdí od hlavy po päty.

Zatiaľ najúčinnejšou a najvyužívanejšou zbraňou pána Trnku je kalašnikov značky „bývalé vedenie“. Podľa stanoviska hlavného kontrolóra župy k záverečnému účtu, je čerpanie kapitálových výdavkov za rok 2018 na historickom minime. Najnižšie za posledných 10 rokov. Investičné akcie tvorili iba 2.1% čerpania rozpočtu celej župy. Viac v blogu kontrolóra.

Ale Trnkov kalašnikov k tomu púšťa kadenciu v štýle „môže za to Trebuľa“. Za TO NENESIE ZODPOVEDNOSŤ nablýskaný Trnka, že sa neobnovujú cesty, školy, domovy sociálnych služieb a že peniaze, ktoré majú byť vyčerpané z úveru EIB do konca tohto roka, ešte nemajú ani len adresáta (rozumej, nie sú ani len vyhlásené tendre na obstaranie stavebných prác). KALAŠNIKOV značky „bývalé vedenie“ strieľa argumenty o tom, že mu zanechali projekty v zlom stave. Keby aj! Jeho rozhýbaní vedúci zamestnanci, vraj „experti“, vybratí verejne, na vypočutí v galérii (hoci na úrade sedeli už aj pol roka predtým) si s tým už mohli za rok a pol poradiť nie? Vybudovať si akčné tímy, keďže viacero údajne nevýkonných zamestnancov (podľa medializovaných správ) odišlo. Ale za rok a pol nemajú za tých akože neschopákov náhradu? Keby projekty mali nedostatky, kde sú nejaké tendre NA ICH revízie? Medzi zverejnenými zmluvami nie sú žiadne zmluvy na iných projektantov, ktorí by pokračovali v údajne spackanej projektovej príprave. Prečo? A čo majú tieto jeho argumenty spoločné s tým, že nie sú v realizácii ani projekty z roku 2017, ktoré som našla na oficiálnej stránke  Integrovaného regionálneho operačného programu? Žeby aj tie boli spackané? Košický kraj patrí momentálne k najzaostalejším v rámci nových investícií. Mesto Košice tiež váha nad pokračovaním rozbehnutých projektov. Stavebný sektor tu pomaly, ale isto speje do krízy. Dostavbou D1 v úseku Budimír – Bidovce koncom tohto roka bude jedinou „verejnoprospešnou“ stavbou Trnkove recyklovanie za studena. To sa z nás smejú aj v tom jeho Bruseli, kam chce vyslať piatich zástupcov, aby vybavovali peniaze pre kraj. Pričom tie peniaze, čo má doslova doma na tácke nemíňa. Uvedomuje si niekto, v akej stagnácii je kraj? Tí piati dovolenkári v Bruseli nás z toho vytiahnu? A ešte tento akčný tím pána Trnku má tú drzosť poslať do schránok noviny o tom ako sa kraj hýbe? Píše sa v nich o rekonštrukciách ciest, ktoré mali byť ukončené už minulý rok a potichu ich dodatkom predĺžili. Podľa času vyhlásenia tendrov na tieto rekonštrukcie (tendre som  našla na stránke ÚVO) ich zabezpečovalo ešte bývalé vedenie. Slávnostne ich dnes odovzdáva….Trnka sa pretŕča v Tokaji  a chváli sa cudzím perím, kým pán Trebuľa dôchodkuje. Tam teda spackané projekty neboli???? Zjavne nie.

Priveľa otázok bez odpovedí, alebo si musíme očividne odpovedať sami.

Opíjajú nás nezmyslami o rozhýbanej transparentnosti a pritom investície sú tak zamrznuté, že by z nich mohli vytesať ľadové sochy na Hrebienku aj teraz v máji.

Zrejme bol teda Trnkov kalašnikov kúpený na čiernom trhu, lebo strieľa hlava nehlava. A strieľa doslova salvy blbosti. Nechápem, že mu to novinári ešte žerú. Keď im tieto pseudo argumenty KSK posúva, prostredníctvom svojej výhovorkyne. Prečo nepátrajú ďalej po faktoch a pravde? Asi už ozaj vyšlo z módy, že má pravda víťaziť…
V prípade Košickej župy, má pravda pokrivenú a k tomu zjazvenú tvár. Niet jej pomoci. Nepomôže ani plastika na prestížnej klinike. Jej pravú podobu si po roku a pol vládnutia pána Trnku totiž už nikto nepamätá.

Stavebný sektor v kraji naštartuje asi až nový župan. Len treba vydržať, ale opýtajte sa ľudí, čo prídu o prácu, či vyžijú z Trnkových pi-ár článkov. Asi tie noviny máme vypražiť namiesto rezňov. Úbohé.

 

PS:
Ak si niekto kladie otázku, čo má KSK so stavebným sektorom, tak napríklad KSK malo na rok 2018 na kapitálové výdavky plánovaných 50,5 milióna eur, čo podľa dôvodovej správy je na úrovni roka 2017. Zdá sa to niekomu zanedbateľné? Peniaze mali ísť na cesty, športoviská, kultúrne zariadenia a podobne. Z nich na KSK neminuli takmer nič. Tento deficit ruka v ruke s ďalšími stopnutými stavbami nového vedenia mesta Košice, je pre stavebný sektor veľmi zlou správou. A rok 2019 podľa toho, že ešte nie sú rozbehnuté žiadne verejné obstarávania, nevyzerá optimisticky.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 391229x
Priemerná čítanosť článkov: 5016x

Autor blogu

Kategórie