Založ si blog

Hľadá sa Gandalf (a možno mu na cestu svieti Polárka)

O silnom a akčnom tíme okolo pána Trnku, ktorý sa stará o jeho akože bezchybné pí-ár som písala v blogu Kritika nevonia, tak rýchlo „dilit“.

Napriek tomu, že zjavne odvádzajú dobrú robotu, keďže negatívne odkazy z jeho profilov rýchlo mažú a zásobujú nás len super infoškami, je ich čo by do počtu zjavne málo.

Prečo?

Lebo vládca župan hľadá ďalšieho Gandalfa. Zaobaľuje to za „online špecialista“. Smiešne je, že jeho odbornosťou má byť len to, že vie surfovať na nete a natáčať videjká a dávať to na net. A stačí stredná škola a má vo vrecku plat od 900 eur.

To je už aká komédia! Predavačka v nemenovanej Košickej sieti obchodov (malý kvíz: začiatočné písmenko siete je F) zarába 500 eur v hrubom. MÁ tiež strednú školu. Robí navyše s peniazmi a má, podľa môjho rozhovoru počas nákupu, ešte aj hmotnú zodpovednosť a ťahá víkendy a do deviatej večer. SURFOVAŤ na nete istotne vie tiež aj dávať príspevky svojej milej rodinky aj s videjkami na FB. Toť popis miesta jedného hľadaného Gandalfa.

Zaujali ma však aj ďalšie voľné miesta na župe. Napríklad referent oddelenia športu. Tiež stačí ak bude mať strednú školu. Zato musí mať vzťah k športu. Možno výberová komisia kukne, či na tele má nejaké bicepsy a tehličky, dajú mu urobiť EKG a odbery, aby bolo jasne dokázateľné, že sa uchádzač (nejaký vysekaný Majster Proper) aktívne tejto činnosti venuje. Inak plat dostane taký istý ako jeho kolega Gandalf. Teda od 900 eur. Paradoxne, jeho vedúcemu, tzv. „vedúci oddelenia športu“ stačí, že bude mať rovnako ako referentík strednú školu, za to musí mať až tri roky praxe v riadení tímu. Plat od 1200 eur. Žiadne sľúbené verejné vypočutie vedúceho zamestnanca s možnosťou klásť otázky, aby sme zistili, či aspoň vie koľko hráčov hrá florbal. To len na margo.

Najviac šokujúce na hľadaní odborníkov je však pozícia „odborník pre európske záležitosti“. Ten už musí mať vysokú školu druhého stupňa. Dokonca certifikát z Anglického jazyka na úrovni C1 a ďalší cudzí jazyk je výhodou. Má sa vyznať v záležitostiach EÚ a ma mať aj prax (síce nie je uvedené akú dlhú) v oblasti fondov. Najväčšia perlička plat od 900 eur. To znamená na total rovnako ako Gandalf (online špecialista) a rovnako ako Majster Proper.

To sú zverejnené fakty. Takže minimálne o odborníkovi na personálne záležitosti VÚC, istý p. Kundrát uvedený ako kontaktná osoba v inzerátoch, máme jasno. Ľudia hláste sa! Na župe zjavne stačí málo a ste v tíme. Už vidím takého experta v záležitostiach EÚ ako príde robiť na župu za 900 eur. Ale možno z nich napokon uchádzač vytlčie viac. (Veď aj ten certifikát nie je úplne zadarmo).

Napriek tomu, že p. Trnka priebežne dopĺňa svoj odborný tím o profesie, ktoré predtým v organizačnej štruktúre neboli, hľadajú sa aj odborníci, ktorí tam už sú ale je ich asi stále málo. Konkrétne referent pre verejné obstarávanie. Pritom existuje rámcová dohoda na tieto činnosti uzavretá v apríli 2018. Pričom išlo o jej ne/verejné obstarávanie, čo by zákazky s nízkou hodnotou a po úprave smernice, dokonca už nebolo potrebné to zverejniť ani len na nete KSK. Takže tu máme: externú firmu,  terajších zamestnancov podľa zoznamu v počte 5 (slovom päť). A ešte hľadáme ďalšieho.

Toto personálne „čóro-móro“, ktoré od nástupu p. Trnku do funkcie kontinuálne pozorujeme, má mať oficiálne jeden jediný cieľ. Rozhýbať kraj.

Pán Trnka sľuboval odborníkov a nie politických nominantov. Otázka je do akej miery je odbornosťou to, že niekto sleduje net a surfuje po ňom. Tipujem, že náplňou Gandalfov je aj sledovať FB profily zamestnancov a najmä to, koho príspevky lajkujú a aké príspevky zdieľajú. Predsa na župe nemôžu ostať žiadni vyfabulovaní potomkovia Red corps (rozumej ani len sympatizanti ľavice).

Pritom p. Trnka naďalej robí podivné rozhodnutia. Článok v lokálnom denníku z pondelka 21.januára je toho ďalším dôkazom. Kedy podľa tvrdenia v článku ku kauze „nula prvákov“ pre Obchodnú akadémiu Polárna sa dozvieme, že vlastne pán Žarnay apeloval na pána predsedu, aby ponechal aspoň jednu triedu. Vraj sa o škrtoch dozvedel až z médií. Ba dokonca že, ako je v článku kulantne uvedené, má p. Žarnay „politicky blízko“ k županovi. Omyl vážení!! On nie že „má blízko“ ! VEĎ on bol onehdy pasovaný za odborníka na školstvo v kampani p. Trnku. Buďme úprimní, jeho úloha mala byť dosť výrazná a mal byť výraznou pomocou pre oblasť školstva. Ale napriek tomu ani on nestihol včas, ako pravá ruka p. Trnku pre školstvo, nastaviť kritériá na určenie počtu prvákov v kraji ??? Lebo neskoro dostali poštou vyhlášku, hoci p. Žarnay sedí v parlamente a je legislatívcom? Bol pri jej tvorbe?? On zrazu akože „loboval“ za školu, ktorá s ním, údajne účelovo rozviazala pracovný pomer? Vraj to vtedy bolo preto,  že poukazoval na údajné nekalé praktiky v škole.

