Založ si blog

Biznisbrexit, alebo tri mesiace života za 1300 libier

Toľko získajú Briti pri kúpe tzv. brexitboxu. Ten im zaručí potravu na tri mesiace života po prípadnom „tvrdom brexite“, kedy môže byť nedostatok rôznych potravín v krajine. O pestrosti stravy v štýle čili con carne, špagety bolognese, macaroni so syrom, sušené mäso a znovu čili con carne s trvanlivosťou až 25 rokov nebudeme diskutovať. Diskutovať by sme však mohli o tom, čo ďalej? Čo po tých troch mesiacoch? Ako sa asi cítia ľudia žijúci vo Veľkej Británii, keď tejto ilúzií záchrany takto panicky podliehajú? Hlasovaním v referende to všetko nezačalo.

„Dobrý politik vie presne predpovedať čo sa stane v budúcnosti. A potom, keď sa tak nestane, vie zasa vysvetliť prečo sa tak nestalo“ W. Churchill.

Je otázne do akej miery tí, ktorí vôbec pripustili konanie referenda o vystúpení z EÚ vedeli, čo sa stane ak ľudia povedia „Yes“ . Ale je zjavné, že dnes nevedia svojím ľuďom zabezpečiť korektný rozvod s EÚ.

Je tiež otázne, do akej miery bude vôbec vedieť premiérka Theresa Mayová vysvetliť  Bruselu, že jej parlament si dovolil neodsúhlasiť podmienky brexitu, ktoré boli kreované takmer dva roky. Vari si jej poslanci naozaj myslia, že ju vyšikujú do Bruselu, aby vybavila iné podmienky a to len tak šmahom ruky za tri týždne? Neslýchané.

Naša vláda je pripravená v skrátenom legislatívnom konaní prijať zákony v prípade, že predsa len Briti nepristúpia na dohodu a pôjdeme všetci v režime tzv. tvrdého brexitu. Už aj za to čelí kritike našej všetečnej opozície, že neskoro, lebo že okolité štáty tak už urobili. To je zas podľa môjho názoru predčasné, keďže sa Terezkiny ľudia nedohádali definitívne.

Opakovanie referenda podľa diskutujúcich v britskom parlamente neprichádza do úvahy, hoci sa za jeho vyhlásenie ozýva čoraz viac hlasov. Tereza zas odmieta oddialenie brexitu otvorením článku 50 Lisabonskej zmluvy. A tak jej Jeremy Corbyn, šéf britských labouristov povedal: „tak ako máte otvorené dvere na svojej kancelárii, dvere od vašich myšlienok sú zatvorené“. Nakladajú si tam v parlamente kvalitne. Nikto si už teda netrúfa odhadnúť situáciu na britských ostrovoch.

Zaujímalo by ma, či má nejaký brexitový balíček pripravený aj tehotná Harryho manželka Megan a vôbec celá kráľovská rodina. Tých máme možnosť stále usmiatych vidieť na všetkých možných akciách a benefíciách, akoby sa ich toto turbulentné obdobie nijako extra netýkalo.

Jedna skupina však s brexitom dostala možnosť dosť slušného zárobku. Sú to tvorcovia a predajcovia oných brexitboxov.

Škoda, že už neexistuje Sex Pistols alebo The Jam.

Dnešná situácia v UK by pre nich bola určite inšpiratívna. A tak ako si v rokoch 70-tych a 80-tych zgustli na konzervatívcoch a Margaret Thatcherovej, či samotnej kráľovnej, by mali teraz super matroš v podobe osoby T. Mayovej.

Nuž parafrázujúc „Boh ochraňuj kráľovnú“ (okrem iného tiež jeden z punkových hitov) si dovolím tvrdiť „Boh ochraňuj zbytky zdravého rozumu v UK“.

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392018x
Priemerná čítanosť článkov: 5026x

Autor blogu

Kategórie