Ten p. Žarnay, čo za to dostal titul „biela vrana“, hoci súd dal za pravdu škole (to sa v článku už neuvádza) s tým, že išlo o organizačné dôvody? Ten, za ktorého sa podľa mojich vedomostí nepostavil ani jeden jediný študent? Žiadne protesty proti jeho prepusteniu? Žiadne „pánu učiteľovi z lásky“??? Ujha a teraz sa dozvieme, že on hrdina loboval??? Kde bol doposiaľ? Prečo potom nevystúpil na Zastupiteľstve KSK po boku protestujúcich študentov? Podpísal vôbec petíciu? Prečo sa oficiálne nepostavil na stranu svojej Polárky, na ktorej osude mu tak záležalo?

Nechápem účel tohoto článku v lokálnom médiu. PREČO potrebujú presvedčiť verejnosť ako s tým p. Žarnay nič nemá? Veď jeho úlohou bolo práveže v školstve radiť. Ako radil? O čo im v článku ide? Kto sa čoho bojí, že potrebujú upravovať mienku o p. Žarnayovi a opäť „Polárku“ na čele s jej riaditeľom očierniť a „bielu vranu“ aj so županom vyzdvihnúť?

Oslovila som riaditeľa školy s otázkou, či médiu neposkytol informácie k celej  kauze. Jeho priestor v článku sa mi javil nepochopiteľne alebo účelovo chabý. Z jeho odpovede na moje oslovenie citujem: „Celé vťahovanie p. Žarnaya do tejto témy mi príde zvláštne, keďže od začiatku komunikujeme my, zamestnávatelia ale i ďalšie dotknuté školy neodôvodnené zmeny v počtoch pridelených žiakov po prerokovaní v októbri 2018 ako neodborné a nezvládnuté, nepripravené. Rovnako je zaujímavé aj to, že sa to deje v čase keď mi o pár mesiacov končí funkčné obdobie… Ale na Slovensku je to tak…. Mimochodom práve v týchto dňoch prebieha schvaľovanie počtu žiakov na MŠVVaŠ SR.“ JEHO stanovisko pre médiá uvádzam v plnom znení tu:

Hoci teda v stanovisku školy bol citovaný aj schválený strategický dokument (schválilo ho 51 prítomných poslancov), v ktorom škola bola vyzdvihnutá ako príklad dobrej praxe prepojenia vzdelávania a práce, v článku to zrejme zámerne absentovalo. V médiách bolo teda stanovisko očividne účelovo osekané v prospech vedenia kraja. Na plač.

Nepochybujem o tom, že ambície p. Žarnaya ešte neskončili. Je už poslancom NR SR, chcel byť poslancom na meste Košice, neúspešne. Idú prezidentské voľby. Tam potrebných pätnásťtisíc podpisov nevyzbiera, ani keby za to ľuďom platil. Takže pravdepodobne ostávajú už len voľby do Európskeho parlamentu za stranu Spolu – občianska demokracia, transparentného p. Beblavého. Toho p. Beblavého, ktorého manželka spolupracuje s Transparency International Slovensko, ktorá teraz akože vykonáva „protikorupčný“ audit na KSK? Tiež „transparentne“ ne-verejne obstaraný? Zaujímavé paralely.

Iné vysvetlenie tohto účelového článku nevidím.

Je hanbou, že lokálne média, ako otroci v časoch Tutanchamona, robia „investigatívnu atrapu“, ba priam selektívnu žurnalistiku. Veď nie je župan ako župan. A dnes týmto  „novinárskym Gandalfom“ k tomu zasvietila odstrkovaná Polárka. Kto alebo, čo to bude nabudúce?

Stratil som pero, nepodpíšem!

31.05.2020

A k tomu stratil ešte aj rozum a hrdosť. Zas a znova potvrdzuje župan Trnka svoju malosť. Tým vôbec nemyslím malosť fyzickú. Za to naozaj nemôže. Môže však za to, akým vnútorne malým človekom je. Viete. Ten pocit, keď je niekto najprv geroj, lebo sa vraj teší na porovnávanie výdavkov na dohody za svojej éry a v minulosti po tom, čo poslanci schválili kontrolu [...]

A cenu pokrytec roka získava. . . . .

11.05.2020

Je rok 2015 a vy, ako opozičník kritizujete svojho rivala za prezamestnanosť na úrade. Na tento úrad sa za hlavného šéfa dostanete o dva roky neskôr, aj vďaka neustálej kritike netransparentnosti, kradnutie, zamestnávanie „kamarátov“ a pod. Prosto „šťááástie“. To, že človek o ktorom hovoríme si postavil kampaň aj na EEI, s ktorým jeho úrad nemá, ale že NIČ [...]

Poskočiť v rebríčku, len kam?

05.05.2020

Transparency international Slovensko sa podarilo niečo úžasné. V hodnotení „transparentnosti“ žúp sú skokanom v rebríčku Áno, ONI sami sú skokanom rebríčka transparentnosti, nie Košická župa, nie Trnka ! Predstavte si situáciu: ste kondičný tréner a súčasne sedíte v odbornej porote, ktorá hodnotí, ako ôsmi vypasení zverenci schudnú. A aké to prekvapenie, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 392046x
Priemerná čítanosť článkov: 5026x

Autor blogu

Kategórie